Her insanın en doğal hakkı olan, güvenilir gıdaya ulaşabilme hakkına dikkat çekmek için 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutlanırken, Gıda Mühendisleri mesleklerinin hak ve itibarını korumak istiyor.
GIDABIRDER (Gida Mühendisleri Meslekte Birlik Hareketi) Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde Gıda Mühendileri’nin istek ve taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
590 katılımcı ile yaptıkları anketin sonuçlarını yayınlayan GIDABIRDER, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi,
“GIDABIRDER olarak geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yayınlanan Personel Alım ilanında yer alan 135 Gıda Mühendisinin ise alımına dair kararın ardından meslektaşlarımızın mevcut durumuna dair bir araştırma yapma gereksiniminde bulunduk.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri arasında sıkça kullanılan ve akademik camia tarafından da doğruluğu kabul görmüş Kolayda Örneklem Yöntemini kullanarak anket sonuçlarımızı derledik.
Anket çalışmamıza 590 katılımcı katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre meslektaşlarımızın %3’ü Kamuda, %51’i Özel Sektörde, %9’u Meslek Dışı Sektörlerde, %37’si ise hali hazırda is aramaktadır.
Verilen cevaplar doğrultusunda meslektaşlarımızın %46’sı yani neredeyse yarısı mesleğini icra edememektedir. Sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda meslektaşlarımıza daha fazla istihdam olanağının sağlanması gerektiği görüsündeyiz.
Katılımcılarımıza aylık gelirlerine dair yönelttiğimiz soruda ise katılımcılarımızın %23 ü Asgari Ücret, %37 ‘si 4500 TL- 5500 TL, %32’si 5500 TL – 7000 TL, %8’nin ise İstihdamı Zorunlu Personel kapsamında +9200 TL aylık gelire sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Meslektaşlarımızın ekonomik gelir anlamında hayat standartlarını rahatça yasayabilecek durumda olmadıklarını görüyoruz.
Meslektaşlarımıza Tarım ve Orman Bakanlığımızca açıklanan Personel Alım ilanındaki kadrolarıyeterli bulup bulamadıklarına dair bir soru yönelttiğimizde ise katılımcılarımızın %99’u 135 kişilik Kadronun yetersiz olduğunum belirtirken, %1‘i ise ilgili kadronun yeterli olduğunu belirtmiştir. Verilen cevaplar ışığında gıda güvenliği açısından hayati bir öneme sahip olan gıda mühendislerinin kamuda daha fazla istihdam sansına sahip olmaları gerektiği görüsündeyiz.
Personel Alım İlanındaki meslektaşlarımıza ayrılan kontenjanların ne kadar olması gerektiğine dair bir soru yönelttiğimizde ise katılımcılarımızın %5’i 200- 250, %8’i 250-350, %14’ü 350- 500, %73’ü ise 500- 750 kişilik bir kontenjan açılması gerektiğine dair cevap vermiştir. Bu durumda meslektaşlarımızın kamu kaynaklarına dair daha fazla beklenti içerisinde oldukları aşikârdır.
Yapılan anket çalışmamızın ardından ortaya çıkan veriler ışığında ne yazık ki halk sağlığı için hayati bir öneme sahip olan Gıda Mühendislerinin gerek istihdam gerekse ekonomik anlamda yeterli şartlarda olmadıkları ortadadır.
Geldiğimiz noktada meslek temsilcileri, meslek organizasyonları, odamız ve devletimizin ortak bir çalışma gurubu içerisinde yer alarak meslektaşlarımızın durumunu daha iyi noktalara getirmek adına çalışması gerekmektedir.
Ötekileştirmeden bütün paydaşları bir araya getirerek mesleğimizin hak ve itibarını korumak adına elimizden gelen bütün çabayı göstermek istediğimizi sizler aracılığıyla açıkça belirtiyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

GIDABIRDER Başkanı Eyüp Cihan "Yapmış olduğumuz çalışmamızdan anlaşıldığı üzere mesleğimizin paydaşlarından olan meslek temsilciler, meslek organizasyonları, odamız ve devletimizin bir araya gelerek ortak bir çalışmayla mesleğimizin hak ve itibar kazanımı için çalışması gerekmektedir" dedi.  (HABER: BEYHAN BALLI)