8 Mart 1857 de Amerika’da tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin emeklerinin karşılığında aldıkları ücretlerin düşük olması, çalışma saatlerinin uzun olması ve insanlık dışı kötü yaşam koşullarını protesto ederek grev yaptılar. Bu tarih sadece Amerika’da değil tüm dünyada kadınlar gününün başlangıcı olarak kabul edilir.
1977’de UNESCO’nun 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak açıklamasından sonra dünyanın birçok ülkesinde kutlanmaya da başlanılmıştır.
8 Mart sadece kadınları anmak, yılda bir gün kutlamak, onlara övgüler yağdırmak değil, kadın hakları, kadın-erkek eşitsizliği, kadına şiddet gibi konuların da tartışılması, konuşulması, kadınlarımıza daha çok değer verilmesini etkin hale getirir.
Bu tarih insanlara kadınlarımızın haklarını araması emek mücadelesi ile başladığını da hatırlatır. Kadınların çileler çekerek geldikleri bu günkü özgür ortam insanlık için elbette ki oldukça önemlidir.
Türkiye 1926 -1934 yıllarında gerçekleştirilen Atatürk Devrimleri ile, kadınların; sosyal ve kültürel alanlarda, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur.
Özellikle gençlerimizin, Cumhuriyetimizin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerini daha iyi anlamaları için bir hatırlatmada bulunmak gerekir, Türk kadınına seçilme hakkı Fransa, İtalya ve İsviçre gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha önce tanınmıştır.
Cumhuriyetin kurulması ile kadınlarımız bilim dünyasında, yüksek eğitimde, meslek sahibi olmada, kamu alanlarında iş edinmede, ticarette iş yaşamında rahat ve emin adımlarla çağdaş medeniyet koşullarından yararlanabilmişlerdir.
Türk ailesinin kuruluşunu düzenleyen Türk Medeni Kanunun kabulü ile toplumsal ve ekonomik hayatta kadın erkek eşitliği sağlanmıştır.
Anadolu kadını çalışkandır,
Kurtuluş savaşında cepheye mermi taşımış, at sırtında vatan savunmasına katılmıştır Anadolu kadını,
Kadınlarımız geleceğimizdir.
Kadınlarımız çocuklarımızı doyurur, eğitir, büyütür,
Kadınlarımız vefakâr ve cefakârdırlar,
Kadınlarımız emekçidirler,
Anadolu kadınımız evinde çalışır sigortası yoktur,
Anadolu kadınımız tarlada çalışır sigortası yoktur,
Anadolu kadınımız bağında bahçesinde çalışır yine de sıkıntı etmez.
Onun için her şeyi evidir, eşidir, çocuklarıdır.
Hiçbir zaman kadınlarımız erkeklerimizden ayrı görülmemeli, gerek siyasette, gerekse ticarette, kültürde, eğitimde, seçmede ve seçilme de eşit haklardan yararlanmaları gerektiğini düşünüyorum.
Tüm insanlığa sömürüsüz, savaşsız, barış içinde, özgür, demokrat, eşitlikçi, sosyal adaletçi bir yaşam dilerken emekçi kadınlarımızın gününü kutluyorum.