Kırşehir’de ömrünü Ahi Evran-ı Veli’nin hayatı ve felsefesinin yayılmasına adayan ve geçen yıl 17 Mayıs tarihinde 90 yaşında aramızdan ayrılan “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü geçtiğimiz Cuma günü Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.
Kırşehir’de Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni kuran, yaklaşık 50 yıldır her 2 kurumun başkanlığını yapan, Ahilik Esnaf Bayramı ile Haftası’nın kutlanmasına öncülük eden ve geçen yıl vefat eden “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü için ölüm yıldönümü olan 17 Mayıs Cuma günü Kırşehir’de bir anma programı hazırlandı. Her ne kadar Karagüllü’nün 50 yıllık bir dostu olarak beni davet etmeseler de bu konudaki çalışmalarından ve düşüncesinden dolayı Birlik ve Kooperatif Başkanımız Sayın Bahamettin Öztürk’ü kutluyorum.
“Ahi Baba” Mustafa Karagüllü ile bitmez, tükenmez dostluklarımız vardı.
Ben onun oğlunun yaşındaydım, o da benim babamla yaşıttı. Pek çok illere, ilçelere seyahatlerimiz oldu. Çok sevindiğimiz, üzüldüğümüz olaylarla karşılaştık.
“Ahi Baba” Karagüllü, “Şevket Efendi evladım bir program yap, bana faksla. Ben faksla İsmet Hanım’dan izin alayım” derdi. Ben de yerine getirirdim sözünü.
Özellikle eski Valimiz Mustafa Yıldırım’ı davet ederdik, gelirdi Kırşehir’e valimiz benim bahçede eski Belediye Başkanı Hakkı Göçen, Mehmet Metintürk ve daha başta isimlerle gün boyu sohbet ederdik. Konu Kırşehir’in sanayileşmesini, kalkınmasını ve özellikle “Ahi Baba” Ahiliği anlata anlata bitiremezdi. Ahiliğin bütün Türkiye’ye mal olmasından, hükümet tarafından kutlanmasından mutlu olurdu.
Bir “Ahi Baba”nın ve Mehmet Metintürk’ün Osman Bölükbaşı’ndan söz açıldı mı, Bölükbaşı’nın nasıl demokrasi mücadelesi verdiği anlatılır ve bu sohbet saatlerce sürerdi.
Evet “Ahi Baba” Karagüllü ile ilgili nice güzel anılırım oldu. Şimdi o yok aramızda. Ama anıları aklımızda.
Kırşehir’de “Ahi Baba” Karagüllü’nün vefatının birinci yılında anılması da bence böyle değerlerin unutulmaması açısından çok yerinde bir karardır diye düşünüyorum.
Anma töreni programı içinde “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’nün Kümbetaltı Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edildi, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua okundu. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Mustafa Karagüllü Anma Programı gerçekleştirildi. “Ahi Baba Karagüllü” Belgeseli sunuldu.
Programın açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahamattin Öztürk yaptı. Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayfer Şahin “İnsan Hazinesi Ahi Baba”, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanlarından İhsan Yeşilli “Anılarda Ahi Baba”, Eşi İsmet Sevinç Karagüllü de duygularını dile getiren birer konuşma yaparak “Ahi Baba”yı yadettiler.
Cacabey Meydanı’nda iftar yemeği verildi ve yemeğin ardından “Ahi Baba Belgeseli ve Şiir Dinletisi” sunuldu.
“Ahi Baba”yı iki gün süreyle andık, onu hayır ve dualarla yad ettik.
Kırşehir’de Mustafa Karagüllü denince Ahiliğe ve Kırşehir'e adanmış bir ömür akıllara geliyor. Bütün ömrünü yollarda Ahiliği anlatmak için harcadı. Ömrü boyunca ne milletin, ne devletin malına tamah etmedi. Gözü hiçbir zaman oralarda olmadı. Hatta tüm mal varlığını Ahilik uğruna harcadı. Onu gelecek kuşaklarına aktarmamız da hepimizin görevi.
“Ahi baba” Karagüllü’yü geçen yıl kaybettiğimiz gün şöyle bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıyı bir kere daha sizlerle paylaşmak istiyorum:
“50 yıldır tanıdığım, görüştüğüm, uzun yıllar süregelen dostluğumuz olan ve dün öğle saatlerinde kaybettiğimiz, değerli büyümüz, sevgili dostum ve ağabeyim, “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü 1 Kasım 1928 tarihinde Kırşehir’in Medrese Mahallesi, Tabaklar Sokak’ta dünyaya gelmiştir. Babasının adı Sıddık, anasının adı Sariye’dir. Mustafa Karagüllü’nün iki oğlu, bir kızı vardır. 1983 yılında kaybettiği evlâtlarının annesi olan Selvi Hanım ile 60 yıl evli kaldı. Selvi Hanım Mustafa Karagüllü’nün çevresinin çok geniş olması nedeniyle ölünceye kadar onun misafirlerini ağırladı, en önemlisi de hazırladığı “Ahi Pilâvı”nı yıllarca evinin yakınındaki Çarşı Camii’nin yanında bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve Esnaf Kredi Kooperatifi’ne
sinilerle bizzat taşıdı.
Mustafa Karagüllü Kırşehirli ünlü politikacı Osman Bölükbaşı’nın 1950’lerde başladığı politika hayatına veda edinceye kadar Kırşehir’de temsilciliğini yaptı. Bugün Cacabey Camii ile Kapucu Camii ortasındaki Çubuk İş Merkezi ve Tüccarlar İş Hanı’nın bulunduğu ada Mustafa Karagüllü’ye aitti. Burada babası Sıddık Karagüllü’nün hanı vardı. Mustafa Karagüllü askerlik dönüşü buradaki hanı yıktırıp yerine 43 dükkânlı “Şehir Çarşısı”, “Şehir Hali” yaptırmıştı. Burada büyükçe iki lokanta ile iki kahvehane vardı.
Lokantanın birini Kırşehir’in meşhurlarından Kebapçı Ethem Ağa işletirdi. Kahvehanenin birisini de Kındamlı bir hemşerimiz çalıştırırdı. Kırşehir’in bu ünlü tarihî çarşısının iki kapısı vardı. Kapının birisi Cacabey Camii’ne, diğeri de Kapcı Camii’ne açılırdı.
Mustafa Karagüllü’nün buradaki çarşıda büyükçe bir yazıhanesi vardı.
Yazıhanesinin kapısı hiç kapanmaz, sabahtan akşama şehrin ileri gelenleri, renkli simaları ve en önemlisi Bölükbaşıcılar burada toplanırlar, gündem belirlerlerdi.
Çarşının 43 dükkânında hazır elbise satan pazarcılar, lâstik ve mest ayakkabı satan dükkânlar, manavlar, olukçular, sobacılar, semerciler gibi çok sayıda esnaf vardı. Çarşı bir taraftan Cacabey Camii’nin minaresine, diğer taraftan Kapıcı Camii’nin duvarına dayanırdı. Yani şimdiki yollar yoktu. Karagüllü daha sonra Cacabey Camii’nin yanından başlayıp Medrese Mahallesi’ne, oradan Kayseri asfaltına çıkan yolun açılması için çarşıdaki dükkânların bir kısmını yıktırarak yola bağışladı. Yolun açılma nedeni Ankara’dan ve Kayseri’den gelen yolcu otobüslerinin şehir içlerine girmelerini sağlamaktı.
Mustafa Karagüllü Osman Bölükbaşı’nın politikaya başladığı yıllarda, 1952 yılında Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni ve ilerleyen yıllarda tek tek Esnaf Odaları’nı kurdu ve faaliyete geçirdi. Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Esnaf Odaları Birliği’nin 46 yıl yönetim kurulu başkanlıklarını yürüttü. Hâlen bu görevi “Onursal Başkan” olarak sürdürüyor.
Yarım asır esnaf temsilciliklerinin başkanlıklarını yürüten, 1960’larda esnaf ve sanatkârların pîri Ahi Evran-ı Velî’yi ortaya çıkarıp Kırşehir’de olduğu gibi yurt çapında anılmasını, esnaf ve sanatkârların temsilcisi olarak gece-gündüz uğraşarak, hükûmetlerle yazışarak devlete kabul ettirdi.
Sonra gün geldi, Kırşehir Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu oy birliği ile Mustafa Karagüllü’ye “Ahi Baba” unvanını verdi. Şimdi Kırşehir’de ve bütün Türkiye’de herkes onu gerçek adı olan Mustafa Karagüllü olarak değil, “Ahi Baba” olarak bilir ve tanır.
Mustafa Karagüllü eşi Selvi Hanım’ı kaybettikten sonra 1984 yılında İstanbul’da Kırşehirli Ağalar’dan İsmet Sevinç Kopçalıoğlu ile evlendi. İsmet Hanım da kültürlü bir İstanbul hanımefendisi olarak Mustafa Karagüllü’yü bir İstanbul beyefendisi gibi yaşatıyor. Düzenli ve mutlu hayatlarıyla Kırşehir’in örnek ailesi olarak yaşamlarını sürdürüyorlar.
Mustafa Karagüllü’nün hayatı üç kelime ile özetlenebilir: Kırşehir esnaf teşkilâtları, Ahilik ve Osman Bölükbaşı. Karagüllü ömrü boyunca uğraşarak Ahi Evran-ı Velî’yi gün ışığına çıkardığı gibi bırakın Kırşehir’i, Türkiye’yi, tüm dünyaya tanıttı. Bugün Ahilik bir görüş, bir fikir, ilim olarak devletin tüm illerde kutladığı, evrensel boyutlara taşıdığı, Kırşehir’in adının geçtiği bir efsane boyutlarına ulaştı.
Mustafa Karagüllü ile yıllardır süregelen güzel bir dostluğumuz var. Unutulmayacak seyahatlerimiz ve anılarımız oldu. Kendisinden çok şeyler öğrendim. “Ahi Baba”nın yaşam biçimini ve ilkelerini yazmakla bitiremeyiz.
Yazımı “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’nün 50 yıl görev yaptığı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin başkanlığını yürüten Bahamettin Öztürk’ün sözleri ile noktalamak istiyorum:
"Bizler için Mustafa Karagüllü Kırşehir Esnaf Birliğimizin ve Kooperatifimizin kurucusu olmaktan çok daha fazlasıydı. Sevgi dolu bir ağabey, gerçek ve vefalı bir arkadaş, ülkesine âşık bir vatandaş, aydın ve vizyoner bir yönetici ve çalışanlarına güç veren ve her zaman destekleyen bir liderdi. Ama daha da ötesi geniş halk kitleleri tarafından çok sevilen bir o kadar saygı duyulan, kalbi vicdanı büyük, alçak gönüllü bir insandı. Hayata pozitif bakış açısı ve hoşgörüsüyle hepimize örnek oldu. Daha ötesi geniş kitleler tarafından sevilen, alçak gönüllü, bir insandı. Mustafa Karagüllü, hayata pozitif bakış açısı ve hoşgörüsü ile hepimize örnek olurdu. O bir ekol, bir çınar ağacı idi. Ahi Baba, bütün Türkiye'ye mal olmuş, Ahiliği her yerde en iyi şekilde anlatan bir Ahi idi. Allah mekânını cennet eylesin. Ruhunu şad eylesin, onun hatırasını yaşatmak bizlere düşüyor. Ahi Babamız Mustafa Karagüllü’yü vefatının birinci yılında saygıyla anıyor, ruhu şad mekânı cennet olsun.”