Yerel yönetim seçimleri adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklılık arz etmektedir. Adayın sahip olduğu eğitimi, iletişim becerisi, geleceğe dair projeleri, ideolojisi seçmenin tercihinde etkili olabilmektedir.
Demokratik toplumlarda siyasal iktidarın yapılanmasına yön veren en önemli faktör siyasal hayata katılma davranışıdır. Siyasal katılmanın en basit şekli ise seçimlerde oy kullanmadır.
Oy kullanma, demokratik sistemin işlerliğinin etkin bir şekilde sürdürülebilmesini sağlayan önemli bir yoldur. İnsanlar seçimlerde oy kullanırken yurttaşlık görevlerini yerine getirmenin ya da insan olarak en temel haklarından birini kullanmanın ötesinde bir siyasi davranış sergilemektedirler.
Siyaset sosyolojisi alanında sandık başına giden seçmenin tercihlerini adaya göre değerlendirdiği de kayda değer bir bilgidir. Mahalli seçimlerde yönetim organlarının gerçek anlamda yerel halkı temsil etmesi, yerel yönetim faaliyetlerinin yerel halkın taleplerine ve sorunlarına cevap vermesi, halkın yerel yönetim faaliyetlerine katılım kanallarının açık olması yerel demokrasinin varlığı açısından gereklidir.
Mahalli seçim sürecinde adayın seçmenle kurduğu yüz yüze iletişim neticesinde olumlu bir izlenim edindiği, hizmet üretebileceğine inandığı ve güven duyduğu adaylardan yana tercihini kullanmakta olduğu bir gerçektir.
Siyasi partilerin belirleyeceği Belediye başkanı adayı, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri adayları oy kullanacak seçmenin tercihinde önemli etken olarak da öne çıkmaktadır. Seçmen yaşadığı kente mahalli yönetici tercihini yaparken önce her daim ulaşabilmesini, sorunlarını anlatabilmesini ister. Adayda bilgi, beceri ve eğitim durumuna bakar. Plan ve proje ile bunların uygulanabilirliği ön plandadır.
Şimdi ülke genelinde olduğu gibi Kırşehir’de de 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan mahalli yerel seçimler için siyasi partilerde hareketlilik artık belirginleşiyor. Her partiden aday adayları ortaya çıkarak adaylıklarını açıklıyorlar.
AKP’de mevcut başkan Yaşar Bahçeci, eski vekil Mikail Aslan, İl Genel Meclisi Başkanı Barbaros Dulkadiroğlu, Eski Belediye Başkanı Halim Çakır isimleri ön planda. CHP’de ise Avukat Haydar Ala, Eğitimci Levent Akça ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı iş adamı Selahattin Ekicioğlu isimleri aday adayları olarak ön plana çıkmaktadır.
Kırşehir’de şu anki kamuoyu yansımalarına bakılırsa seçimin CHP ile AKP arasında çetin bir yarışa sahne olacağı görülüyor.
İYİ Parti, MHP, SAADET, HDP ve diğer partilerde çok fazla hareketlilik olmasa da aday adayları bir bir ortaya çıkmaya başladı. Şu an itibarıyla siyasi partilerin tavanda bir ittifak yapması da söz konusu değil, ancak seçmen tabanında adaya göre yapılacak olan tercihle ittifak sağlanabilir gibi görüntü mevcut.
Yerel seçimlerde sürpriz sonuçların çıkacağı izlenimi kamuoyunda yaygın görüş olarak öne çıkmaktadır. Genel seçimde AKP’nin şehir merkezinde oy kaybı yaşadığı gerçeğinden yola çıkarak, bu gün ekonomideki olumsuzluklar, sorunların çözüm noktasına odaklı seçilmiş bir hükümetin olmaması da düşünüldüğünde AKP’nin oy kaybetmesi önlenemez bir sosyolojik gerçektir.
Mart ayında seçimler yapılacak ya, o tarihe kadar seçmenin siyasi partiler üzerindeki düşüncelerini günü gününe izleyip okurla bu sütunda paylaşmaya devam edeceğim, yarınlara umutla bakmak dileğiyle…