Yarın 10 Nisan 2020 Cuma, Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 175. yılı.
Dünya devletlerinin ve ülkemizin üzerine kara bulut gibi çöken koronavirüsü ile mücadele kapsamında ülkemizin genelinde ve Kırşehir’de törenler yapılamayabilir ama gönüllerde Polis Teşkilatının Kuruluşunun 175’inci yılı kutlanılmaktadır.
Tarihine baktığımız zaman, yeniçeri ocağının kaldırılmasının ardından yerine10 Nisan 1845’te Türk Polis Teşkilatı kurulmuştur.
İnsanlar, topluluklar meydana getirip bir arada yaşamaya başladıkları tarihten itibaren, gerek toplumun ve gerekse de her bir bireyin can ve mallarının korunması gereksinimi duymaya başlamışlar ve güvenliklerinin daha da iyi sağlanmasına önem vermişlerdir. Şehir devletlerinin kurulması ile birlikte tüm toplumun güvenliğini, huzurunu, sükunetini sağlayacak güvenlik birimleri olarak bundan 175 yıl önce polis teşkilatı oluşturulmuş. Ülkelerin iç güvenliğini sağlayan polislik mesleği, güvenin ve huzurun temini için çeşitli yol ve yöntemleri uygulamak durumundadır. Bu gün Polislik mesleği sadece ülkemizde değil tüm dünya devletlerinde önem verilen bir kurum durumundadır.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra ülke genelinde iç güvenlik ve huzurun sağlanması, halkın canının ve malının korunması görevi, genel kolluk görevlisi olan, Polis Teşkilatı tarafından sağlanmaya başlanmıştır. Emniyet teşkilatı mensupları, Atatürk ilkeleri ışığında, özgürlükçü, demokratik düzen içinde, millet olarak varlığımızın sürdürülmesi, yasa egemenliğinin ve halkın güvenliğinin sağlanması, halkımızın canının ve malının korunması, suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi, suçluların yakalanarak adalete teslimi ve ilgili yasa ve yönetmeliklerin kendisine verdiği görevleri büyük bir özveri ile yerine getirmektedir. Öyleyse ortada bir emek vardır. Emek verilerek güvene değer görülen her iş takdir ile karşılanmalı ve saygı duyulmalıdır.
Bugün, eğer toplum olarak güvenli ve huzur içerisinde bulunuyorsak, bunu Türk Polis teşkilatının sevgi dolu, hoşgörülü ve güler yüzlü hizmet veren polislerimize borçlu olduğumuz unutulmamalıdır.
Polis kardeşlerimiz gece, gündüz, yaz, kış demez. Acılı günlerini bile unutur, her zaman halkın güveni, huzuru ve korunması için çalıştıkları bilinmelidir.
Özlük hakları pek öyle abartıldığı kadar iyi olmadığı zaten biliniyor. Her gelen siyasi iktidarlar polisin özlük haklarının iyileştirilmesi için sözler verir ama kısa sürede unutulur gider. En son yapılan genel ve yerel seçimler öncesinde de polisin ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi sözü verilmişti ama sözler şu ana kadar tutulmadı. Polis teşkilatının en üst kademesinden en alt kademesine kadar hiç kimse hakkını arama girişiminde bulunmaz, bulunamaz zira suç sayılacağından endişe duyar.
Polis insanlara karşı saygılı ve aynı zamanda sevgi doludur.
İnsanlarda; emeğini esirgemeyen, hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, görevini tarafsız yerine getiren devletin polisini aslında seviyor ve sayıyor.
Ancak;
İnsanlara tepeden bakan kibir abidesi polisi değil,
T.C. yasaları yerine yıllarca cemaat yasalarını uygulayan polisleri değil,
İnsanların gözünü kör edercesine biber gazı sıkan polisi değil,
Fiziki ve psikolojik baskı yaparak siyasi davranan polisi hiç değil.
Öyleyse her bir karış toprağında şehit kanı olan vatanımızda, toplumun her kesimi olarak bir ve birlikte barış, huzur ve güven içinde kardeşçe yaşamak dileğiyle.
TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 175. YILI KUTLU OLSUN