İYİ Parti Kırşehir Merkez İlçe Başkanı Zafer Satılmış:

“CACABEY MEDRESESİ’NDE YAPILAN İŞ, RESTORASYON MU YOKSA OYALAMA MI?”

İYİ Parti Kırşehir Merkez İlçe Başkanı Zafer Satılmış, Cacabey Medresesi’nin Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2017 yılında restorasyon ihalesi yapılmasına rağmen 5 yıldır hâlâ tamamlanamamasına tepki gösterdi.

“Cacabey Medresesi’nde yapılan işin restorasyon mu, yoksa oyalama mı?” diye soran İYİ Parti Kırşehir Merkez İlçe Başkanı Zafer Satılmış, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“1270'li yıllarda Anadolu Selçuklu döneminde Kırşehir Emiri Nureddin Caca tarafından astronomi yüksekokulu için yaptırılan ve dünyada gözlem evi olarak yapılmış ilk eser olan yapının bu şekilde virane kalması içler acısıdır. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan, 750 yılı aşkın tarihiyle dünyadaki nadir eserlerden olan bu yapı, Kırşehir idarecilerinin ya da Ankara'dan Kırşehir'i önemsemeyenlerin inisiyatifine bırakılmamalıdır.

“Medreseden içeri girildiğinde farklı tavan noktalarından yağmur ve kar suyu akmaları, boya ve alçıda dökülmeler ile ağır bir rutubet kokusu ve nem hakimdi. Dünyanın ilk Gökbilim Medresesi olma özelliğini taşıyan Cacabey Medresesi, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 2017 yılında restorasyon ihalesi yapmasının ardından çalışmalar başlanmış zannediliyordu. 2019 yılında Vakıflar Genel Müdürü’nün gelip inceleme yaptığı, kapsamlı bir restorasyona alındığı söylenen Cacabey Medresesi, maalesef ki o günden bu yana bir arpa boyu yol almamıştır. Kırşehir Cacabey Medresesi’nde devam eden restorasyon çalışması neden bitmedi?

5 YILDA TAMAMLANMAYAN RESTORASYONLA KIRŞEHİRLİLERİ OYALIYORSUNUZ

“Aylarca Kırşehir’e gelen ekipler Cacabey Medresesini inceledi, üstüne, çatısına, kenarına, köşesine baktı. Sonra üstünü örttüler yapılıyormuş gibi gördü halkımız ve sonra örtü kaldırıldı üzeri demir çatılar ile kaplandı. Hatta geçen haftalarda da bu demir çatılar söküldü. O günler içinde yağmur suyu girmedi bu şekilde ama 5 yıl geçti ve hala tamamlanmadı. Üst örtü, içten kaplama dıştan örtme... Daha ne yapılacak, yapılması gerekiyor. Acaba ihaleyi alan ilk firma, sonra kimlere ihale etti, o da sonra kime verdi? Yada bitmeyen restorasyon kaç kez, kaç farklı kişiye ihale edildi de yapılamıyor?

5 YILDA BİTMEYEN RESTORASYON DAHA KAÇ YIL SÜRECEK VE KIRŞEHİRLİLER BU RESTORASYON ADI ALTINDA DAHA NE KADAR OYALANACAK?

“2017’den bu güne her yıl bir resmi açıklama yaparak geçiştiriyorsunuz. Kırşehirliler cami olarak orayı kullanamıyor, şehrin merkezindeki hatta dışarıdan buraya gelenlerin bile buluşma noktası olan bu mirası halen niye geciktiriyorsunuz? Kırşehir'e son dönemde gelen birçok üniversite öğrencisi Cacabey Medresesine girmeden, içini görmeden onun geçmişini ve özelliğini bilmeden böyle bir kültür mirasını görmeden geri memleketlerine döndüler. Medrese yanındaki astronomi aletleri parkı da gölgede kalıyor ve ziyaretçi alamıyor Medrese de tadilat olduğu için. Çünkü ikisi de birbiri ile bağlantılı. Kırşehir'e zaten az gelen turistlerin gezip görebilecekleri bir değeri daha restorasyon adı altında yapılmayan geciken işlemler yüzünden kaybediyoruz. Ara sıra çalışma yapılıyormuş gibi görünen Cacabey Medresemiz son 5 yılda resmen harabeye döndü…” (HABER: BEYHAN BALLI)