PAZARTESİ günü başlayan 31. Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken, yarın ki Esnaf Bayramı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda bakan ve bürokratın katılımını bekliyoruz.
Ticaret Bakanlığı'nın himayelerinde hazırlanan Ahilik Haftası son yıllarda daha etkin bir şekilde kutlanıyor, etkinliklere Kırşehir esnafı fazla duyarlılık göstermese de halkın katılımı gerçekten iyi…
Akşamki etkinlikler havaların serin geçmesi nedeniyle katılım yüksek olmasa da Cacabey Meydanı’nda kurulan çadırlar, kitap fuarları halkın yoğun ilgisini çekiyor.
Ahilik Haftası Kutlamaları devam ederken, Kırşehirliler yıllardır törenlere katılan cumhurbaşkanlarından, başbakanlardan, bakanlardan hep yeni yatırım müjdesi, sorunlarının çözümü noktasında destek bekledi, durdu. Katılan Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve bakanlar da çeşitli vaatlerde bulundular, ama pek çoğu üzülerek ifade edeyim ki maalesef gerçekleşmedi.
İşte geçen yıl ki kutlamalara katılan Başbakan Binali Yıldırım, yılan hikâyesine dönen Çevre Yolunu yapacaklarını, Ankara'dan Kırıkkale-Yerköy-Yozgat hattına giden tren hattının Kırşehir’den de geçeceğini, Kırşehir'den Nevşehir'deki havaalanına giden yolu yapacaklarını ifade etmişti.
Sonra 24 Haziran seçimleri yapıldı, yine aynı vaatler tekrarlandı.
Bugün aradan bir yıl geçti, bu önemli vaatlerden ne yazık ki hiçbirisi gerçekleşmedi, hatta başlanmadı bile…
Kırşehirliler yarın şehrimizde olmasını beklediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu vaatlerin tekrarını bekleyecek. Ama bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yatırımların başlayacağına pek de inanamıyor artık.
Sadece vaat, icraat yok. Umutlar bir başka bahara kalacak bu gidişle.
Bırakın bu yatırımları Ahi Evran Külliyesi bile tamamlanamamışken, bu büyük yatırımların bugünkü ekonomik tabloda kısa vadede gerçekleyeceğine benim gibi kimse inanmıyor artık.
2018 yılı ekonomik sıkıntıların yüzünden daralmış büyük yatırımlar askıya alınmış, devam eden yatırımların bitirilmesinin dışında yeni bir yatırım yapılmayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar tarafından sıkça dillendirilirken, Kırşehir’in pek çok sorununun da kısa vadede gerçekleyemeyeceği ortada duruyor.
Hükümetin bütçede tasarrufa giderken, Kırşehir’de İl Özel İdaresi başta olmak üzere tüm resmi kurumların bütçesi de düşmüş olacak ki bugün Kırşehir’de doğru dürüst yeni bir yatırım yapılamıyor. Bunu bir gazete olarak görüyor ve yaşıyoruz. Çünkü her yatırım mutlaka gazeteler aracılığı ile ilan edilir. Bugün ilanlarda düşen rakam da bunu açıkça ortaya koyuyor.
Ben yine şehrimize gelmesini beklediğimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, katılamaması halinde gelmesi beklenen Yardımcısı Fuat Oktay’ın Kırşehir’in belli başlı sorunlarını dile getirmek istiyorum.
Kırşehir'in demiryolu projesinin biran önce tamamlanarak bu önemli yatırımdan Kırşehir’in de yararlandırılması.
Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da yapılması sözünü verdiği çevre yolu projesinin artık zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.
İşte Kırşehir Belediyesi tarafından yürütülen altyapı çalışmaları tamamlandı, üst yapı çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin hazırladığı ve yapımını başlattığı bir çok yatırım da maddi imkansızlık nedeniyle ağır aksak devam ediyor. Bu projelerin de biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor.
İşte bunlardan birisi de Ahi Evran Külliyesi…
TOBB, TESK, TESKOMB gibi sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlatılan ve devam eden Ahi Evran Külliyesi’ndeki çalışmalar parasızlıktan dolayı durmuş durumda. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın sivil toplum kuruluşlarından ve bakanlıklardan gerekli desteği sağlayıp, bu önemli projenin yeniden hızlandırılması gerekiyor.
Ayrıca Kırşehir Belediyesi’nin bir çok yatırımları var. Bunların hepsini burada yazmamız mümkün değil, ama bu projelerden en önemlisi Kırşehir’de trafikte yaşanan otopark sorununun ortadan kaldırılması için şehrin muhtelif yerlerine yapmayı kararlaştırdığı otopark yatırımları var. Tabi bunlar sadece otopark değil. Hayata geçirilecek yatırımların altına yapılacak otoparklar. Bunun için de bu yatırımlara mutlaka başlanması gerekiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da desteğini bekliyor Kırşehirliler…
Malum Kırşehir tarım ve hayvancılık şehri. Kırşehir tarımının gelişmesi için çok önemli gördüğümüz Yamula Barajı-Seyfe Pompaj Sulaması Projesi’nin hayata geçirilmesi de Kırşehir çiftçisi için olmazsa olmazlardandır. Bu projenin kısa sürede hayata geçirilmesi demek, bölgemiz çiftçisinin geçim seviyesinin yükselmesi, ekonomik olarak kalkınması ve dolayısıyla köyden şehre göçün önlenmesi demektir. Bu projenin de kısa sürede hayata geçirilmesini bekliyor Kırşehir çiftçisi…
Kırşehir’in de kırsal kalkınma programı olan IPART kapsamında gerekli destekleri alması da yine tarım ve hayvancılık şehri Kırşehir için hayati önem arz ediyor.
Organize Sanayi'nin ve yatırımcıların çözümünü beklediği bir yığın sorun ortada doluyor. Bu sorunların çözümü için yatırımcı müteşebbislerimiz artık kalıcı olarak çözüm bekliyor. Yıllardır sorunlarla boğuşan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilerin bir kısmının bu sorunlar nedeniyle makinelerini söküp başka illere gittiği de ortada. Bu nedenle can çekişen sanayicilere artık el uzatılmalı.
Kalkınmada Öncelikli İller arasında 5. Bölgede bulunan Kırşehir'in 6. Bölgeye alınması yine Kırşehir açısından hayati önem taşıyor. Çevre illerden Aksaray ve Çankırı 5. Bölgede yer aldığı için pek çok yatırımcı Kırşehir yerine tercihlerini bu illere yaptı. Oysa Kırşehir, Aksaray'dan daha geri kalmış bir il değil mi?
Bu haksızlığın giderilmesi noktasında ilimiz yöneticileri ve siyasilerinin girişimleri sonuç vermedi, Kırşehir'in bu konuda mağdur olduğu ortada. Bu sorunun çözümlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğini bekliyor Kırşehirliler…
Askeri darbelerle hesaplaşan hükümet, 1954 yılında Kırşehir'den koparılan eski ilçelerimizden Hacıbektaş ve Nevşehir'in yeniden Kırşehir'e bağlanması ve haksızlığın giderilmesi noktasında Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan destek bekliyor. Çünkü eski ilçelerimiz Hacıbektaş'ın yeniden Kırşehir'e bağlanarak Pir Ahi Evran-Veli ile Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli'nin artık kucaklaşmasını istiyor. Ayrıca Sıdıklı-Sarıyahşi Köprüsü’nün yapılmasıyla Kırşehir’e yakınlaşan Sarıyahşi, Evren gibi Ankara ve Aksaray’ın ilçe halklarının beklentileri doğrultusunda Kırşehir’e bağlanmasını istiyor.
Kırşehir'de havaalanımız yok. Kırşehir'e en yakın hava alanı olan Nevşehir Tuzköy Havaalanı'na hem ulaşımı kısaltacak, hem de yolun duble yol haline getirilmesini sağlayacak olan duble yol projesinin artık sonuçlandırılmasını bekliyor Kırşehirliler…
2011 yılında hizmet vermeye başlayan ve bugün ihtiyaca cevap veremediği için ek bina yapımı süren 300 yataklı Kırşehir Devlet Hastanesi’ne yine 200 yataklı Ahi Evran Üniversitesi mevkiinde yeni bir hastane yapılıyor. Kırşehirliler iki hastanenin birleştirilerek gelecek düşünülerek en az 750 ya da bin yataklı olmasını bekliyor.
Ahiliğin ocağı Kırşehir'deki küçük esnaf ve sanatkârın düşük ve uzun vadede kredi olanaklarının sağlanması, istihdam konusunda yeni istisnalar verilmesi de Ahi esnafının en önemli sorunlarından birisi. Bu konuda hükümet yaşanan ekonomik durgunluktan ve iş yapamamaktan kepenk indirme noktasına gelen Ahi esnafına sahip çıktığını göstermelidir.
Evet, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın aksi bir programı olmazsa yarın Kırşehir’e gelecek. Kendisi katılamaması halinde Yardımcısı Fuat Oktay’dan Kırşehirlilerin beklentileri çok. İnşallah Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ya da Yardımcısı Kırşehir’e gelir ve Kırşehirlilerin yıllardır bekleyen sorunlarının çözümü noktasında vereceği vaatler icraata dönüşür.
Bu yıl 54’ncüsünü kutlayacağımız Ahilik Esnaf Bayramı’nın coşkulu geçmesini dilerken, Kırşehir’imize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.