Allah nasip ederse Milletimiz 24 Haziran’da kendi geleceğine oy kullanarak yeniden bir döneme imza atacak.
Sayılı günler gelip geçer demiş atalarımız…
Türkiye 2015 yılında iki kez sandık başına gitmişti. 7 Haziran’da hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyince ve yapılan koalisyon görüşmelerinde de sonuç çıkmayınca, bu kez 1 Kasım’da bir kez daha sandığa giderek yeniden tek başına AK Parti iktidara gelmişti.
2,5 yıl sonra yine Haziran ayında, yani 24 Haziran’da Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gideceğiz. Tabi ilk turda cumhurbaşkanlığını adaylardan hiçbirisi yüzde 50+1’i alamazsa bu kez 15 gün sonra yani 8 Temmuz 2018 tarihinde ikinci kez sandığa gidip bu kez de Cumhurbaşkanı’nı seçeceğiz.
Şimdi kamuoyunda seçim sonuçlarıyla ilgili pek çok anket ve yorumlar yapılıyor. Ben bu yorum ve anket sonuçlarına değinmeyeceğim. Nasıl olsa şunun şurasında 1 aydan az bir süre kaldı. Herkesin traşı önüne dökülecek.
Ben bu seçimde partilerin Kırşehir milletvekili adaylarına kısaca değinmek istiyorum.
İktidar partisi AK Parti’de 2,5 yıldır milletvekilliği yapan Mikâil Arslan ile Salih Çetinkaya yeniden aday gösterilmedi.
AK Parti’de mevcut milletvekillerinin yarısının 24 Haziran seçimlerinde aday gösterilmemesi dikkat çekti. Aday gösterilmeyen milletvekilleri arasında Kırşehir’in iki milletvekili de var. Üç kez AK Parti’den Kırşehir Milletvekili seçilen Mikâil Arslan ile iki kez milletvekili seçilen Salih Çetinkaya bu seçimde dinlenmeye alındı.
20’den fazla kişinin aday aday olduğu partide ince eleyip sık dokunarak adaylar belirlendi ve eski il başkanı Mustafa Kendirli ile Esnaf Genel Müdürü Necmettin Erkan gösterildi.
Adaylarının yıpranmamış, çalışkan ve halkın içinde olduğunu ifade eden AK Partililer bu seçimde de yine Kırşehir’de 2-0 yapacaklarını söylüyorlar.
Kırşehir’de iddialı hazırlanan CHP’nin de Kırşehir milletvekili adayları belli oldu. CHP de yeni isimlere fırsat verdi.
Kırşehir’de yıllarca görev yaptığı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dahiliye uzmanı olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Metin İlhan CHP’nin birinci sıra adayı olurken, ikinci sıra adayı Kaman’dan Av. Çağdaş Gökalp oldu.
CHP’nin Kırşehir'den milletvekili adayı olarak gösterilen Dr. Metin İlhan ile Avukat Çağdaş Gökalp isimleri Kırşehir'de olumlu karşılandı.
CHP’liler bu seçimde Kırşehir’den bir milletvekilini kesin alacaklarını, ikinci milletvekilini almak için de daha çok çaba harcayacaklarını belirtirlerken, “CHP Kırşehir’de yeni yüzlerle seçmenin karşısına çıkıyor. Bizim adaylarımızın içinde eli çantalı tabir edilen kimse yok. Kırşehir’de yaşayan, Kırşehir’in sorunlarını bilen, Kırşehirlilerin yakından tanıyıp sevdiği isimlerle bu seçimde mutlaka kazanacağız” diyorlar.
Meral Akşener’in partisi İYİ Parti’nin adayları ise İYİ Parti kurucusu, Genel Muhasip Yardımcısı ve Genel Başkan Danışmanı Hakan Ünser ile İnşaat Mühendisi Asaf Kayaoğlu oldu.
24 Haziran'da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde aday olacakların isim listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etmelerinin ardından Kırşehir’i yakından ilgilendiren üç Kırşehirli hemşehrimizin de Ankara’da seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesinin de Kırşehirlileri sevindirdi diyebiliriz.
CHP Parti Meclisi Üyeliğine Türkiye’de en fazla oy alarak üçüncü sıradan seçilen Kırşehirli eğitimci hemşehrimiz Yıldırım Kaya, 24 Haziran seçimlerinde CHP’den Ankara 2. Bölge’den ikinci sıradan milletvekili adayı gösterildi.
Çalışkanlığı ile tanınıp sevilen CHP Parti Meclisi Üyesi Yıldırım Kaya’nın Ankara’da 2. Bölge’den ikinci sıradan, yani seçilmesine kesin gözle bakılan bir yerden milletvekili adayı gösterilmesi Kırşehir’de sevinçle karşılanırken, yine Kırşehirli olan 23. Dönem Kırşehir Milletvekili ve AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Hacı Turan da seçilebilecek bir noktada Ankara 3. Bölge'den 5'inci sıradan aday gösterildi.
Kırşehir ya da Ankara’dan milletvekili adayı olmayı isteyen Hacı Turan’ın da Ankara’dan milletvekili seçilmesine kesin gözle bakılıyor.
MHP Kadın Kolları Genel Başkanı-Genel Başkan Danışmanı hemşehrimiz Nevin Taşlıçay da Ankara 2. Bölge ikinci sıradan aday gösterildi.
24 Haziren seçimlerinde Kırşehir’den seçilecek iki milletvekiline ilave olarak Ankara’dan AK Parti, CHP ve MHP’den birer ismin daha milletvekili seçilmesi halinde Kırşehir beş Kırşehirli milletvekiline sahip olmuş olacak.
Ben Kırşehir’den çıkacak iki milletvekilinin AK Parti, CHP ve İYİ Parti’den çıkacağına inananlardanım. Ama sayılarının ve hangi adayların kazanacağı konusunda kesin bir yorum yapmayı şu an uygun görmem. Ancak şunu söylemeyi de yararlı buluyorum. Bu seçimde AK Parti iki milletvekillini kazanamayacağa benziyor. Çünkü 16 yıldır ülkeyi idare eden AK Parti iktidarıyla bugün yine büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmasıdır. Dövizdeki hızlı yükseliş halkın sırtına zam olarak geliyor. Bu durum da AK Parti’nin işini zorlaştıracağa benziyor.
Peki Kırşehirliler bu seçimde kime, hangi partilere oy verecek?
Bunun değerlendirmesini de başka bir yazımıza bırakalım.
Şimdiden seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum.

***

“Ahi Baba”mız bizi, biz de onu üzdük!..

Ömrünü Ahiliğe ve Kırşehir’e adayan ve bu konuda her şeyini harcayan Kırşehir’in “Ahi Baba”sı Mustafa Karagüllü’yü geçtiğimiz hafta 90 yaşında kaybettik.
Kırşehir’de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni kuran ve 50 yıldan fazla bir süre her iki kurumun başkanlığını yapan, Ahilik Esnaf Bayramı ve Haftası’nın kutlanmasına öncülük eden, Kırşehir’in kültür hazinesi Mustafa Karagüllü’yü anlatmak için sayfalar yetmez.
Ağabeyim Şevket Güner’le birlikte yıllarca “Ahi Baba”mızla yemek yedik, çay içtik, geziye çıktık. Onun hoş sohbetleri, söylediği şarkılar hala kulaklarımda.
O varını, yoğunu Kırşehir için harcadı.
Kırşehir adının geçtiği, davet edildiği her yerde vardı.
İşte son olarak Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen EMIT Fuarı’na ilerlemiş yaşına ve tedavi görmesine rağmen katılan “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’nün buradan rahatsızlanarak apar-topar Kırşehir’e getirildiğini, hatta ardından Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günlerce tedavi gördüğünü biliyorum.
Hastanede kendisini ziyaret ettiğimde çok zayıfladığını uzun yaşamayacağını görünce çok üzülmüştüm.
Ömrünü Kırşehir’e aday “Ahi Baba” hastanede yatarken kendi derdine değil de, bizim işimizi, gücümüzü çocuk ve çocuklarımızın durumunu soruyor ve dua ediyordu.
O Kırşehir’in simgesi, tarihi ve önemli bir değeriydi.
İşte yatağında bile Kırşehir ve esnafını düşünen “Ahi Baba”yı kaybettik. Onun yerinin kolay kolay dolacağına inanmıyorum.
Ama ne yazık ki Kırşehirliler ve esnafının ona son görevini yapamayarak, vefasızlık ettiklerini gördüm. Kimseyi kırmayan, kimseyi üzmeyen “Ahi Baba” eğer kendisinin cenazesine katılmayan vefasızları görseydi, inanın belki de, “iyi ettiler, işlerine güçlerine bakmaları gerekiyordu!” bile diyecek kadar sabırlı ve anlayışlı olduğunu gösterirdi.
Onun koltuğunda oturan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahamettin Öztürk’ün yakın bir zamanda açık kalp ameliyatı olmasına ve sağlığına tam olarak kavuşamamasına rağmen, “Ahi Baba”nın vefatının ardından yaptığı vefakarlığı, kadirşinaslığı da buradan takdirle karşıladığımı ifade etmek istiyorum.
“Ahi Baba”nın cenazesinin kaldırılmasından, taziye için gelenlere günlerce ev sahipliği yapmasına kadar her şeyi yaptı, her türlü izzet-i ikramda bulundu.
Ne diyelim üzgünüz. “Ahi Baba”ya son görevini tam olarak yerine getirmeyen, ya da getiremeyen Kırşehirlilerin ve esnafımızın canları sağolsun, “Ahi Baba”mız bizi, biz de onu üzdük.
Ruhu şâd, mekânı cennet olsun…

***

Vali Akın görevine başladı

Yaklaşık 3,5 yıl Kırşehir Valiliği görevinde bulunduktan sonra emekliye ayrılan Necati Şentürk’ün yerine atanan Vali İbrahim Akın Salı günü şehrimize gelerek görevine başladı.
Makamında biz basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Ahi şehri, Bozkırın Tezenesi büyük usta Neşet Ertaş’ın memleketi, âşıklar ve ozanlar diyarı, tarih ve kültür şehri Kırşehir’e Vali olarak atanmaktan çok büyük onur duyuyorum” dedi.
İlk valiliğini tarih ve kültür şehri Kırşehir’de yapacak olan Vali İbrahim Akın’ı dikkatlice dinledim.
Makamda oturmaktan ziyade sahada ve vatandaşların arasında olmaya özel önem vereceğini, devletin desteğine ve şefkatine daha çok ihtiyaç duyan şehit aileleri ve gazilerle, fakir vatandaşlarla, kimsesiz-yetim çocuklarla, engellilerle, yaşlı insanlarımızla her fırsatta bir arada olmaya gayret göstereceğini ifade eden Vali İbrahim Akın’ın ilimizi daha yaşanabilir bir marka şehir yapma yolunda Milletvekilleri başta olmak üzere belediyeler, adli ve askeri kuruluşlar, üniversite, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, basın ve medya kuruluşları ile sürekli beraber çalışacağını ifade etmesi de her türlü işbirliğine ve çalışmaya açık oluğunun bir göstergesiydi.
Biz de “Kırşehir Çiğdem” gazetesi olarak Vali İbrahim Akın’a görevinde her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu ifade ederken, tarafsız ve adaletli olmasını, Kırşehir’in çözüm bekleyen sorunlarını ortak akıl ve ortak kararlarla çözmesini diliyoruz.
Genç ve dinamik gördüğüm ve benden altı yaş küçük olan, Vali İbrahim Akın’ın ilk valilik heyecanı ve mutluluğu ile geldiği Kırşehir’de çalışmalarıyla ve hizmetleriyle iz bırakmasını gönülden diliyorum.