Yeryüzünde sadece insanlar başı boş olmayıp, kanunlarla, kurallarla, yönetmeliklerle, tüzüklerle yaşarlar. Apartmanda oturmanın, trafikte araç kullanmanın, her hangi bir kurumun, derneğin, uyulması gereken kuralları ve yönetmelikleri vardır.

Yeryüzünde sadece insanlar başı boş olmayıp, kanunlarla, kurallarla, yönetmeliklerle, tüzüklerle yaşarlar. Apartmanda oturmanın, trafikte araç kullanmanın, her hangi bir kurumun, derneğin, uyulması gereken kuralları ve yönetmelikleri vardır.
Devletleri de ayakta tutan kanunlar, yönetmelikler, tüzüklerdir. Bunların hepsi insan için geçerlidir. İnsandan başka kurallarla yaşayan varlıklar da yoktur. İnsan hiçbir zaman başı boş değildir. Zira kural insan demek, insan kural demektir.
16 Temmuz 2009 Tarih ve 4027 kanun hükümlerinin uygulanması neticesinde Başbakanlık tarafından yayınlanan 2009 / 13 sayılı genelge ile kapalı ve açık alanlarda sigara içilmesi yasaklanmış, okul civarlarında, çocuk parklarında, özel ve resmi her türlü eğitim kurumlarının yakınlarında tütün ürünleri ve alkollü içeceklerin satışı yasaklanmıştır.
2009 / 13 sayılı Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşlarımızın kendilerine ait açık alanların yalnızca belirlenmiş yerlerinde tütün mamulü tüketimine müsaade etmeleri, kamuya açık çocuk parkında, çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda, yürüyüş yolunda, aletli egzersiz yapılan alanlarda, stadyumlarda, türbinlerde ,hava alanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşları gibi insanların yoğun olarak kullandıkları alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır.
Yukarıda özet olarak belirttiğim 2009 / 13 Sayılı Başbakanlık Genelgesinde sigara içilmeyecek kapalı ve açık alanlar açıkça belirtildiği halde Kırşehir’de faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda, okullarda ve ahi stadyumunda ilgili genelge ve kanun yok sayılarak sigara içildiğini görmekteyim.
Bunları görünce de ister istemez “ Sigara yasağı kalktı mı?“ sorusunu sormaktayım.
Öncelikle devletin resmi kurumlarında söz konusu Başbakanlık Genelgesini uygulayacak kurum, daire ve okul müdürlerinin bizzat sigara içerek ilgili genelgeye aykırı hareket etmeleri de İmam ile cemaat örneğine benzemektedir.
Oysa Kırşehir cadde ve sokaklarında dolaşırken bazı vatandaşların bizzat gündeme getirerek ilgili makamlarca tedbir alınması için şikayetlerini şahsıma iletmekte olup, geçtiğimiz günlerde Kırşehir’de devlet memuru olduğunu söyleyen bayan arkadaşımız “yaklaşık beş sene önce sağ memesinden ameliyat olduğunu, aynı zamanda astım hastası da olduğunu sağlığı açısından sigara içenlerden ve sigaralı ortamlardan uzak durması gerektiğini, sigara içme yasağına rağmen kurumda sigara içilmesinin sağlığını olumsuz etkilediğini zaman, zaman uyarılarda bulunsa da çalışanların aldırış etmeden kurumda sigara içmeye devam ettiklerini ve bu konuda kendisine yardımcı olmamı istedi.“
Bayan arkadaşımızın haklı şikayeti konusunda yazı yazmak sürekli aklımdaydı. Çünkü gittiğim resmi ve özel kurumlarda, okullarda, kapalı ve açık alanlarda sigara içildiğine şahit olduğumu söyleyebilirim.
Bunun en son örneğini Pazar günü Kırşehirspor maçında Ahi Stadyumu’nda yaşadım. “Maç seyrederken yanımda önümde, sağımda, solumda bulunan kişiler sigara içerken rahatsız oldum ve kendilerine türbinlerde sigara içmenin yasak olduğunu, içmemeleri gerektiğini rahatsız olduğumu söylediğim. Keşke söylemeseydim çok büyük hata yapmışım neredeyse kavga edecektik, sen bizim sigaramıza nasıl karışırsın, rahatsız oluyorsan kalk git, kime sormuşlar yasaklamışlar, parasını sen mi veriyorsun gibi sözlerle sigara içmeye, birisini yakıp, birini söndürmeye devam ettiler. Onlar sigaralarını içerken de benden hariç kimse müdahale etmedi bana destek olmadılar. Hatta görevli polisler tartıştığımıza şahit olmadılar ama inanıyorum ki sigara içenleri gördükleri halde müdahale etmediler.
Okulların açılmasıyla birlikte okul yakınlarında olan bakkal ve marketlerin öğrencilere tane ile sigara sattıkları da bilinen bir gerçektir. Halbuki söz konusu kanun on sekiz yaşından küçüklere sigara ve alkollü içeceklerin satışını yasaklamıştır. Buna rağmen beş, on kuruş fazla kazanmak için öğrencilere tane ile sigara satarak kötü alışkanlık edinmelerine vesile olan dükkânlar ve marketler var. Bu dükkân ve marketler üzerinde denetimlerin daha sıkı yapılarak öğrencilere taneyle veya paketle sigara satışının önüne geçilecek caydırıcı tedbirler alınmalı, cezalar verilmelidir.
Eğer T.C. Devleti hukuk devletiyse kanunlara herkes uymak zorunda olup, kurum amirleri de kanunların uygulanıp uygulanmadığının takipçisi olmakla yükümlüdür.
Ancak ne hikmetse Kırşehir’de başta kurum müdürleri koridor, oda, salon demeden, rahatsız, ve hasta olan var mı demeden sigaralarını içmektedirler.
Eğer kanunların uygulayıcısı olan, okumuş, mürekkep yalamış, makam ve unvan sahipleri yasalara uymaz ise alt kademe de çalışanlar ile kanun, kural, nizam tanımayan kabadayı tayfalarının ve cahil kesimlerin kanunlara uymalarını nasıl bekleyebiliriz. Cadde ve sokaklarda, maç seyrederken türbinde oturanlara biz nasıl sigara içmeyiz diyebiliriz.
Bu konu da kurum müdürlerine çok büyük işler düştüğü gibi bulunduğu ilde kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının ilan edilmesini ve uygulanmasını sağlamakla ve Bakanlıklardan gelen talimatları ve emirleri uygulamakla, bu işlerin gerçekleşebilmesi için gerekecek bütün tedbirleri alabilmekle, şehrin her açıdan genel idaresini ve gidişini düzenleme ve denetleme ile görevli olan Sayın Valimize görevler düşmektedir.
Bu nedenlerle Kırşehir Valisi Sayın Necati Şentürk’e “Sayın Valim sigara yasağı kalktı mı?” diyerek soruyor densizlik ve had bilmezlik yaptığım için özür dileyerek, sigara yasağıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyor ve insanlık adına, hastalar adına, çocuklar adına, yaşlılar adına sevap bir yapmış olacağını belirtiyorum.