Dünyayı etkisi altına alan ve gözle görünmeyen bir virüs insanların sosyal yaşamını, yüz yüze iletişimini, ülkelerin ekonomilerini temelden sarstı. Her alanda tahribatlar açmaya ve bunu da giderek büyütmeye devam ediyor. Ekonomileri büyük, ileri teknolojilere sahip ülkeler bile baş edemez oldular. Başta Amerika biçare kalmış durumda. İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa’nın ileri teknolojiye sahip ülkeleri sağlık konusunda istenilen başarıyı gösteremediler.
Ülkemizde virüsle mücadele konusunda iktidar bir dizi önlemler aldı. Herkesin kendini karantinaya alması konusunda da önerilerde bulundu. Ancak görülüyor ki alınan önlemler yetersiz, halen yeni vakalar oluşuyor ve can kayıpları devam ediyor. Bilim insanları şimdilerde bunun ikinci dalga olabileceğinden söz etmekteler. Öyleyse yeni önlemler almak gerekir. Kimi iş yerlerinin kapanmasıyla, kamuda esnek çalışma uygulanmasıyla salgının önlenmesi mümkün görünmüyor. Zira yine insanlar sokaklarda, işine gidenler oluyor ve akşam evine geliyor, dışarıdan aldığı bulaşıcı virüsü evine getirmesi aile halkına bulaştırması çok daha mümkündür.
Tüm iş kollarında çalışmalar normale dönmüş vaziyet de, elbette ki ekonominin çarkları dönecek. Pazaryerleri, marketler, bakkallar, halıcılar, fırınlar, manavlar, kasaplar, berberler ve kuaförler, asansör tamircileri, kafeler, kahvehaneler, imalathaneler ve fabrikalar v.s açık tutulacak zira bu yerler insan yaşamının ihtiyaçlarını karşılama da temel unsurlardır. İşte bu gibi yerlerde çalışanlar, ticaret erbapları, müşteriler corona virüsüne karşı gerekli tüm tedbirlerini alarak kendilerini koruma cihetine gitmeleri daha doğru bir yaklaşım olur. Salgının yayılması halinde ikinci dalgadan en az hasarla kurtulmak tüm insanlarımızın ortak düşüncesi olacaktır. Zira sosyal ve ekonomik çöküntüyü uzun süreli yaşamak telafisi mümkün olmayan sonuçları da beraberinde getireceği bir gerçektir. Henüz korona virüsü belasından kurtulmadan ikinci dalganın yayılması halinde oluşturacağı hasarın vücut da uzun süreli kalacağı gerçeğinden uzaklaşmamak gerekir.