Neşet Ertaş'ın ailesi "Babamızın hayatının filme çekilmemesi yönünde vasiyeti var" diyerek dava açmışlardı

Mahkemeden Neşet Ertaş'ın
filminin çekilmesine izin çıktı

25 Eylül 20212 tarihinde kaybettiğimiz Kırşehirli hemşehrimiz ünlü halk ozanı, "Bozkırın Tezenesi" Neşet Ertaş'ın hayatını konu edecek olan sinema filminin çekilmemesine yönelik sanatçının ailesinin Mustafa Uslu'ya açtığı dava sonuçlandı. Mahkemeden çıkan karar doğrultusunda 'Garip Bülbül Neşet Ertaş'ın çekilmesine izin çıktı.
Neşet Ertaş'ın çocuklarının "Babamızın hayatının filme çekilmemesi yönünde vasiyeti var" şeklinde açıklama yapıldığı saatlerde “Garip Bülbül, Neşet Ertaş” adlı sinema filminin basın toplantısı yapılmıştı. 
Tüm tartışmalara yargı son verdi. Neşet Ertaş'ın hayatının Erol Parlak tarafından kaleme alındığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2019'da yayımladığı iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş, Hayatı, Sanatı ve Eserleri” adlı kitaptan yola çıkılarak film haline getirilmesinin yolu mahkeme kararıyla açıldı.
Devlet sanatçısı unvanını 'Ben halkın sanatçısıyım' diye reddeden merhum Halk Ozanı Neşet Ertaş'ın hayatı beyaz perdeye aktarıldı. Neşet Ertaş'ın çocukları Nigar Leyla Ertaş, Döne Ertaş, Hüseyin Ertaş ve Canan İlhan, babalarının hayatının filme çekilmesine asla rızalarının olmadığını, "Babamızın da bu yönde vasiyeti var." diye söylemişti. Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde Neşet Ertaş'ın hayatını beyaz perdeye yansıtacak olan 'Garip Bülbül, Neşet Ertaş'ın basın toplantısı yapılmıştı.
Kırşehirli hemşehrimiz büyük halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden “Bozkırın Tezenesi" Neşet Ertaş'ın ailesi adına Nigâr Leyla Ertaş, Döne Ertaş, Hüseyin Ertaş ve Canan İlhan yazılı bir açıklama yaparak isim vermeden Ankara Güzel sanatlar Üniversitesi Rektörü Erol Parlak’ı sert bir dille eleştirirken, “Rızasız bahçenin gülü derilmez!” diyen bir insanın hayatının, vasiyeti bilindiği halde ve bizlerin de baştan beri kesin tavır koymamıza rağmen, rızasızca film yapılmaya kalkışılması ‘iyi niyetli bir iş’ midir, yoksa ‘tamamen duygusallık’ mıdır?” diye sormuşlar ve bunu yargıya taşıyacaklarını ifade etmişlerdi.
Davanın sonuçlanmasının andından Habertürk'ten Mehmet Çalışkan'a bir açıklama yapan Mustafa Uslu, dava süreci boyunca da Erol Parlak'ın danışmanlığında filmin çekim hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek planlandığı gibi ocak ayında sete çıkılacağını söyledi.
Uslu, Neşet Ertaş'ın ailesiyle uzlaşma olup olmayacağı yönündeki sorumuza "Ben filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan kitaptan yola çıkarak çekeceğim. Ailenin bu konuda bir hakkı yok. Filmin müziklerinin kaydı Ankara'daki Müzik ve Güzel Sanatlar Akademisi'nin stüdyolarında yapıldı. 'Garip Bülbül Neşet Ertaş'ı önümüzdeki yılın sonunda gösterime çıkaracağız. Ayrıca Neşet Ertaş'ın vefatının yıl dönümü olan 25 Eylül 2022'de Kırşehir Stadyumu'nda halk ozanlarının katılımıyla geniş çaplı bir anma töreni düzenleyeceğiz Bunu yanı sıra 2023'te Kırşehir'de bir Neşet Ertaş Müzik ve Güzel Sanatlar Lisesi de açacağız" şeklinde cevap verdi. (HABER: BEYHAN BALLI)