1978 yılında komşumuz İran’da Şah rejimini yıkan kitlesel eylemler başlamıştı. Şah Pehlevi çok güçlü bir lider görünümündeydi, önceleri sokak hareketleriyle yıkılamaz, devrilemez diye düşünüyorduk.

1978 yılında komşumuz İran’da Şah rejimini yıkan kitlesel eylemler başlamıştı. Şah Pehlevi çok güçlü bir lider görünümündeydi, önceleri sokak hareketleriyle yıkılamaz, devrilemez diye düşünüyorduk.
O yıllar, Kırşehir Lisesi’nde öğrencilik yıllarımızdı. İdealleri ve hayalleri olan gençlerdik. Bir araya geldiğimiz öğrenci arkadaşlarımızla saatlerce konuşur tartışır olayları yorumlamaya çalışırdık. İran’dan gelen her türlü sıcak haber bizim için uzun tartışma konularını oluştururdu. İletişimin çok zayıf olduğu o yıllarda gazete köşelerinden bulup okuduğumuz haberler çok önemli olur ve öğrenci arkadaşlarımız bir sonraki tartışmaya gazeteleri getirir, yeniden yeniden tartışırken, sanki bu kez iş başka çünkü sokak hareketleri durulmak bilmiyor Şah gidecek diyebiliyorduk, öyle de oldu.
İran’ın güçlü sanılan lideri Şah Pehlevi sokaktan gelen yüksek sese daha fazla dayanamayarak 16 Ocak 1979’da ülkesini terk etti. Fransa’da sürgünde yaşadığı söylenilen Ayetullah Humeyni 1 Şubat 1979’da İran’a şaşalı bir şekilde geldi.
Ayetullah Humeyni yapılan referandumla İran İslam Cumhuriyeti'nin siyasi ve dini lideri olarak seçildi. Artık tek adamdı, tek yetkiliydi, her dediğini yaptırıyordu. İran’da kendisine muhalif olanların sesini kesti ve tek tek ortadan kaldırdı. Kadınların başlarını örtmesi zorunlu kılındı. Şeriat yasalarını uygulamaya koyarak, alkollü içkilerin tüketimini ve içilmesini yasakladı.
İran'da 1979 yılından bu yana yani 39 senedir Şii mezhebinin görüşlerini esas alan bir İslam Cumhuriyeti rejimi var. Şimdilerde sanki yeniden başa dönüldü ve komşumuz İran çok ciddi sokak gösterileriyle sarsılıyor. Olaylarda 20 civarında insanın yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
Eylemlerin başlangıç sebebi ekonomik gibi algılansa da, sanki toplumsal muhalefetin fay hatlarında biriken yoğun enerjinin açığa çıktığı, derin dip dalgalarının kıyıya vurmaya başladığı izlenimi veriyor. Rejime karşı oluşan toplumsal tepkinin ülkenin dört bir yanına yayıldığı biliniyor. İran’ da sokak hareketleri sanki halkın aydınlığı karanlığa tercih ettiği izlenimini veriyor.
Kırşehir sokaklarında insanlara soruyorum, İran’ı iyi bilen az. Çoğunluk olarak bu tür sokak hareketlerinin İran rejimi tarafından kısa süre sonra bastırılacağını düşünmektedir. Bekleyip izleyerek göreceğiz, şiarımız yurtta ve dünya da barışın bir an evvel tesis edilmesi ve sükunetin sağlanmasıdır.