Süleyman Türkmani ve Türbesi   Süleyman Türkmani Mevlana’dan dersler almış ve Mevlana’n ölümünden sonra,  oğlu Sultan Veled’in teşkili ile Mevlevi tarikatını yaymak üzere 1239’da Kırşehir’e gelmiştir. Süleyman Türkmani’nin Türkçe’nin öncülerinden olan ve “Garipname” gibi şaheseri Türk Diline, Türk Edebiyatına kazandıran Aşık Paşa’ya hocalık yapmıştır.

Süleyman Türkmani ve Türbesi

 

Süleyman Türkmani Mevlana’dan dersler almış ve Mevlana’n ölümünden sonra,  oğlu Sultan Veled’in teşkili ile Mevlevi tarikatını yaymak üzere 1239’da Kırşehir’e gelmiştir.

Süleyman Türkmani’nin Türkçe’nin öncülerinden olan ve “Garipname” gibi şaheseri Türk Diline, Türk Edebiyatına kazandıran Aşık Paşa’ya hocalık yapmıştır.

1298 tarihinde 84 yaşında iken Kırşehir’de vefat etmiştir.

Evliyalar, Alimler, Alperenler şehri olan buram, buram tarih ve kültür kokan ilimiz Kırşehir’de bu hafta medrese mahallesinde, halk arasında çatal çeşme olarak bilinen çeşmenin arkasında, turizm ve otelcilik okulunun karşısında,  imaret caminin yanında bulunan Süleyman Türkmani Türbesini ziyaret ettik. Ziyaretimiz esnasında gördüğüm manzara iç açıcı değildi. Çevre düzenlemesi olmayan, duvarları yıkılmış atıl mezarlık içerisinde, o semtte oturanların, imaret caminde namaz kılanların ve benim gibi ilgisi olan  kişilerin dışında hiç kimse orada  türbe olduğunu bilmemektedir. Orada bulunan okulda okuyan birkaç öğrenciye bu mezarlıklar  kimlere aittir, karşıda ev görünümlü eski bina nedir diyerek  sorduğumda  bilmedikleri söylediler.

Öğrencilerimiz bilmemekle haklı. Çünkü  Ahi Evran’a, Aşıkpaşa’ya, Cacabey’e, Şeyh Edebali’ye, Yunus Emre’ye, Hacı Bektaş-ı  Veli’ye verdiğimiz  değeri, gösterdiğimiz, önemi  Süleyman Türkmani’ye göstermedik, tanıtımını yapmadık.

Bu ayıp bizlere aittir.

Süleyman Türkmani’de Ahi Evran, Aşıkpaşa, Cacabey, Şeyh Edebali,  Yunus Emre, Hacı Bektaşi  Veli gibi Alperen’lerle  aynı dönemlerde yaşamış, Moğollara karşı mücadele etmiş,  İslamiyet’in gelişmesinde, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve Türkçe’nin konuşulmasında büyük rolü olmuştur.

İlimizde her yıl düzenlenen ahilik haftasında  ilimize gelen hangi misafirleri Süleyman Türkmani Türbesini  veya diğer türbeleri gezdirdik.

Hakkını vermek gerekirse Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı sırasında hemen, hemen her yıl Ahilik törenlerine katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi.

TBMM başkanları geldi.

Bakanlar geldi.

Esnaf odalarının konfederasyon başkanları geldi.

Ticaret odalarının, borsaların genel başkanları geldi.

Bu saydıklarım her zaman  Kırşehir’e gelmektedirler, ve gelirken yanlarında onlarca hatta yüzlerce kişi geliyor  acaba ne zaman bunu fırsata çevirerek ilimizdeki kültürel ve tarihi değerlerimiz olan türbelerimizin tamamını gezdirdik mi ?

Maalesef bunu yapmadık.

Yapabilseydik türbelerimiz böyle atıl durumda olmazdı.

Kırşehir ekonomi, turizm ve tanıtım olarak büyük mesafe almış olurdu.

Türbenin etrafında yükselen çok katlı binalar ve dar yollar türbenin görünümünü engellemektedir. Yıkık olan mezarlık duvarlarının onarılarak içki içenlerin,  perduşların, tinercilerin, sevgilisiyle muhabbet edenlerin, işeyenlerin ve içerisinde köpeklerin gezdiği, pet şişelerin, kağıt atıklarının atıldığı mezarlıktan kurtarılarak Süleyman Türkmani’ye yakışan Türbe haline getirilmeli tanıtımının yapılarak ziyarete açılması, türbeye giden yollara işaret levhalarının konulması Kırşehir ekonomisine çok şeyler kazandıracaktır.

Konya’da bulunan Mevlana Türbesinin tanıtımı layıkıyla yapılıyorsa, buraya ülkemizin ve dünyanın dört bir tarafından insanlar akın ederek ziyaret ediyorlarsa, Konya’nın gelişmesine, ekonomisine, esnafına katkıda bulunuyorsa Kırşehir’deki türbelerimiz de gerektiği gibi restore edilerek, tanıtımın yapılarak halka açılması ve dünyanın dört bir yanından  ziyaretçilerin gelmesi Kırşehir ekonomisine, Kırşehir’in tanıtılmasına faydası olacaktır.

Bu konu da başta Kırşehir İl Kültür Müdürlüğü olmak üzere diğer ilgili makamlar en kısa sürede gerekli çalışmaları başlatmalıdırlar.