Kırşehir Pazar günü bir kez daha sandık başına gitti ve kendisini beş yıl süreyle yönetecek yeni Belediye Başkanını seçti.
Kırşehir’de her kesimin oyunu alan CHP’nin adayı Selahattin Ekicioğlu 31 bin 943 oy ve yüzde 44.66’lık oy oranı ile Kırşehir’in yeni Belediye Başkanı oldu.
CHP Selahattin Ekicioğlu ile birlikte çeyrek asır sonra, yani Dr. Cahit Gürses’ten sonra Kırşehir Belediye Başkanlığını kazandı.
Cahit Gürses, MHP’ye kaybetti. İki dönem Metin Çobanoğlu’nun Belediye başkanlığının ardından AK Parti Halim Çakır’la kazanmıştı. Halim Çakır ikinci kez aday gösterilmedi, Yaşar Bahçeci üst üste iki kez Kırşehir Belediye Başkanlığını kazandı.
Yaşar Bahçeci’yi seversiniz, sevmezsiniz, yanlışları da doğruları da vardır. Eleştirirsiniz, eleştirmezsiniz ama Kırşehir’e pek çok alanda yatırım ve hizmetleri oldu.
Peki Yaşar Bahçeci niye kaybetti, neden kaybetti?
Bunu bugün değerlendirmeyi uygun bulmuyorum. Daha sonraki yazılarımda ele alacağım.
Ama Kırşehir’de AK Parti ve Yaşar Bahçeci kaybederken, CHP adayı Selahattin Ekicioğlu neden ve nasıl kazandı kısaca bunu değerlendirmek isterim.
Sayın Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir’de uzun yıllar ticaretle uğraştı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na kadar yükseldi.
Bunu yaparken de dürüstlüğünden, çalışkanlığından asla taviz vermedi. Helal kazancına haram katmadan, haksızlık, hukuksuzluk yapmadan başardı.
Tabi yükselirken de kimseyi kırmadan, ötekileştirmeden, herkesi kucaklayarak, en önemlisi siyasi düşünce gözetmeksizin yaptı.
Hatta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı seçimlerine birileri siyaset sokmak istedi. Kendilerini bir partinin adayı olarak ortaya attı, ama o bu seçimlere siyasetin alet edilmesine razı olmadı. Tam tersine insanların siyasi görüş ve düşüncelerine bakmaksızın herkesle bir oldu ve büyük bir oy farkıyla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı seçildi.
Bu görevini yaparken de, asla siyasi görüşünü öne çıkartarak, partizanlık yapmadı. Yeri geldi eleştirdi, yeri geldi destekledi, yeri geldi övgüler dizdi.
İşte övgüler dizdiği Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de bunlardan biriydi.
Selahattin Ekicioğlu’nun ismi Türkiye’de yerel seçimler gündeme gelince öne çıkmaya başladı. Ama o kendisi çıkıp CHP’den, ya da şu partiden aday olacağını açıklamadı.
CHP’den gelen ısrarlı teklif üzerine yok diyemedi ve bu yola çıktı.
Görev yaptığı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevinden istifa ederek aday adayı olan Ekicioğlu, Kırşehir’e daha güzel hizmetler vermek için siyasete atıldığını duyurdu.
CHP-İYİ Parti ittifakı ile Kırşehir’de aday gösterilen Selahattin Ekicioğlu’nu zaman zaman seçim çalışmalarını yürütürken gördüm. Kırşehir’de bizim gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” ve bir-iki gazete ve internet sitesinde haber ve açıklamalarını okuyabildiğim Ekicioğlu her açıklamasında, her konuşmasında birlik ve beraberlikten, kardeşlikten, ötekileştirmemeden bahsediyordu.
Burada basına birkaç cümle değineyim istiyorum, ama gerek var mı diye de düşünüyorum.
Bu nasıl gazete ve gazetecilik anlamakta güçlük çekiyorum. Elbette bir gazetenin ve gazetecinin siyasi bir görüşü ve düşüncesi olabilir. Ama her şey para olmamalı.
Kırşehir’de bir yerel seçim yapılacak, siyasi partiler ve adaylar seçim çalışması yapacak, ama ne garip ki, şehrimizdeki gazetelerin büyük bir kısmı CHP’ye ve adayı Selahattin Ekicioğlu’na ambargo koyacak, bırakın haberlerine yer vermeyi, adından bile bahsetmeyecek!
Bu mu gazetecilik?
Ama bütün bunları yaşayan, kendisine basının ambargo koymasına bile aldırış etmeden bildiği doğru yolda yürümeye, kimseye eğilip, bükülmeden, taviz vermeden, seviyesini de bozmadan çalışmalarını sessiz ve derinden yürüten Selahattin Ekicioğlu başarıya ulaştı.
Sayın Ekicioğlu ve ekibi bu seçim sürecinde kimseyi kırmadan, ötekileştirmeden, rakiplerini karalamadan, iftira ve çamur atmadan seviyeli bir seçim süreci geçirdi. Üstelik bunu yaparken, kendisine ve partisine atılan her türlü iftira ve karalamalara da cevap bile vermeden başardı.
Ekicioğlu bunu yaparken de kimseyi zorlamadan, kimsenin oyuna ipotek koymadan, mütevazi bir bütçeyle, gösteriş ve şatafattan uzak bir seçim süreci geçirdi.
Sonuç: Ekicioğlu kazandı.
Kırşehir’de seçim sonuçlarına bakıyorum. Selahattin Ekicioğlu CHP: 31.943 Oy ve yüzde 44,66 ile Kırşehir’in yeni Belediye Başkanı seçildi.
Yaşar Bahçeci (AK Parti) 27.694 oy, yüzde 38,72.
Onur Köksal (MHP) 11.187 oy, yüzde 15,64
Yusuf Turan (Saadet Partisi) 483 oy, yüzde 0,68
İlker Özkamalı (Vatan Partisi) 80 oy, yüzde 0,11
2014 Yerel Seçim sonuçlarına bakıldığı zaman Kırşehir'de seçmenlerin tercihlerinin şu şekilde şekillendiğini görüyoruz:
Kırşehir'de 2014'de yerel seçimlerde MHP adına Arif Ekici, AK Parti adına Yaşar Bahçeci, CHP adına Deniz Akpınar aday olmuştu.
Seçim sonuçlarına göre Yaşar Bahçeci AK Parti'den yüzde 42.18 oy oranı ile Kırşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanırken, MHP'den Arif Ekici ise yüzde 30.95 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı. CHP adayı Deniz Akpınar yüzde 23.41 oy oranı ile 3. sırada yerini almıştı.
Bütün bu verilere baktığımızda CHP beş yıl önceki seçim sonuçlarına göre oyunu hemen hemen ikiye katlayarak, tabi İYİ Parti ve ülkücülerin de oyunu alarak yüzde 45’e varan bir oy oranı ile partisine çeyrek asır sonra Kırşehir Belediye Başkanlığını kazandırmış oldu.
Bu seçim sonuçlarına baktığımızda AK Parti’nin Kırşehir’deki oy oranı düşerken, en büyük düşüş MHP’de yaşandı. Kırşehir’deki MHP’li ve ülkücülerin bu seçimde tercihlerini Selahattin Ekicioğlu ve CHP’den yana kullandıkları ortaya çıkıyor. Bunun sebeplerini MHP’nin ve CHP’nin çok iyi idrak etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak Selahattin Ekicioğlu’nun seçimi kazandıklarının belirlenmesinin ardından partisinin balkonunda yaptığı konuşmada önemliydi bence…
Ne diyor Selahattin Ekicioğlu:
“Aslında kimse kaybetmedi. Medeni cesaretlerinden dolayı aday olan diğer arkadaşları kutluyorum. Kazanan Kırşehir oldu. Kazanan sizler oldunuz. Millet İttifakı'ndaki CHP ve İYİ Parti'ye teşekkür ediyorum. Bütün siyasi partilerden bize oy geldi. Hiç kimseyi kırmadık, hiç kimseyi incitmedik. Buraya gelirken bile birinizi incittiysek hepinizden özür dilerim. Kırşehir halkı kazandı. Sadece, devlette çalışıp da gazeteciyim diye ortalıkta rant peşinde koşanlar kaybetti. Kalplere girdiyseniz, kalplere dokunduysanız, seçimi de kaybetseniz aslında kazanan sizlersiniz. Biz kardeşliği ve insanlığı savunuyoruz. Seçim sürecinde kimseyi kırmadan yolumuza devam ettik. Bu süreci kazasız, belasız tamamladık. Her şey Kırşehir için. Artık hep birlikte çalışacağız, kimseyi ötekileştirmeden birlik ve beraberlik içinde olacağız ve Kırşehirimize en güzel hizmetleri getireceğiz.”
Ne diyelim. Dileğimiz kazananın Selahattin Ekicioğlu ile birlikte Kırşehir’in kazanması.
Ekicioğlu ve ekibini kutluyor, Kırşehir’e hizmet yolunda başarılar diliyorum.
Kaybeden Yaşar Bahçeci ve diğer adaylara da canlarının sağ olmasını, Kırşehir’e ve Kırşehirlilere küsüp, kırılmadan, Kırşehir’den kopmadan, Kırşehir’e her alanda katkı ve desteklerine devam etmelerini diliyorum.