Kırşehir Hükümet Konağı 1960’lı yıllarda yapılmıştı. Adalet Bakanı Kırşehirli hemşehrimiz Sahir Kurutluoğlu’nun girişimleriyle Adliye ve Hükümet Konağı hemen hemen aynı yıllarda yapılmıştı.

         O zamanların müteahhitleri çalıp çırpmayı bilmezdi. Kamu binalarının yapımına daha bir özen gösterirlerdi. Sapasağlam bir binaydı. Demir gibi derler ya öyle…

         Uyduruk bir depreme dayanıklı değil, raporuna dayanarak yıkımına karar verdiler. Üstelik depreme karşı sonra dayanıklı hale getirilmesine rağmen!..

         2014 yılında dev kepçelerle 45 günde ancak yıktılar! Tabii amaç başka şeyler miydi bilinmez! Üstelik temelden bir bardak su çıkmadı. Temel ve gövde sapasağlamdı.

         Yüklenici müteahhit mükemmel bir temel attı. Yolumun üstünde olduğu için iyi biliyorum. “540 kazık temel depreme dayanıklı olsun” diye atıldı.

         Plân, Proje Hükümet Konağı!

         Binanın temeli atıldı, yapıldı. Zemin katın betonu atıldı, derken Belediye seçimleri yapıldı. Kırşehir’i muhalefet partisinden yani, Millet İttifakı’ndan CHP kazandı. Bu durumu birileri içine sindirememiş olacak ki, sanki, “Burada bu bina gayet görkemli olarak yükselirse biz bunu vatandaşa izah etmekte zorlanırız! Bu başarıyı halk, gören, alkışlayan CHP’ye mal eder!” gibi akıl almaz, anlaşılmaz bir düşünceyle bina projesini değiştirip binayı partizanlaştırmak için projeyi değiştirip “Kız Yurdu”na çevirdiler!!!

         Şehrin ortasında Kuz Yurdu’nun olduğu, yapıldığı da görülmüş değildi. Ahi Evran Üniversitesi Kampüsünde dev yurtlar vardı zaten!

         Bina sürüncemede kaldı, yedi yıl oldu!..

         Kırşehir, 1954’te yediği bir darbenin ikincisini de yiyiyordu.  Hükümet Konağı olmayan bir il! Darbe yemeye alışkındı zaten. İl iken ilçe statüsüne indirilmiş ve siyaseten zulmedilmişti. “Niye muhalif partileri bizden çok oy alıyor!” diye Kırşehir halkı tarihte görülmemiş bir cezaya çarptırılmıştı. İkinci cezayı da şimdi yiyordu. Hükümet Konağı enkaza dönüştü. Devlet kurumlarının her biri bir yerdeydi. Ahi Evran Mahallesi’nde, Ankara Caddesi’nde o eski canlılık kalmamıştı. Ankara Caddesi esnafları kan ağlıyordu.

         Derken Kırşehir Belediyesi, Türkiye Mimarlar Odası’nın girişimleriyle İdare Mahkemesi’nin el atmasıyla yurt yapımı durduruldu.

Hükümet Konağı’nın arsasını devlete bağışlayan hayırsever, “Ben bu arsayı Hükümet Konağı yapılması için bağışlıyorum. Başka amaçla değil” şerhini koydurduğu için inşaat durduruldu.

Şimdi duyduğumuza göre yeniden Hükümet Konağı yapılmasının yolu açılmış olmaktadır. Yedi yıldır süren azap ve işkence sona eriyordu. Umarız doğrudur. Yurt yapımına dair eklentiler, mütemmim cüzler sökülmeye başladı. Hükümet Konağı projesine dönüş başladı.

Bu arada yeni Valimiz Mete Buhara’nın ilgi ve desteğinin de takdirle karşılanacağını umut ederiz. Tabi ki Hükümet Konağı projenin yapılması için yıllardır büyük emek ve uğraşlar veren Kırşehir Belediye Başkanlığı’na, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanlığına ve Kırşehir Temsilciliğine de minnettarız.