Kırşehir’de geçtiğimiz hafta, 32. Ahilik Haftası ve 55.

Kırşehir’de geçtiğimiz hafta, 32. Ahilik Haftası ve 55. Esnaf Bayramı’nı kutladık.
Fuarlar, paneller, söyleşiler, konserler… Bir sürü etkinlikle sessiz sakin memleketimize biraz hareketlilik geldi, bir hafta da olsa…
Kitap Fuarı demişken, kitap fiyatlarını, tedarik edilen başka yerlere göre biraz yüksek buldum, asıl böyle günlerde uygun olmalı ki vatandaşlar daha rahat alsın, daha çok ziyaretçi gelsin, fuarlar amacına ulaşsın.
Neyse fuarı, konseri bir kenara bırakalım. Benim diyeceğim şu ki, yıllardır kutlanagelen Ahilik Haftamız ve Esnaf Bayramımız düzenlenen etkinlikler, eğlenceler dışında şehrimize ne katıyor, günümüz esnaflığına ne mesaj veriyor?
Tam 32 yıldır kutlanıyor Ahilik Haftası. Ahilik kültürünü anlamak, nesilden nesile aktarmak, deyimi yerindeyse Ahilik ahlakıyla ahlaklanmak için.
Üzücü olan şu ki Ahiliğin merkezi Kırşehir’de esnaflık anlayışı içler acısı.
İşini düzgün yapanları, dürüst hizmet verenleri tenzih ederim, ama şahsen girdiğim çoğu dükkândan “Bu mu Ahi esnaflığı” diyerek çıkıyorum.
“Ben siftah ettim, komşumdan alın” diyen zihniyet, nasıl ve ne zaman “Onun malı iyi değil, benden alın, hep benden alın” diyen zihniyete dönüştü mesela?
“Ahi esnafı”, “Ahi esnaflığı”, “Ahilik”…
Ahiliğin gayesi, insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak ve âleme nizâm vermekmiş.
Düşünüyorum da günümüz esnaflarını, değil âleme nizam vermek, vallahi nizam bozar çoğu!
Kapıdan müşteri mi gelmiş kim gelmiş hiç istifini bozmayanı mı ararsınız, müşterinin kılık kıyafetine göre muamele edenleri mi, ilgilenip ilgilenip almayacağınızı anlayınca arkasını döneni mi, bir müşteriye yüz liraya verdiği ürünü başka bir müşteriye üç yüz liraya vereni mi?
Üste sağlamları koyup alta çürük koyanları hiç söylemiyorum, o zaten artık ticaretimizin olmazsa olmazı!
Osmanlı döneminde, standartlara uymayarak, düşük kaliteli mal ve hizmet üreten esnafa cezalar veriyorlarmış, şimdilerde kaliteli ve uygun fiyatlı bir ürün görsek inanamaz olduk!
Her işin kendine göre zorluğu var elbette. Esnaflıkta bana göre ayrı bir yetenek işi, pardon düzgün esnaflık.
Müşterisine güler yüz gösterebilmek, malına hile katmamak, aynı ürüne farklı fiyat uygulamamak, “Valla gelişi şu kadar!” diye yalan söylememek! Bunlar gerçekten ayrı kabiliyet gerektiriyor!
Onu beşi bilmem, sevgili esnaf abilerim, ablalarım, kardeşlerim, siz şu yukarda saydıklarımı müşterilerinize çok görmeye devam edin, daha çok sinek avlarsınız, daha çok siftahsız kapatırsınız, internetten alışveriş yapanlar daha çok artar…
İnternet alışverişi demişken, tabi artar online alışveriş oranları, asık surat yok, herkese aynı fiyat, sorgusuz sualsiz iade, değişim ohh… Pek çok esnaftan daha esnaf valla.
Amacım kimseyi yargılamak, horlamak değil, olamaz da…
Esnaf ve sanatkârlarımızın, Ahiliğin merkezi Kırşehir’imize yakışır şekilde davranması ve esnaf olsun olmasın hepimizin Ahilik ahlakıyla ahlaklanması dileğimle…