24 Haziran Pazar günü Türk Milleti için tarihi bir gündü.
Türk siyasi tarihinde partilerin ilk kez ittifak yaparak yarıştığı çifte seçimde 56 milyon 342 bin 263 seçmen Pazar günü sandığa gitti. Seçmenler ilk defa oylarıyla hem 13. Cumhurbaşkanını, hem de 600 milletvekili için oy kullandı. Siyasi tarihimizin bu ilk seçiminde Kırşehirliler de 2 milletvekili ve Cumhurbaşkanı için oy kullandı.
Seçimin sonucu ne olursa olsun, artık ülkemizde demokrasi, laiklik, temel hak ve hürriyetler, çok seslilik, hak, hukuk, adalet ve barış kazansın.
Artık sen ben tartışmaları bitsin, son yıllarda giderek gerilim yaşayan Türk Milleti kucaklaşsın, barışsın, kimse ötekileştirilmesin.
Son iki aydır Kırşehir’deki seçim çalışmaları ile ilgili faaliyetleri izledim, tanık oldum.
Kırşehir’de Ak Parti özellikle Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin çok müthiş çalışmalarıyla göz doldurdu. İki milletvekilini yeniden seçmek ve seçtirmek için Kırşehirlilerle bire bir çalışmalar yürüttüler.
Yine gözlemlerim arasında Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin her sabah bir mahallede ve çarşı içinde esnaflarla kahvaltılı toplantılar düzenlemesi, hizmetlerini anlatması, iki milletvekili için ısrarla çalışması, mücadele etmesi gerçekten görülmeye değerdi.
Cumhurbaşkanı ve Başbakanın çevre illere giderek mitingler düzenlemesine ve Kırşehir’e gelmemesine rağmen Kırşehirliler Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 56 oranında oy verdiler.
24 Haziran Pazar akşamı bir milletvekiliyle yetinmek zorunda kalan Ak Parti Kırşehir’in yarım kalmış devam eden sorunlarını omuzlarına yüklemiş oldular.
CHP’liler de Kırşehir’de büyük bir seçim çalışması yürüttüler. CHP’nin adayı hastanedeki Doktorluk görevini bırakarak milletvekilliğine soyunması, efendiliği, kimseyi kırmadan, incitmeden eski meslektaşlarının yaptığı gibi halka tepeden bakmayan, kimseyi azarlamayan, herkese sevgiyle saygıyla yaklaşması kendisini milletvekilliğine taşıdı.
İyi Parti ile MHP aynı kanaldan, aynı telden, aynı tempodan çalışması ikisinin de kaybetmesiyle sonuçlandı.
İyi Parti kurulmadan önce MHP’lilerin büyük çoğunluğu Bahçeli’nin politikalarına karşı istifa ederek partilerini bırakmışlardı. İyi Parti kurulunca MHP’lilerin büyük çoğunluğu bu partide yer aldılar. Zira İYİ Parti Kırşehir’de çok geniş kapsamlı her kesimden oy alabilecek şekilde örgütlenmişti. Kırşehirliler akın akın partiyi ziyaret ediyor, destek veriyorlardı. Aday belirlenince işler sarpa sardı, sonuçta İYİ Parti’nin adayı da kaybetti.
Kırşehir’de 24 Haziran Pazar günü yapılan seçimlerde Ak Parti yüzde 40,07, CHP yüzde 25,64, MHP yüzde 16,85, İYİ Parti yüzde 10,25 ve HDP yüzde 3 oy aldı. Bu rakamlara göre Ak Parti’den Mustafa Kendirli, CHP’den Doktor Metin İlhan milletvekili seçildi.
Bu sonuçlarla Kasım 2015 seçimlerini kıyaslamak gerekirse, AK Parti’nin Kasım 2015’teki oy oranı yüzde 49.49 iken, bu seçimde 40.07’ye düşmesi dikkat çekti. Dr. Metin İlhan CHP’nin 25.31’lik oyunu 25.64’e çıkardığını görüyoruz ve 16 yıl sonra CHP’yle milletvekili seçildi.
MHP’nin de oy oranını arttırdığı görülüyor. 2015 Kasım’ında 11.90 olan MHP oyunu bu seçimde 16.85’e yükseltti. Yeni kurulan İYİ Parti ise yardımsız, desteksiz 10.25 oranında oy aldı.
Bu seçim sonuçlarında dikkat çeken bence şu oldu, AK Parti Kırşehir’de oylarının bir büyük kısmını MHP’ye kaptırmış, HDP’nin oylarının ise CHP’ye gittiğini, CHP’nin oylarının da İYİ Parti’ye gittiğini anlıyoruz. Tabi MHP’nin oylarının bir kısmının da İYİ Parti’ye gittiği gözlemleniyor.
Daha önceki bir yazımda belirtmiştim Kırşehir Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde iki milletvekili Kırşehir’den, Ankara’dan Ak Parti’den milletvekili seçilen Hacı Turan ile Prof. Dr. Arife Polat Düzgün, CHP’den Yıldırım Kaya, MHP’den Nevin Taşlıçay ile Sadri Durmaz da Ankara’dan milletvekili seçildiler. Yani Kırşehir bu dönem Meclis’te yedi Kırşehirli milletvekili ile temsil edilecek.
Kırşehirli olsun da, hangi partiden olursa olsun diyorum. Çünkü Kırşehir konusunda hepsinin de tem yumruk olacağına inanıyorum. Her ne kadar Ankara’dan seçilen bu beş hemşehrimizden üçü muhalefetten, yana MHP ve CHP’den olsa da, Hacı Turan’ın AK Parti’den seçilmesi Kırşehir için oldukça önemli olsa gerek.
Şimdi Kırşehir bu dönemde AK Parti’den tek milletvekili seçilen Mustafa Kendirli ile temsil edilecek. Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin seçim çalışmaları sırasında Kırşehirlilerden ısrarla iki milletvekili istemesi de bu açıdan önemliydi. Ama artık seçimler geride kaldı.
Kırşehir’de ve ülkemizde demokrasi ortamında geçen seçimlerin ülkemize ve ilimize hayırlar getirmesini diliyorum.
13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile Kırşehir’den milletvekili seçilen Mustafa Kendirli ile Metih İlhan’a ve Ankara’dan milletvekili seçilen değerli Kırşehirli hemşehrilerimizi kutluyor, ülkemiz ve ilimiz için hayırlı hizmetler getirmelerini diliyorum.