Eski, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler birliğinin, iki komşu ülkesi geçinemediler ve birbirlerine girdiler. Şehirler yakılıp yıkılıyor adeta, Rusya askeri ve ekonomik bakımdan Ukrayna’dan güçlü, gücünü de gösterdi. Ukrayna’da şehirlerin Rus bombalarıyla yıkılmış ve harabeye dönmüş görüntülerini izliyoruz boy boy televizyon kanallarında.

Öyle anlaşılıyor ki, Ukrayna’nın yeteri kadar savunma silahları olmadığından kendisini savunamıyor, her iki ülkenin de silah ve ekonomik bakımdan dengeli olmuş olsaydı her iki taraf cesaret edemez ve bu savaş çıkmaz, dünya devletlerinin de olup biteni seyretmesine fırsat verilmezdi.

Savaşın kazananı olmaz ilkesinden hareket edersek, her iki ülkenin de şimdilik milyonlarca dolar zararının olduğu muhakkaktır. Rusya’nın saldırısını ve işgalini izliyoruz. Savaşın gidişatına baktığımızda sanki bütün hesaplar, Rusya’nın saldırısı ve Ukrayna'nın savunmasını şehir savaşları üzerine kurarak savaşın daha uzun bir süre devam etmesini ve güçlü olan Rusya'nın askeri ve ekonomik olarak büyük kayıplara uğraması yönünde planlanıyor gibi geliyor. En azından şu anki görüntü o yönde. Zaten birçok şehirleri harabeye dönmüş, birçok tesisleri kaybolmuş Ukrayna’nın bunları yeniden inşa edilmesi ve eski haline getirilmesinin hem ekonomik boyutu büyük olur, hem de yıllarca zaman alır. Yani Ukrayna’nın artık eskisi gibi gelişmesi mümkün olmaz. Kaybedilen sivil olsun asker olsun canlar da işin daha beter yanı.

Evet, saldırıyı ve işgali başlatan Rusya ama bugüne kadar kayıp verdiği asker sayısı bir hayli fazla, ayrıca kaybettiği silahların değeri de milyarlarca dolar değerinde. Öyleyse Rusya’da aynı Ukrayna gibi bu savaştan zararlı çıkan taraf olacak.

Rusya’nın askeri gücü zayıflayacak, zira asker kaybı var, araç gereç giderleri var, silah mühimmat harcanıyor ve ayrıca da ülke ekonomisi küçülecek.

Şimdi batılı ülkeler bile savaşın her iki ülkeye olan maliyetinin hesaplarını bile yapıyorlar.

Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladıkları Ekonomik, Finansal, Bankacılık ödeme sistemlerinin durdurulması ve swıft sisteminden çıkartılması, birçok ülkenin hava sahasını kapatması, birçok ünlü markaların Rusya’daki faaliyetlerini durdurması gibi yaptırımlarında elbet maliyeti büyük olacaktır.

Rusya merkez bankasının yurt dışındaki milyarlarca dolar rezervinin bir kısmının dondurulması, hem kendi parasını kullanamaz hem de başka ülkelerden borç bulamaz hale getirilmesi Rusya’yı zora sokacak ve ekonomisini olumsuz yönde de etkileyecektir. Zaten emperyalist ülkelerin istediği de bu.

Geçmişte Hem S.S.C.B’nin hem de ABD’nin Afganistan’ı işgal ettiklerinde, askeri ve ekonomik güçlerini nasıl zayıflattıklarını gördük. Şimdi aynı yöntemle Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile karşı karşıyayız.

Silahın ve ölümlerin olmadığı, kanın akmadığı savaşsız bir ülke ve savaşsız bir dünya istiyorsak büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözü rehber olmalıdır.