Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı olup, Türk toplumunun kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır, ekmek nimettir. Ekmek ülkemizde alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade ettiği için ekmeğe karşı her zaman derin bir saygı vardır.

Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı olup, Türk toplumunun kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır, ekmek nimettir.

Ekmek ülkemizde alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade ettiği için ekmeğe karşı her zaman derin bir saygı vardır. Millet olarak ekmeğe düşkünlümüzle bilinir, mantı ve makarna gibi yemekler dahil olmak üzere ekmeksiz yemek yemeyiz.
Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir.
Kırşehir’de son on beş gündür ekmek fiyatlarında indirime gidilmesiyle birlikte vatandaşlar ekmeği ihtiyacından fazla almaya başladı. Gelin görün ki stoklamak amacıyla alınan ekmek, bayatladığı ve küflendiği için çöpe atılmaktadır. Zira ekmek kışlık patates, soğan gibi dayanıklı tüketim gıdası değildir.
Akşamları yemekten sonra eşimle birlikte Kırşehir’in cadde ve sokaklarında yürüyüşe çıkarak dolaşırız. Bu esnada çok sayıda ekmeğin gözümüzün önünde çöpe atıldığına şahit oluruz. Fazla yapılarak yenmeyen, beğenilmeyerek dökülen yemeklerden bahsetmiyoruz. Son on beş günde çöpe atılan ekmeklerde vicdanları sızlatacak derecede büyük artış olduğunu gözlemledim. Yazıktır, günahtır.
Sözde Müslüman ülkede, Allah’ım emirlerine uyarak, yirmi dört saat elimizde tespihle gezerek, kuran okuyarak, mukabeleler, sohbetler yaparak, ibadet ederek Müslüman olarak yaşıyoruz. Fetva vermeyi kimselere bırakmayız. Ama yaşantımızla, yaptıklarımızla her zaman tezat bir durum oluştururuz. Sanki “Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez” diyen bizim dinimiz değilmiş gibi hareket ediyoruz.
Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralamakta, insanın kanını dondurmaktadır.
İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır.
Toprak Mahsuller Ofisinin yaptığı araştırmaya göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edildiği tespit edilmiştir.
Yine araştırma sonuçlarına göre ülkemizde; günde 25.295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edildiği belirtilmiştir.
Oysa Müslüman Türk Milleti olarak bizler yerde gördüğümüz ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu bir duvar kovuğuna itinayla yerleştiren duyarlı bir toplumun
mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baş tacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanan bir milletiz.
Şimdi ne oldu bize? Ne değiştirdi bizi? Ne değiştirdi ki dini, ahlaki, vicdani erozyonuna uğrayan toplum olduk? Neden inandıklarımız, söylediklerimiz, düşündüklerimiz, yaşadıklarımız, yaptıklarımız birbiriyle örtüşmüyor? Sanki biz Allah'ın birliğine, kitaplarına ve peygamberlerine inanan İslam Dininin mensubu değilmişiz gibi hareket ediyoruz. Bu nasıl insanlık, bu nasıl Müslümanlık, nerede kaldı Allah korkusu. İnanın israf ettiğimiz ekmeğin hesabını Allah’a veremeyiz.
Lütfen elimizi vicdanımıza koyarak İslam Dininin mensubu olmanın gereğini yerine getirerek davranalım. Ekmeğimizi ve geleceğimizi israf etmeyelim.
Unutmayalım ki israf etmenin günahı büyüktür ve Allah israf edenleri sevmez.