DEVA Partisi İl Başkanı Metin Atabey’den Ulusal Kanser Haftası mesajı:

“Kırşehir’deki kanser hastalarımızın 
çevre illere mahkûm edilmesi üzücü”

Kısa adı DEVA olan Demokratik ve Atılım Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” dolayısıyla bir açıklama yaparak, Kırşehir halkının böylesine ciddi ve tedavisi yıllarca süren kanser hastalığının tedavisi için şehir dışına gitmek zorunda kalmalarını eleştirdi.
Deva Partisi olarak bütün kanser hastası vatandaşlara şifa dileyen Başkan Metin Atabey, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
“Dünyada görülme sıklığı giderek artan, ülkemizde de kalp damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserden korunmada erken tanının önemine yönelik toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılmasını sağlamak amacıyla, “ 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası‘‘ olarak belirlenmiştir. 
“Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde, 2030 yılında 27 milyon yeni vaka, 17 milyon ölüm ve 75 milyon yaşayan kanser hastasının olacağı öngörülüyor. Kanser artış hızının bu hızla devam etmesi durumunda, dünya nüfusunun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak yeni kanser vakalarının yirmi yılda % 70 oranında artması bekleniyor. Durum bu kadar ciddi bir hal almışken ülkemizde bu konu hakkında ne gibi çalışmalar yapılıyor veya her hangi bir çalışma yapılıyor mu diye sormadan edemiyoruz. 
“Çağımızın en önemli sağlık sorunu olan kanser tüm dünya artmaya devam ediyor.  Kansere karşı bilinçlenerek kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, erken tanı ve erken dönemde tedavi ile kanserden korunmak mümkün olabiliyor. Ancak Kırşehir halkımız ne yazık ki bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da çevre illere mahkûm durumda, çünkü şehrimizde zaten bir tane olan hastanede kanser hastalarımızın tedavi olabileceği bir Onkoloji bölümü yok. Kırşehir halkı böylesine ciddi ve tedavisi yıllarca süren kanser hastalığının tedavisi için şehir dışına gitmek zorunda kalıyor. Ayrıca kanser hastalarımız ilaçlara ulaşım konusunda da büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Günümüzde Türkiye’de yaşamak zor ama kanser hastası olarak yaşamak çok daha zor. 
“Ülkemizde kansere sebep olan faktörler %90 çevresel faktörler, %10 ise genetik faktörlerden oluşmaktadır. Kanser tarama programına alınarak erken teşhis ile hastanın yaşam süresi ve kalitesi artırmaktır.
“2018 yılında ülkemizde yeni kanser vaka sayısı 210.537 ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 116.710 olarak bildirilmişti. 2020 yılında ülkemizde yeni kanser vaka sayısı 233.834 ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 126.335 olarak bildirildi.
“Dünyayı saran korona virüs salgını gündeminin gölgesinde kalan kanser, çağımızın en önemli hastalığı olmaya devam ederken. Yapılan araştırmalar da 2020 yılında kanser taramalarının düştüğünü, bunun da erken teşhis imkanını azalttığı sonucuna varılmıştır. Günümüzde kanser hastalıklarının %30-50’si erken teşhis ile önlenebilmektedir.
“Kanser eskiden ‘amansız’ ya da ‘çaresiz’ hastalık olarak bilinirdi. Ama artık bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu, en önemlisi de önlenebilir olduğu yönünde toplumda ciddi bir farkındalık oluşturulmalıdır. Özellikle korona virüs salgınının başlamasıyla pek çok vatandaşımız hastaneye gitmekten korktuğu için hayat kurtaran kanser taramalarını ihmal etmek zorunda kaldı. Bu da önümüzdeki dönemde çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Sevgili vatandaşlarımıza çağrımız korona virüs korkusundan dolayı kanser taramalarınızı ihmal etmeyiniz. Kanser taramalarınızı mutlaka yaptırınız, çünkü erken teşhis hayat kurtarır.
“Kanser hastalarına en çok söylenen söz “Moralinizi yüksek tutun” dur. Ancak Türkiye şartlarında ne yazık ki böyle bir söz söyleyemez olduk. Kanserden kaynaklanan ölümlerin yaklaşık % 70’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de ne yazık ki bu ülkeler arasında yer almaktadır.
“Tüm dünyada artan kanserle mücadelede amaç daha az insanın kansere yakalanmasını, daha fazla insanın başarılı bir şekilde tedavi edilmesini ve tedavi sırasında ve sonrasında insanlara için daha iyi bir yaşam kalitesinin sağlanmasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, kanseri önlemede en etkili yöntem kanserden korunmaktır.
“Deva Partisi Kırşehir İl Başkanlığı olarak bütün kanser hastası vatandaşlarımıza Allah’tan acil şifalar diliyoruz.” (HABER: BEYHAN BALLI)