Dünyayı etkisi altına alan görünmez bir virüs sosyal yaşamı, yüz yüze iletişimi, ekonomiyi temelden sarstı. Her alanda tahribatlar açmaya ve bunu da giderek büyütmeye devam ediyor.
Devasa ekonomiye, ileri teknolojilere sahip ülkeler bile baş edemez oldular. Başta Amerika biçare kalmış durumda. İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa’nın ileri teknolojiye sahip ülkeleri sağlık konusunda neyi nasıl yapacaklarını bilemiyorlar, sanki hazırlıksız yakalandılar, maalesef sınıfta kaldılar. Yine Ortadoğu da silahlar sustu, dünya liderleri sadece koronavirüsünü konuşuyor.
Ülkemizde virüsle mücadele konusunda iktidar bir dizi önlemler aldı. Herkesin kendini karantinaya alması konusunda da önerilerde bulundu. Ancak görülüyor ki alınan önlemler yetersiz, vaka sayısı ve can kayıpları her geçen gün artarak devam ediyor.
Yeni önlemler almak gerekir, kimi iş yerlerinin kapanmasıyla, kamuda esnek çalışma uygulanmasıyla salgının önlenmesi mümkün görünmüyor. Zira yine insanlar sokaklarda, işine gidenler oluyor ve akşam evine geliyor, dışarıdan aldığı bulaşıcı virüsü evine getirmesi aile halkına bulaştırması çok daha mümkündür. O nedenle tüm halkın sokağa çıkmasının engellenmesi mücadele de en etkili yöntem olacaktır diye düşünülmelidir.
Kırşehir sokaklarına baktığımız da, pazaryerleri açık, marketler açık, bakkallar açık, halıcılar açık, fırınlar açık, manavlar açık, kasaplar açık. Kuyumcu esnafı kapalı, berber ve kuaförler kapalı, asansör tamircisi kapalı, kafeler kapalı, kahvehaneler kapalı birkaç örnek verdim, yani bir mücadele gerekiyorsa topyekûn yapılmalı, bir veya iki haftayı kapsayacak şekilde her bireyin karantinada olması halinde salgını önemli ölçüde yok edeceği düşünülmelidir.
Tüm bunların yapılabilmesi için de elbette ki iktidar sorumluluk almalıdır. Bu mücadelenin ülke ekonomisine olduğu gibi ailelerin ekonomilerine de zarar verdiği bir gerçektir. Ancak bu gibi olağanüstü durumlarda devlet sağlık konusunda aldığı önlemleri ve yaptığı yardımı, ekonomik alanda da her bireyi doğrudan etkileyecek şekilde geçici düzenleme yapmalı ki, koronavirüsüyle mücadele de doğru ve etkili sonuç alınabilsin. Gösterdikleri başarılı ve özverili çalışmalarından dolayı sağlık çalışanlarını alkışlıyoruz.
65 yaş üstü vatandaşlarımızın duyarlı davranarak kendilerini karantinaya aldıklarından dolayı onları da alkışlamalıyız.
Hiçbir yerden talimat almadan iş yerlerini kapatarak günlerce karantinada kalan her yaştan duyarlı vatandaşlarımızı da alkışlamalıyız.
Her birey alınması önerilen tedbirlere uymak suretiyle, bir an evvel korona belasından kurtularak normal yaşama dönmek dileğiyle, evde kalın sağlıklı kalın.