Yıl 1920… Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkmış, İstanbul İngilizler tarafından işgal edilmiştir. İstilacılar, Türk insanındaki işgale karşı mücadele ruhunun yıkmak, direniş gücünü kırmak amacıyla toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Bunu fark eden aydınlar tarafından 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla bir dernek kurulmuştur.
"Hilal-i Ahdar" ismi 1929 yılında "Yeşil Hilal" olmuş; 1936’da ise Yeşilay olarak değiştirilmiştir. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir. Yeşilay'ın kuruluşunu anmak için 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır.
Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur. Nesillerimizi bu tehlikelerden korumak için her bilinçli Türk vatandaşının bu kurumlara destek vermesi bir zorunluluktur.
Bağımlılık nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bağımlılık, kişinin, belirli bir maddeyi kullanmaya ya da bir davranışı tekrarlamaya karşı güçlü bir arzu duyduğu, bu davranışı kontrol edemeyip zararlarına rağmen devam ettiği bir hastalıktır. Bağımlılıktan kurtulmak, destek ve doğru bir yönlendirmeyle mümkündür.
Bağımlılık Türleri
Bağımlılık türleri denildiği zaman kişilerin kullandığı maddelerin türünden bahsedilmektedir. Bağımlılık türleri genel kapsamda bağımlılığa neden olan tüm bağımlılıkları kapsamaktadır. Bağımlılık türlerini genel çerçevede değerlendirilecek olursak kendi içerisinde birçok türe ayrılmaktadır.
Bugün toplumumuzu ve özellikle yeni yetişen kuşakları tehdit eden bağımlılıklar nelerdir?
- Teknoloji Bağımlılığı
- Alkol Bağımlılığı
- Kumar Bağımlılığı
- Kokain Bağımlılığı
- Tütün Bağımlılığı
- Sigara Bağımlılığı
- Taş (Crack) Bağımlılığı
- Eroin Bağımlılığı
- Ekstazi Bağımlılığı
- Uçucu Madde Bağımlılığı
- Amfetamin Bağımlılığı
- Metamfetamin Bağımlılığı
- Eş Bağımlılık
- Alışveriş Bağımlılığı
- Çocuk ve Gençlerde Madde Bağımlılığı
- Seks Bağımlılığı
- Esrar Bağımlılığı
- Opiat Bağımlılığı
- İlişki Bağımlılığı
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre madde bağımlılığı türleri;
- Opiat Tipi Bağımlılık
- Alkol, Barbütürat, Benzodiazepin Tipi Bağımlılık
- Esrar Tipi Bağımlılık
- Kokain Tipi Bağımlılık
- Uyarıcı Tipi Bağımlılık
- Hallusinojen Tipi Bağımlılık
- Solunan Çözücü Tipi Bağımlılık
- Tütün Tipi Bağımlılık
DSM-5’te 10 ayrı madde kümesi tanımlanmıştır:
- Alkol
- Kafein
- Kenevir (esrar)
- Halüsinojenler (LSD, meskalin, fensiklidin vb.)
- Uçucular (tiner, benzin, gazolin, bali vb.)6)Opiyatlar (morfin, eroin, kodein, metadon vb.)
- Dinginleştirici, uyutucu ve kaygı gidericiler (diazepam, klorazepat vb.)
- Uyarıcılar (amfetamin, ekstazi, kokain vb.)
- Tütün
- Diğer bilinmeyen maddeler
Ayrıca toplumumuzu tehdit eden diğer davranışsal bağımlılıklar şunlardır:
· İnternet Bağımlılığı
· Kumar Bağımlılığı
· Alışveriş Bağımlılığı
· Seks Bağımlığı
· İlişki Bağımlılığı
· Yeme Bağımlılığı
Bağımlılığın Tedavisi
Bağımlılık türleri genel hatlarıyla kişilerin bağımlı olduğu nesneye göre değişkenlik göstermektedir. Buna bağlı olarak tedavi türleri de değişkenlik gösterir. Bağımlılık türleri tedavisinde AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) kliniklerinde detaylı olarak incelenip kişiye özel bir tedavi programı çıkarılmaktadır. Kişiye özel uygulanan tedavi programı ile kişi multidisipliner yaklaşım ile çok yönlü bir tedaviye alınır. Şunu önemle belirtmeliyim ki bağımlılık tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Bu yüzden bağımlı kişinin uzman bir ekiple değerlendirilip ele alınması ve kişiye özel bir tedavi planı yapılması gerekmektedir.
AMATEM kliniklerinde hastaların tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar:
1. Bireysel Psikoterapi
2. Bağımlılıkla ilgili Grup Terapileri
3. Etkileşim Grup Terapileri
4. İlaç Tedavisi
5. Nöromodülasyon yöntemler (Derin Beyin Uyarım (Deep TMS) tedavisi
6. Aile eğitimleri
Türk milletini gelecekte bekleyen en büyük tehlike işte budur. Batılıların amacı, silahla yenemedikleri Türkiye Cumhuriyeti’ni içten yıkmaktır. Bunun yolu da genç nesillerimizi çeşitli madde ve alışkanlıklara bağımlı hale getirerek hem millî hem de dinî kimliklerinden koparmaktır. Böylece emperyalist emellerini kolayca gerçekleştireceklerini ummaktadırlar.
Anne – babalar, çocuklarınıza dikkat edin. Gözbebeğimiz olan çocuklarımızın yukarıda saydığımız bağımlılıklara düşmelerine engel olun. Bu bizim beka meselemizdir. Lütfen göz ardı etmeyelim…