Cumhuriyetimizin kazanımlarına Meşeköy nüfusuna kayıtlı bir anne-babadan doğan kızın öyküsü eklenmiştir. Cumhuriyetimiz bu kazanımları; Türk kadınına 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını veren Büyük Önder, Dünya liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’e borçludur. 1924 yılında Latife BEKİR önderliğinde kurulan Kadınlar Birliği 1935 yılında meyvelerini vermeye başlamış ve o dönem TBMM’ye 18 kadın milletvekilinin girmesi üzerine Dünya Kadınlar Birliği’nin 12. Kongresi İstanbul‘da toplanmış ve Latife BEKİR, 1935‘te İstanbul’dan seçilen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekili olmuştur.
1974 Kaman doğumlu Nevin Taşlıçay Kaman’ın ilk kadın milletvekili olarak gurur kaynağı olmuştur. İlkokulu ve ortaokulu Kaman’da bitiren Nevin Taşlıçay lise öğrenimini ise 52 yılda on binlerce mezun veren ve en üst mevkilerde görev alan gençleri yetiştirmekten gurur duyan Kaman Lisesi’nde birincilikle bitirmiştir. Nevin Taşlıçay, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesini 1996 yılında derece ile bitirip kendi eczanesini açarak iş hayatına atılmıştır. Sosyal faaliyetlerde de başarılı olan Nevin Taşlıçay, Eczacılar Birliği yönetiminde de görev almış ve bu kuruluşun saymanlığına getirilen ilk kadın olmayı başarmıştır. Aynı zamanda MHP Kadın Kolları Ankara Başkanlığını yapan Kamanımızın Latife Bekir’i; Kaman Lisesi’nden mezun olan üçüncü, Kaman nüfusuna kayıtlı on ikinci milletvekilidir.
Bu yazıda Nevin Taşlıçay’ın öğrenim hayatını kaleme alırken de bahsettiğim; Nevin Taşlıçay ve onun gibi üst mevkilerde yer alan başarılı gençleri yetiştiren Kaman Lisesi’nin bu başarısı da Kaman’ımızın gururlarından biridir ancak böylesine başarılı bir lisenin kapatılması, bu okulda öğrenim gören öğrencileri üzdüğü gibi öğretmen ve idareci olarak görev yapan bizleri de üzmektedir.
Son olarak sayın milletvekilimize Kaman’a ve bizlere yaşattığı gururdan dolayı bir kez daha teşekkür eder, ömür boyu başarılar dileriz.

Nafiz GÜZELKÜÇÜK
Emekli Lise Müdürü