Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin son 10 yılını değerlendiren böyle bir yazıyı kaleme aldığımda, anılarım beni çok uzaklara götürdü.
O günlerden bugünlere yaşanmış bir anımı sizlerle paylaşarak yazıma başlamak istiyorum.
1960’lı yıllarda Valilerin yönettiği Belediye Başkanlığına, 1963 yılında Kore Gazisi Emekli Albay Refik Soykut bağımsız olarak seçilmişti.
Belediye Başkanı Refik Soykut’u bağımsız olarak aday çıkaran ise “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’ydü.
Tanıdığım Refik Soykut sessiz, sakin, güler yüzlü, sinirlenmeyen bir belediye başkanı olarak görev yaparken, belediye meclisi üyelerinin hepsi Millet Partili ve CHP’lilerden oluşuyordu.
Refik Soykut, belediye başkanlığındaki birinci yılını geride bırakırken, ikinci yılın ilk toplantısında belediye meclis üyeleri bir önceki yılın faaliyet raporunun okunmasını istemişler.
Başkan Soykut bu talebe karşı çıkmış ancak CHP’li Belediye Meclis Üyesi Av. Ekrem Ultav ile Millet Partili Belediye Meclis Üyesi Av. Şaban Küçükkatipoğlu’nun ısrar edip kendisini sıkıştırmalarına ve hepsini bire bir tanıdığım diğer belediye meclis üyelerinin baskılarına tahammül edemeyerek bir sinirlenme anı üstüne istifa edip Kırşehir’i terk edip Ankara’ya yerleşir.
Kırşehir işte böyle bir garip şehir!
Aynı yıl, yani 1964 yılında Konya Lisesi’nde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapan, bugün İstanbul’da yaşayan Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü’nün de babası olan Ziya Kılıçözlü’yü de yine “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü gidip ikna ederek aday olmasını sağlıyor. Dürüst bir belediye başkanlığı yapan Ziya Kılıçözlü ve belediye meclis üyelerinden Ethem Cihan, Orhan Baycan ve Turan Topak gibi isimleri çok iyi hatırlıyorum.
Ziya Kılıçözlü bugünkü Valilik Binasının yanındaki yıkılıp yeniden yapılan Barlas Apartmanının 2. katında otururdu eşi Hayriye Kılıçözlü’yle… Babacan bir adamdı, makam aracı, şoförü, koruması yoktu. Belediyedeki kapısı hiçbir zaman kapanmazdı, sekreteri falan da yoktu. Ben kendisine Dursun Yastıman ağabeyimizin yayınladığı “Yeni Kırşehir” Gazetesi’ni götürür makamında verirdim. Bir ara rahatsızlanmıştı da Başkan Vekilliğine Orhan Baycan uzun süre vekâlet etmişti.
İşte Yaşar Bahçeci’nin 10 yılını değerlendireceğim yazıma böyle bir anı girizgâhından sonra başlayalım istedim.
2009 yılında AK Parti’den genç yaşta Kırşehir Belediye Başkanı seçilen ve iki dönemdir bu görevini başarıyla yürüten, yaptığı hizmet ve projelerle Kırşehir’in çehresini değiştiren Yaşar Bahçeci üçüncü kez aday gösterildi.
10 yıllık görev süresi içinde yıllardır hiçbir belediye başkanının cesaret edemediği altyapı çalışmalarını tamamlayan, şehrimize Neşet Ertaş Kültür Merkezi, Asri Mezarlık, kapalı otoparklı Pazar, TOKİ konutları, Kent Park, Gazi Parkı, Güzler Parkı, Masal Parkı, Ahi Külliyesi, Otogar başta olmak üzere yüze yakın kalıcı eser, park ve yeşil alanları kazandıran, cadde, sokak ve mahalleleri asfalt ve kilit parke ile modern bir görünüme kavuşturan, yıllar sonra Kırşehirspor’u şampiyon yapıp 3. Lig’e çıkaran ve şimdi de grubunda şampiyonluğa oynatan, verdiği seçim vaadlerinin büyük çoğunluğunu gerçekleştirerek Kırşehir’i modern ve yaşanabilir bir kent haline getiren ve son olarak belediye otobüslerini hizmete sunarak halkın takdirini kazanan, yaklaşık 800 milyon liralık yatırımı Kırşehir’e kazandırarak Kırşehir’i büyükşehir havasına sokan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin üçüncü kez aday gösterilmesi bence çok yerinde bir karar.
Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk kez Kırşehir’de bir Belediye Başkanının partisi tarafından üçüncü kez yeniden adayı gösterilmesi Yaşar Bahçeci için de bir onur kaynağı olsa gerek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de tanınmış nice belediye başkanını görevden aldı, bir çoğunun ismini çizdi, yeniden aday göstermedi. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinde aday gösterdiği başkan adaylarını öyle rastgele seçip belirlemedi. İnce eleyip, sık dokudu, aylarca anketler yaptırdı, çalışmalarını takip etti, halkın aradığı kriterleri aday göstereceği kişilerde belirledi. İşte Kırşehir’de de iki dönemdir başarılı belediyecilik örnekleri sergileyerek Türkiye’ye örnek gösterdiği Yaşar Bahçeci’ye bu şansı bir kez daha verdi.
Hatırlayınız sevgili okurlarım, isimlerini yazmak istemediğim nice belediye başkanları Kırşehir’de yıllarca görev yaptılar ama hangi kalıcı eseri bıraktılar?
Yaşar Bahçeci ile 10 yıllık görev süresi içinde bir çok kez bir araya geldim. Kimi zaman yaptığı çalışmalar ve hizmetlerinde gördüğüm eksikliklerinden dolayı kendisini uyardım, kimi zaman ise takdir ettiğim hizmetlerinden dolayı tebrik ettim.
Sayın Başkan Bahçeci’yi ne zaman telefonla aradıysam görüştüm. Kendisine görüş ve düşüncelerimi ilettim. Kendisine Kırşehir’de benim gibi herkesin rahatlıkla ulaşabildiği kanaatindeyim.
Bu bile Yaşar Bahçeci’nin Kırşehir’e ve Kırşehirlilere verdiği değerin bir ifadesi olsa gerek.
İşte geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kırşehir’de üçüncü kez Belediye Başkanlığına aday gösterilmesi üzerine Bahçeci’yi bir kez daha telefonla arayıp, kutladım, başarılar diledim. Bana şunları söyledi:
“Yaklaşık 10 yıldır Kırşehir Belediye Başkanlığı görevi yaptım. Görev süremiz boyunca şehrimiz için her zaman aşkla, heyecanla ve gururla çalıştık. 31 Mart 2019 yerel seçimleri için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri ile yeniden aday gösterilmek benim için de, Kırşehirim için de çok önemli. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Allah’ın izni ve vatandaşlarımızın desteği ile şehrimiz için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Ekibimizle birlikte çalışarak her seçim döneminde elde ettiğimiz başarı çıtamızı daha üst seviyelere çıkaracağız. Rabbim çıktığımız yolda bizleri utandırmasın. Allah yar ve yardımcımız olsun. Desteklerini esirgemeyen tüm hemşerilerimden Allah razı olsun."
Bugün Kırşehir’de kime sorarsanız sorun Yaşar Bahçeci bu memlekete 10 yıl hizmet etti, birçok kalıcı ve güzel eserler kazandırdı. Kimsenin hayal edemediği onlarca projeyi ve hizmeti hayata geçirdi.
Hatırlayınız sevgili okurlarım, misafirinizi götüreceğiniz bir lokantanız bile yoktu. Ağalar Konağı gibi nice restoran ve yeni cafelerin açılmasını sağladı Başkan Bahçeci.
Bunları burada tek tek yazmak istemem, çünkü yukarıda kalıcı eserlerin bir kısmını yazdım. Ama, yiğidi öldür, hakkını da ver! Elbette insandır, hatası vardır, yanlışları vardır. Bu tartışılabilir. Ama onu yok saymak, onu karalamak, hatta hakkında bir sürü dedikodu çıkarmak hiç kimseye yakışmaz diye düşünüyorum.
Yaşar Bahçeci’nin üçüncü kez AK Parti tarafından aday olmasını değerlendiren Kırşehirliler ise, onun Kırşehir’e yaptığı hizmet ve yatırımları takdirle karşılıyor. Şehrimizi modern ve yaşanılır bir kent haline getiren Yaşar Bahçeci’nin bir daha aday yapılmasının onun hakkı olduğunu ifade eden Kırşehirliler, üçüncü kez seçilirse başlattığı ve devam eden önemli projelerinin de tamamlanacağına inanıyor.
Tabi bu kararı, 31 Mart’ta Kırşehir halkı sandıkta verecek.
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin, Kırşehir’e yaptığı yatırım ve hizmetlerle Türkiye’deki başarılı belediye başkanları arasında gösterilmesi, Hükümetten projelerine hep destek alması, yani tuttuğunu koparması onu başarılı kıldı bence.
Ben Bahçeci’nin bir huyunu sevmişimdir hep. İnadına Kırşehir’i sevmesi, inandığından ve kafasına koyduğunu hayata geçirmekten ödün vermemesi. Bu çok önemli. Mesela Atatürk Anıtı’nın Cacabey Meydanı’na konulmasını ben çok istemiştim, o da ısrarla bu konunun çözümü için gerekeni yapmıştı.
İki yıla yakın bir süredir Kırşehir’i “akıllı şehir” yapmak için verdiği mücadeleleri yakından biliyorum. Kırşehir’deki dolmuşçu ve şoför esnafıyla ne mücadeleler verdi. Sonunda Kırşehir’in ortak menfaati konusunda anlaştı ve Ulaşım Master Planını devreye aldı. Ne oldu? Kırşehirliler hızlı, ekonomik ve modern bir ulaşım sistemine kavuştu.
Bu bile Kırşehir’e bir vizyon getirdi, modern bir şehir görünümü kattı.
Bu şehir hepimizin. Bu şehre kim taş üstüne bir taş koyarsa hepimiz onun yanında olmalıyız.
İşte Kırşehir 2018 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle beklediği hizmet ve
yatırımları alamadı. Kırşehirliler Ak Parti iktidarından devam eden yatırımların tamamlanmasını, yeni projelerin gerçekleştirilmesini bekliyor.
Hızlı Tren Projesi, Çevre Yolu, Savunma Sanayi’den yatırım alınması, Hava Alanı yolunun iyileştirilmesi, Askeri Birlik kurulması, güneş enerjisi yatırımlarının yapılması, 15 bin kişilik yeni stadyum, 300 yataklı yeni hastane, yeni hükümet binasının tamamlanması, öğretmenevi binasının tamamlanması, Kırşehir­Çiçekdağı yolu, Kırşehir­Şereflikoçhisar yolu ve Kırşehir-Aksaray yollarının bölünmüş yola dönüştürülmesi gibi pek çok hizmet ve yatırımın tamamlanmasını istiyoruz. Bunları kim, nasıl gerçekleştirecek?
Yaşar Bahçeci, iktidar partisinin Belediye Başkanı olarak Milletvekili Mustafa Kendirli ile birlikte el ele vererek çözebilir.
Evet, 2018 yılını kayıp yıl olarak geride bırakan Kırşehir, 2019'a birçok sorunla girdi. Geçen yıl seçimler nedeniyle beklenen hizmet ve yatırımı göremeyen Kırşehirliler özellikle Ağustos ayında yaşanan ve her kesimi büyük ölçüde etkileyen ekonomik kriz nedeniyle sarsıldı. Bu durum Kırşehir’e gelmesi istenilen ve beklenen hizmetleri aksattı. Projelerin bir kısmı ya askıya alındı ya da durdu. Şimdi Kırşehirliler 2019 yılından çok şeyler bekliyor.
Tarihi ve kültürel değerleriyle Kapadokya'nın giriş kapısı olmasına rağmen, turizm payından istenilen oranda yararlanamayan, Organize Sanayi Bölgesi'ne yeni yatırımcılar gelmesini bekleyen, mevcut yatırımcılarını koruyamayan, işsizliğin arttığı Kırşehir, Hükümetten yatırım ve hizmet bekliyor.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin Kırşehirimize, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyor, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye üçüncü kez çıktığı yolda başarılar diliyorum.