Pazar günü çok sevdiğim bir arkadaşımla birlikte Terme Caddesi’nde kaldırımdan hoş ve güzel sohbetle yürürken bir apartmanın ikinci katının balkonundan aşağıya sigara izmariti atıldı, atılan izmarit neredeyse arkadaşımın başına düşecekti ama Allah’tan başını sıyırarak yere düştü!. .
Pazar günü çok sevdiğim bir arkadaşımla birlikte Terme Caddesi’nde kaldırımdan hoş ve güzel sohbetle yürürken bir apartmanın ikinci katının balkonundan aşağıya sigara izmariti atıldı, atılan izmarit neredeyse arkadaşımın başına düşecekti ama Allah’tan başını sıyırarak yere düştü!..“Kimdir bu medeni insan!” diyerek başımı kaldırıp yukarıya baktığımda kısa kollu beyaz gömlekli, çubuklu desenli kravatlı bir medeni insan olduğunu gördüm!
Bu medeni arkadaş benim baktığımı görünce hemen içeriye girdi, ama istediği kadar kaçsın kaldırımda yürüyerek olaya şahit olan diğer vatandaşlar “yuh olsun sana, senin adamlığın da, insanlığında yerin dibine batsın!” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Ey görünürde güzel kıyafetli, medeni, çağdaş ve modern bir insana benzeyen arkadaş! Yaptığın bu hareket sence de doğru ve güzel bir hareket mi? Kıyafetine, insanlığına adamlığına yakıştı mı?
Acaba akşam başını yastığa koyduğunda ben bu gün çok güzel bir hareket yaptım içtiğim sigaranın izmaritini ikinci kattan attım ne hoş, ne güzel oldu az daha bir vatandaşın başına düşecekti ama kıl payı sıyırarak yere düştü oh olsun çok huzurlu ve çok mutluyum mu dedin?
Yoksa ben bu gün çok yanlış bir davranışta bulundum ikinci katın balkonundan aşağıya sigara izmariti attım neredeyse bir vatandaşın başına düşecekti ama Allah’tan sıyırıp geçti bu sırada aşağıdan birisi bana çok ters ve sert baktı bakışlarından utandım, yoldan geçen diğer vatandaşlarda sende insan mısın? Senin adamlığın ve insanlığın batsın dediler bu sözlere de çok üzüldüm, balkonda içtiğim sigaranın izmaritini içeriye çöp kovasına atmam gerekirdi ama ben çok yanlış ve hatalı bir hareket yaptım mı dedin? Acaba hangisini dedin çok merak ediyorum.
Sigara izmaritini ikinci katın balkonunda aşağıya atan vatandaş Allah bilir ya ağzını açtığında medeniyetten, insanlıktan bahsediyorsundur, belediyenin temizlik hizmetlerini, hükümetleri Türkiye’yi eleştiriyorsundur. Konuşmalarında mangalda kül bırakmayarak birde AB’ ye girecekmişiz bu şartlarda bizi hiç AB’ye alırlar mı? Bizim AB’ye girmemiz için çok ekmek yememiz lazım, çok uğraşmamız lazım diyorsun dur. Ancak diyorsun iyi güzelde senin yaptığına ne demeli, sen hangi yüzle ve hangi hakla bunları konuşacaksın onu da iyi bir düşün benden sana tavsiye sakın da böyle konulardan bahsetme yoksa söyleyene bak derler.
İşte size medeni, çağdaş ve kültürlü bir insan profili.
Maalesef bizim ülkemize kaide bu hem turşu kurarız, hem perhiz yaparız. Bizim kültürlülüğümüz, çağdaşlığımız, modernliliğimiz kıyafete, süse ve makyaja endekslidir. Bizim ülkemizde çağdaş olmak için çok okumanın, araştırmanın, öğrenmenin, ilim ve bilim adamı olmanın, hal ve hareketlerimizle güzel ahlak sahibi olmamızın hiçbir önemi yoktur. Ancak kozmetikten aldığımız parfümeri ve jöle ile konfeksiyondan aldığımız düşük bel pantolon ve dekolte kıyafetleri kullanıp, giyinerek kendimizi çağdaş, modern, kültürlü ve sosyetik olduğumuzu zannediyoruz.
Hele birde kuaföre saçımızı boyatıp yaptırdıktan sonra da, saçımın rengi, şekli bozulur düşüncesiyle bir hafta banyo yapmazsak mükemmel, çağdaş, kültürlü, modern ve sosyetik bir insan olmuşuzdur, bu kadar basit. Bu şekilde çağdaş, kültürlü ve sosyetik insanlar çok ama çok güzel giyinirler, havalarından yanlarına yaklaşılmaz ama iki metre fazla yürümemek için çimlerin üzerinden yürürler, yollarda, kaldırımlarda yürürken balgamıyla birlikte tükürürler, küfürlü konuşurlar, ellerindeki mendilleri, peçeteleri, dondurma külahlarını, çekirdek kabuklarını ve ıslak mendilleri çöp kovası yerine yere atarlar, ekilen çiçekleri ve gülleri koparırlar, yeşil ışık, kırmızı ışık demez hepsinden geçerler çünkü vatan kurtaracaktır ışıkta beklemek onun şanına yakışmaz. Çünkü onlar modern ve kültürlü insanlardır.
İşte bizim çağdaş ve modernliliğimiz.
Güler misiniz, ağlar mısınız?
Ben bu işten bir şey anlamıyorum, anlayan varsa bana anlatsın.