Kırşehir’in Belediye Kavşağı’ndaki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı’nın İş Bankası’nın yanındaki çınar ağaçlarının altına taşınması gündeme gelince yüreğim cız etmişti. “Eyvah” dedim, “Yol yapımı nedeniyle Atatürk Anıtı’nı kaldıracaklar” dedim.

Kırşehir’in Belediye Kavşağı’ndaki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı’nın İş Bankası’nın yanındaki çınar ağaçlarının altına taşınması gündeme gelince yüreğim cız etmişti.

“Eyvah” dedim, “Yol yapımı nedeniyle Atatürk Anıtı’nı kaldıracaklar” dedim. Zira bu Atatürk Anıtı’nın bu şekliyle yapılmasını özellikle ben istemiştim.

O günkü değerli Valimiz İrfan Kurucu, Heykeltıraş Tankut Öktem’i arayarak talimat vermişti.

Vali İrfan Kurucu, Cumhuriyetimizin ilânının 75. yılı nedeniyle bir Kutlama Komitesi oluşturmuştu. Kutlama Komitesi’nde o günkü Belediye Başkanı, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluş başkanlarının yanı sıra basından bendeniz Şevket Güner vardı.

Toplantımızın ilkinde Valimiz Sayın İrfan Kurucu, heykeltıraş Tankut Öktem’e talimat vererek Atatürk’ün Kırşehir’e gelişini canlandıran ve karşılayanlardan öğretmen Ömer Aydın ile bir kız-bir erkek öğrenci olması gerektiğini söyledi ve bir maket örneği istedi.

İkinci toplantımızda gelen maketi şöyle bir inceledik. Kimse bir şey demedi, ama ben karşı çıkmıştım özellikle.

“Sayın Valim, biz Kırşehirliler Türk siyasi hayatında demokrasi mücadelesi vermiş, demokrasiye ve milli iradeye bağlı bir iliz. Kurtuluş Savaşı’nda ve Milli Mücadele’de yine aynı şekilde Ata’sının yanında yer almış aydın bir vilayetiz. Biz Kırşehirliler, böyle bir anıtı Kırşehir’e yakıştırmayız. Biz Kırşehirliler, Ankara Ulus Meydanı’ndaki, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’ndaki, Samsun’daki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı gibi bir anıt istiyoruz” dedim.

Benim talebim üzerine değerli Valimiz İrfan Kurucu, “Derhal Şevket Bey, Tankut Bey’i arıyorum ve sizin istediğiniz gibi bir anıt yapılması için talimat veriyorum” dedi.

Daha sonraki toplantıda öyle yaptık. Anıtın bu şekilde olması benim isteğim doğrultusunda yapılmıştı. Ben de bundan iftihar ettim, gurur duydum.

O günkü Kutlama Komitesi üyelerinin hepsi bu duruma tanıktırlar.

Vali İrfan Kurucu, Kırşehir’i ve Kırşehirlileri çok severdi. Milliyetçi, vatansever, Atatürkçü bir Valimizdi. Devlet adamıydı,  devletin valisiydi. Allah ona uzun ve sağlıklı ömür versin. Hâlâ zaman zaman görüşürüz. Telefonla arar, Kırşehir’i sorar. Ahi Evran Üniversitesi’ni sorar, Kırşehir’deki dostlarını sorar. “Aman Ahi Evran Üniversitenize sahip çıkın” der. Zira Ahi Evran Üniversitesi’nin altyapısını tamamlanmasını, kuruluş aşamasına gelmesine  çok büyük katkılar sağlamıştı.

Bizi Ankara’ya davet eder, Ankara’ya gittiğimizde beraber oluruz. Bizi ağırlar, uzun uzun ülke ve Kırşehir üzerinde sohbetler ederiz. Diğer Valilerimiz Mustafa Yıldırım, Selâhattin Hatipoğlu, Lütfullah Bilgin gibi adam gibi adamdı.

Cumhuriyetimizin 75. yılı törenlerinde yaptırılan Atatürk Anıtı geldiği gün Cacabey Meydanı’nda Yeraltı Çarşısı’nın çalışmaları yürütülüyordu. Oraya konamamıştı. O zaman en uygun yer Belediye Kavşağı idi ve oraya da alelacele konulmuştu.

Tabi anıtın oraya konulmasıyla Belediye Kavşağı daraldı. Trafik engelleniyordu, törenler de burada yapılamıyordu. İş Bankası önündeki küçük bir Atatürk maskının önünde gerçekleştiriliyordu.

Bugüne gelindiğinde Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, şehrimizin ana caddelerinde altyapı çalışmalarına başladığında geçen yıl Ekim ayında Atatürk Anıtı’nın kaldırılmasını gündeme getirmişti. Bu duruma şahsen ben ve gazetemiz karşı çıkmış ve Kırşehir’in siyasilerini, sivil toplum kuruluşların başkanlarını bu konuda yanımıza alarak Belediye Başkanımıza bugünkü Cacabey Meydanı’ndaki yeni yerini önermiştik.

Belediye Başkanımız Sayın Yaşar Bahçeci, bu konuda Kırşehir’in siyasi parti başkanları ve sivil toplum kuruluşları başkanlarının görüşlerini alarak buraya konulmasında son noktayı koymuştu. Ancak Atatürk Anıtı Cacabey Meydanı’na bakmıyordu, Ziraat Bankası’na doğru bakıyordu. Yine ilk karşı çıkan ben oldum. Belediye Başkanımızı aradım, Atatürk’ün ve şahlanmış atın Belediye’ye doğru bakmasını istedim. Belediye Başkanı Bahçeci bir şeyler anlattı. Sonra CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, AK Parti eski İl Başkanı Mustafa Kendirli devreye girdi ve anıt bugünkü duruma getirildi.

O günlerde Belediye Başkanı beni aradı, “Abi senin de istediğin gibi Atatürk’ün yönünü Cacabey Meydanı’na çevirdik” dedi.

Atatürk Anıtı’nı şöyle bir inceledim, “Neyse olmuş” dedim.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye önce kendi adıma, sonra bütün Atatürkçü Kırşehirliler adına teşekkür ediyorum. Atatürk Anıtı’nı kavşaktan kaldırdı, Cacabey Meydanı’na yerleştirdi.

Ya yapmasaydı!

Ya Rize Belediye Başkanı gibi meydandaki Atatürk Anıtı’nı söküp yerine çay bardağı heykeli gibi heykel dikseydi! Üstelik Rizeliler her yıl düşman işgalinden kurtuluşunu da kutluyor.

Yazık.

Böyle bir uygulama Rize’yi düşmandan kurtaran Atatürk’e hiç yakışmamıştı?

Bunun için biz Kırşehirlilerin Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye teşekkür borcu var. Atatürk onun da Atatürk’ü, çünkü Bahçeci, Kırşehirli. Kırşehirliye yakışan buydu.

Ve sonunda yine benim çok ısrarlı isteğim üzerine Atatürk Anıtı 30 Ağustos Zafer bayramı törenleri sırasında ayrıca bir tören yapmaksızın açılmış oldu.

Bunun için Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye teşekkürlerimi sunuyorum.