Kurban bayramına sayılı günler uzmanlar, kurbanlık alacak olanlara tavsiyelerde bulundu.

Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kurbanlık alacaklar için önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Hayriye Aydın vefat etti Hayriye Aydın vefat etti

Kurban Bayramında büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekliliği belirtilen açıklamada, başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların da dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin ise, "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Kurbanlık hayvan seçiminde serbest veteriner hekimlerden destek alınabilir. Öncelikle kurban edilecek hayvan tamamıyla sağlıklı olmalıdır. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemli. Bu sebeple, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan bu özellikleri taşıması kurban edilmesine engel değil. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Son olarak dişi hayvanların gebelik yönünden veteriner hekimler tarafından muayene edilip gebelik durumuna bakılarak karar verilmelidir. Hayvancılığın geleceği için, kurbanda gebe hayvanları tercih etmeyelim” ifadelerine yer verildi.

         Bu arada, Tarım ve Orman Bakanlığı denetimleri artırdı. Denetim ve kontrol ekiplerince hayvanların küpelerinin, sevklerde bulunması gereken aşılarının bulunup bulunmadığına bakılıyor. Sevklerde veteriner sağlık raporlarının, büyükbaş hayvan pasaportlarının, küçükbaş hayvan nakil belgelerinin olup olmadığı kontrol ediliyor. Belgelerde eksiklik görülmesi halinde sevklere izin verilmiyor. İzinsiz sevkler için ise yaptırım uygulanıyor.

Bu veteriner hekimler tarafından belediyelerle satış yerlerine girip çıkan hayvanların muayeneleri, kimlik kontrolleri gerçekleştiriliyor. Bu komisyonlar tarafından kurbanların satış ve kesimlerinin yapılacağı geçici yerler de belirleniyor. Kurban satış yerlerinde resmi/belediye/serbest veteriner hekim, belediye zabıtası ve din görevlilerinden oluşan birimlerce denetim yapılıyor.

Vatandaşlar Bakanlığın mobil uygulaması TarımCebimde üzerinden küpe numaralarını girerek hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor.

Uygulamayı mobil cihazlarına indiren vatandaşlar, tüm kullanıcılara açık küpe sorgulama özelliğiyle büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlarla ilgili detaylara ve aşı bilgilerine ulaşabiliyor. (HABER: İLKNUR ÖNCÜ)

Editör: Çiğdem Sönmez