Güncele ilişkin yazmak benim önceliğim ve tarzım değildir. Ben bir edebiyatçıyım. Sorumluluk gereği ve kaygılarımdan dolayı arada güncele ilişkin yazmak bir zorunluluğa dönüşüyor.

Kitaplarla uğraşan, yazmaya çalışan bir kişi olarak kitap fuarı değerlendirmesi yapmayı düşünmüyordum. Bir müzik kenti olarak yerini alan Kırşehir’in bir kültür havzasına dönüşmesinin umutlarını taşıyorum. Çevresindeki illerin kültürel kuraklığının Kırşehir’de nemlenmiş olmasının umudundaydım. Dilerim bu konuda hayal kırıklığı yaşamam.

Kırşehir’in bir edebiyat sanat merkezine dönüşmesini önemsiyorum. Tiyatro konusundaki çalışmaları yetersiz tanıtımına rağmen beni derinden etkiliyor. Bu alanda çalışan emekçileri kutlarım. Ancak diğer alanlar yetersiz ve geriye düşme kaygısı taşıyorum. Belediye kültür biriminin bu konuyu düşünmesini ve kuraklaşmaya yolculukta önlemleri masaya yatırmasını öneririm.

Kitap fuarları; bir şehrin kültürel dokusuna zenginlik katması açısından önemlidir. Yılda belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilen bu etkinlikler okur—yazar, okur—kitap buluşmaları açısından kıymetlidir. Bu tür etkinlikler kentte bir süreliğine kültürel hareketliliğe yol açar. Bu tür etkinlikleri sürekli bir kültürel buluşmaya dönüştürmek önemlidir.

Bir yazar olarak kitap fuarlarını önemsiyorum. Okuyucuyla buluşma, kendimi ifade etme ve okurlarla edebiyatı konuşmak önemlidir.

Kırşehir Belediyesi tarafından gelenekselleşen kitap fuarının 4. İncisi 16—25 Mayıs tarihleri arasında Cacabey Meydanında gerçekleştirildi. Fuar etkinliğini büyük bir heyecanla bekledim ve katıldım. Hayal kırıklığına uğrayacağımı düşünmeden bir yazar olarak bize sunulan standa yerimi aldım.

Ön yargılı değilim. Çağımızın en büyük sorununun ön yargıların çatışması olduğunu düşünürüm. Bundandır ön yargısız katılırım.

Belediye kitap fuarının ekonomik nedenlerle bir organizasyon şirketi tarafından düzenlenmesini karara bağlayıp uygulamaya geçti. Organizasyon şirketi kar odaklı çalışmayı ilke edindiğinden verimliliği ve sonuçlarını düşünmeden davranıyor. Bir önceki yıl ortaya çıkan sorunları ve sonuçlarını dikkate almadan yola devam edildiğinden, sonraki yıl sorunların çoğalması doğaldır. Ve aynen öyle oldu.

2025 Yılı Kitap Fuarı; organizasyon şirketinin kar kaygısına, öngörüsüzlüğüne, sorunları görmezden gelen anlayışına heba edildi.

Kırşehir’de yaşayan bir yazar olarak kültürel etkinliklerin parasal kaygılarla düşünülmesini doğru bulmuyorum. Şehirde bu alanlarla ilgili olan kişi ve kurumlarla eşgüdüm içerinde çalışılması halinde etkinliklerin daha kapsamlı ve verimli olacağını düşünüyorum.

4.Kitap Fuarı sönüktü. Katılan yayınevleri açısından sönüktü. Yazarlar içinde sönüktü. Bir önceki yılın sönüklüğü fuarın üzerine çökmüş ve ele geçirmişti.

Bu yıl fuarda nitelikli katılımcı yayınevi yoktu. Yetkililerin bu konuyu dikkate alıp düşünmelerini öneririm.

Katılımcı yazarlar ve şairler açısından yetersizlik vardı. Düzenleyicilerin dikkatine sunarım.

Yer seçimi ve dizayn tam bir felaketti. Kapalı bir kutuya hapis edilen, okurlarından gizlenen kitaplar boynu bükük okurlarını bekleyerek zaman doldurdu.

Önerim: kapalı bir alanda, kültür merkezinde yapılmalı. Böylelikle imza ve söyleşiler etkinlikleri de salonlarda yapılmış olur. Katılımın daha geniş kapsamlı olması sağlanmış olur.

Kitap Fuarı yayınevlerinin buluşmasından çok kitapevlerinin sergisine ve kırtasiyeciliğe dönüşüyor. Bu durum fuarın düzenlenme amacına aykırı olup, gelecekte düzenlenmesini gereksiz hale dönüştürür.

Fuar tanıtımı çok yetersiz olup, okurlarla buluşması bu şekilde zaten sağlanamazdı. Ve öyle de oldu.

Kırşehirli bir yazar olarak onara edilmeyi hak ettiğimi düşünüyorum. Maalesef ilgiden yoksun ve yokmuş gibi davranılmasının hayal kırıklığına uğradığımı açık sözlülükle belirtmek isterim.