Millet Partisi, Cumhuriyetçi Millet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ve Millet Partisi’nin kurucusu ve genel başkanı, Kırşehir Milletvekili (1950-1960) Kurucu Meclis Temsilcisi (1961) ve Ankara Milletvekili Osman Bölükbaşı’nın (1961-1973) anası kimdir?

Merhum Osman Bölükbaşı’nın belagati yani güzel konuşması anasının genlerinden mi gelmektedir?

Çocuklar zeka ve yeteneklerini analarından mı?

Yoksa babalarından mı alıyorlar?

Osman Bölükbaşı’nın babası Hacı Ahmet Bölükbaşı (1881-1950) Kırşehir ve Nevşehir civarında yerleşik 58 köyde yaşayan Karacakürt/Karacakurt/Karacayurt aşiretinin manevi önderi Hacı İbrahim Ağa’nın oğludur.

Hacı Ahmet Bölükbaşı genç yaşında yani 1890’lı yıllarda Nevşehir İli Kozaklı İlçesi Büyükyağlı Köyünün ileri gelenlerinden Akkoyunlu Türkmen Aşiretinin manevi önderi Hacı Hamza Ağa’nın kızı Zeynep Hatun ile nişanlanır.

Nişandan kısa bir süre sonra Hacı Ahmet’in gözünde boz dediğimiz bir rahatsızlık ortaya çıkar.

Bazı çaşarat kadınlar Zeynep Hatun’a kötü haberi tez elden ulaştırırlar.

“Zeynep, Sen varlıklı bir aileye mensupsun. Hacı Hamza Ağa’nın kızısın. Nişanlın Hacı Ahmet’in gözünde boz çıktı, nişanlın kör olacak. Gel bir an önce bu nişanı boz!”

Henüz 15-16 yaşında genç bir kız olan Zeynep Hatun çaşarat kadınlara çok önemli bir mesaj gönderir:

“Ben Hacı Ahmet ile nişanlandığımda badem gibi 2 gözü vardı.

Allah böyle istedi ve böyle oldu.

ADAM OLANA BİR GÖZ YETER DE ARTAR BİLE!”

Böylece çaşarat kadınların kötü emelleri kursaklarında kalır.

Genç Hacı Ahmet derdine derman bulmak için Kırşehir’in Hasanlar Köyünden Ankara’ya gelir.(Hasanlar Köyü-Ankara arası 240 km.)

Daha sonra trenle Ankara’dan İstanbul’a giden Hacı Ahmet eski Dışişleri, Milli Savunma Bakanı ve Büyükelçi Hasan Esat Işık’ın babası meşhur Göz Doktoru Esat Paşa’ya muayene olur.

Dr. Esat Paşa Hacı Ahmet’in kör olan gözünü ameliyatla alır ve yerine cam göz takar.

Hacı Ahmet’ın anası Hacı Zeliha Hatun sevincinden dolayı Dr. Esat Paşaya bir türkü de yakar. Bundan böyle Hacı Ahmet’in adı Kör Hacı Ahmet olarak anılmaya başlar.

Hasanlar Köyüne mutlu bir şekilde dönen Kör Hacı Ahmet nişanlısı Zeynep Hatunla 7 gün süren davullu, zurnalı ve köçekli muhteşem bir düğünle evlenir.

Zeynep Hatun 1915 yılında vefat edinceye kadar toplam 4 kız ve 1 oğlan çocuğu doğurur.

Osman Bölükbaşı 1 Mart 1911 yılında doğar ve 4 yaşında iken anası Zeynep Hatun’u kaybeder.

Bölükbaşı özel sohbetlerinde 4 yaşında iken anasını kaybettiğini, anasının yüzünü dahi hatırlayamadığını ve mezarının da nerede olduğunu bilmediğini üzülerek ve ağlayarak anlatırdı.

“Kanadımın biri kırık. Ana hasretiyle yanıp tutuşuyorum.” derdi.

Keyfi yerinde ise çok duygusal olan KALBİM ŞİİRİ’ni okurdu.

Bu vesileyle Hacı İbrahim Ağa, Zeliha Hatun, Hacı Hamza Ağa, Hacı Ahmet, Zeynep Hatun, Osman Bölükbaşı, Büyükelçi Ahmet Deniz Bölükbaşı, Dr. Esat Paşa ve Büyükelçi Hasan Esat Işık’ı rahmetle anıyorum.

NEREDEN NEREYE?