Kırşehir acı üzerine acı yaşıyor. Kırşehir yetiştirdiği değerlerini birer, birer kaybediyor. Kırşehir son bir hafta içerisinde iki büyük değerini, iki evladını, iki sevdalısını, iki hizmetkârını kaybetti. Bir hafta önce Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü’yü kaybeden Kırşehir, bir hafta sonra başka bir önemli değerini eski Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses’i kaybetti.

Sayın Başkan Dr. Cahit Gürses’in adını Kırşehir Devlet Hastanesinde Kulak-Burun-Boğaz Doktoru olarak duyar ve kendisini görürdüm. Ama Kırşehir Belediye Başkanı olduktan sonra çok daha iyi tanıdım, ziyaretine gittim, yolda gördüğümde tokalaştım, hal hatır sordum, düğünlerde, toplantılarda, cenazelerde karşılaşarak sohbet etme imkânım oldu. Gördüğüm kadarıyla Cahit Gürses halk arasında söylendiği gibi deli de değildi tam aksine güler yüzlü, sohbeti dinlenen, şakacı, kin gütmeyen parti ve siyasi görüş ayrımı yapmayan herkesle selamlaşan, konuşan ve her kesim tarafından sevilen mütevazı bir insandı.

Bazılarının deli dediği Dr. Cahit Gürses Başkan’ın deliliği çalışkanlığından, Kırşehir sevdasından, Kırşehir’e hizmet etmekten, disiplininden, otoritesinden geliyordu. Söz konusu Kırşehir ise akan sular duruyordu, gerisi teferruattı Cahit Başkan için. Kendisini Kırşehir’e hizmete adamıştı. Bu uğurda da yapmadığı fedakârlık, çalmadığı kapı bırakmamıştı.

Ben köşemde merhum Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses’ in yaptığı hizmetleri birer birer yazmayacağım. Zira benden önce Şevket Güner ve Adnan Yılmaz ağabeylerim başkan Dr. Cahit Gürses’ in yaptığı hizmetleri çok güzel yazdılar. Ben burada başkan Dr. Cahit Gürses’in Kırşehir’e hizmet etmek için dönemin iktidar partisi milletvekilleriyle nasıl bir birliktelik ve uyum göstererek çalıştığına değinmek istiyorum. 

26 Mart 1989 tarihinde yapılan seçimlerde SHP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti)’den Kırşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Ali Yapıcı 3 Ekim 1989 tarihinde Keskin’e bağlı Hasandede yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanmış, Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 1 Kasım 1989 günü vefat etmişti.

Mehmet Ali Yapıcı’nın vefatı nedeniyle boşalan Kırşehir Belediye Başkanlığı için 18 Şubat 1990 tarihinde sadece Kırşehir’de ikinci bir seçim yapılmış ve bu seçimi iktidarın tüm çabalarına rağmen muhalefetteki SHP adayı Dr. Cahit Gürses kazanmıştı.

Dr. Cahit Gürses Belediye Başkanı olduktan sonra siyasi görüşünü ve parti rozetini çıkararak dönemin iktidarı Anavatan Partisi’nin üç milletvekili Gökhan Maraş, Şevki Göğüsger ve Kazım Çağlayan ile “Kırşehir hepimizindir” diyerek uyumlu çalışmış, milletvekillerini TBMM ‘deki odalarında ziyaret etmiş, Kırşehir için hazırladığı, ürettiği projelere destek istemiş ve birlikte bakanlıkların kapısını aşındırmıştır.

Bizzat şahit olduğum bir olayda dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut Anavatan Partisi otobüsüyle Kırşehir’e gelmiş Kapıcı Cami’nin yanında Anavatan Partisi İl Başkanlığının bulunduğu Çubuk İş Merkezi’nin önünde otobüsün içerisinde bulunan Başbakan Yıldırım Akbulut’un yanına gelmiş kendisini tanıtarak, çay içmeye davet etmiş, Başbakan Akbulut, Başkan Cahit Gürses’e nazik davetinden dolayı teşekkür ederek, programının yoğun olduğunu, Kırşehir’den Kayseri’ye geçeceğini başka bir gün Kırşehir’ e geldiğinde mutlaka çayını içeceğini söylemiştir.

Yine  Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses  Genel Kongrede Anavatan Partisi Genel Başkanı seçilen Mesut Yılmaz’ın kurduğu 48’inci T.C. Hükümetinde Kültür Bakanı olan  Kırşehir Milletvekili Gökhan Maraş’ı makamında defalarca ziyaret ederek personel maaşları ve hazırladığı projeler için destek isteyerek İller Bankası’ndan istediği ödeneklerin çıkarılmasını sağlamıştır. 

Yine Başkan Dr. Cahit Gürses Kültür Bakanı Gökhan Maraş’la uyumlu çalışmasının sonucunda Kırşehir’e Aşıkpaşa’nın ve Ahi Evran’ın heykellerini kazandırmış, Kale Höyüğünün ve Ahi Evran Caminin etrafının çevre düzenlenmesi için ödenek çıkartılmasını sağlamıştır.

Başkan Dr. Cahit Gürses ilimizde faaliyet gösteren siyasi partileri zaman zaman ziyaret ederek sohbet eder, çalışmaları ve Kırşehir’in problemleri hakkında bilgiler verirdi.

Hangi siyasi görüşten olursa olsun hiçbir ayrım yapmadan, hemşerilerine selam verir, hal hatır sorar, düğünlere giderek tebrik eder, cenazelere giderek taziyelerde bulunurdu.

İnsanların ayrıştığı ikiye bölündüğü, “benim partimden değilse benden değildir!” dediği, iktidar milletvekilinin ve teşkilatının muhalefetteki belediye başkanına selam vermediği, günümüzde Başkan Dr. Cahit Gürses’in Kırşehir’de sağladığı birliktelik ve uyum çok önemlidir.

Başkan Cahit Gürses’in sağladığı bu birliktelik cenazesinde de görülmüş olup, 12 Eylül 1980 öncesinde birbirleriyle kavga eden, kurşun sıkan ülkücüleri ve devrimcileri bir araya gelerek birbirlerine taziyelerde bulundular, Dr. Cahit Gürses Başkan’ın cenaze törenine katıldılar, mezarlığa giderek toprak attılar. 

İşte Başkan Dr. Cahit Gürses’in Belediye Başkanı seçildikten sonra parti rozetini çıkartarak Kırşehir için sağladığı birliktelikler ve yaptığı fedakarlıklar ve dönemin iktidar partisi milletvekilleriyle ve bakanıyla yaptığı uyumlu çalışmalar. 

Tabi günler geçtikçe, zaman aktıkça Dr. Cahit Gürses Başkanı bende yakından tanımaya başladım. Öyle ki bazen ziyaretine gider, çayını içer, sohbet ederdim.

Kırşehir’de adettir birileri gelir Kırşehir’de milletvekili, belediye başkanı olur, görev süreleri bitince ilk işler olarak bir daha gelmemek şartıyla Kırşehir’i terk ederler. Ama Başkan Dr. Cahit Gürses Belediye Başkanlığı görevi bitince Kırşehir’i terk etmedi, Kırşehir Devlet Hastanesi’ndeki görevine dönerek hemşerilerine hizmet etmeye, Kırşehir cadde ve sokaklarında dolaşmaya, iyi ve günlerinde Kırşehirlilerin yanında olmaya devam etti. Milletkvekili adayı oldu, kazanamayınca birileri ondan rahatsız olmuş olacak ki Mersin’e atadı.  O bir süreliğine Mersin’e gitse de tekrar Kırşehir’e geldi. 

Kendisiyle unutamadığım anlarımda oldu. Bunlardan birinde oğlum Alperen yılında 8 yaşında yıkılan eski hastanede bademcikten ameliyat olurken ben ve eşim ameliyathanenin önünde bekliyorduk. Beni görünce “Hayırdır Osman“ dedi. “Başkanım oğlum bademcik ameliyatı oluyor onun için buradayız“ dedim. “ Doktoru kim?“ dedi. “ Osman Arslan” dedim ve hemen ameliyathaneye girdi ve yarım saat sonra çıktı ve bana “Osman ameliyat başarılı bitti, ben de yardımcı oldum, birazdan servise çıkarırlar, benim yapabileceğim bir şey olursa polikliniğe gelirsin“ demiş ben de kendisine teşekkür etmiştim.

Çok kısa süre önce görüşmemizde ise Dr. Cahit Gürses Başkan bana “Herkesle fotoğraf çektiriyorsun sosyal medyada paylaşıyorsun, bir ara benimle de fotoğraf çekin ve sosyal medyada paylaş“ demiş, bende “Tabi ki başkanım memnuniyetle“ demiştim. Meğer bu görüşmemiz son görüşmemiz olacakmış. Birlikte fotoğraf çekinerek sosyal medyada paylaşmak nasip olmayacakmış. Ondan sonra da görmedim.

Neden sonra Ankara’da Güven Hastanesinde yattığını durumunun iyi olmadığını öğrendim, birkaç gün sonra da acı ve üzücü haberi kaybettiğimiz haberini aldım.

İşte Başkan Dr. Cahit Gürses’in Kırşehir’de sağladığı birliktelik ve yaptığı fedakarlıklar… Kimilerine göre “Deli Cahit”,  kimilerine göre “Doktor Cahit”, kimilerine göre “Başkan Cahit”, sonuçta herkesin başkanı, doktoru, ağabeyi, kardeşi renkli ve hızlı insan, Kırşehir sevdalısı, Kırşehir Milliyetçisi, hemşeri ve dost canlısı güzel insan, Başkan Dr. Cahit Gürses bilmelisin ki Kırşehir seni unutmayacak… Ruhun şad, mekânın cennet olsun…