Özenle okunması gereken bir yazı

Bir türlü getiremedik şu güzel yazı

 

İstanbul’da güneşli ve pırıl pırıl pırıl bir hava…Gerek Hasanoğlan Köy Enstitüsü Müzik Öğretmeni ve Halk Ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu,  50. ölüm yıldönümünde anmasında bulunmak ve gerekse 21 Mart Dünya Şiir Günü etkinliğine katılmak amaçlı  Gülhane Parkı’nda oldum. Ayrıca Parkta  Nevruz günü akışı …

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlemesindeki anmaya Şair Bahattin Çetin ile etkinlik alanına ilk gelen olduk. Park, bana Nazım’ın “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkında / Ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında…” şiiriyle çağrışım yaptı. Gözlerim o ceviz ağacını da aradı, durdu.

Zamanın akışında ilgi duyanlar koltuklarda yerlerini aldı. UNESCO’nun “Veysel Yılı” ilanı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı anma görevini üstlendi. Bakanlık Sanatçısı Nalan Höke Turan sunuculuk görevini başarıyla yürüttü.

Aşık Veysel üstüne belirgin çalışmalarına ve yayınlarına koşut her yıl düzenlemede etkin görevi olan Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir, sunucunun daveti üzerine kürsüde yerini aldı ve açış konuşmasını gerçekleştirdi. Özgün değerlendirmesiyle Ulu Ozan Veysel’i derinliğine izleyenlere tanıttı.

Ardından saz ekibinin eşlik ettiği TRT Sanatçısı Neşe Demir ve Tekin Büyükkaya, Aşık Veysel’in yapıtlarından seslendirdikleri türküler ile anıt yanında izleyenlere duygusal anlar yaşatarak uzun ince yolda yürüdüler…

Çizgi ustası (karikatürist) Raşit yakalı, çizgisiyle ölümsüzleştirdiği özgün yapıtını Ahmet Özdemir’e sundu. Özdemir,  Aşık Veysel’in torununa armağan etti.

Vefatının 50’nci yıldönümünde İstanbul’da Gülhane Parkı’ndaki anıtı yanındaki anma etkinliğinde sunucu tarafından çağrı yapılan aşağıdaki diğer adlar, düşünce belirterek şiirlerini okudular:

Bahattin Çetin, Ozan İsa Koç, Erol Aktı, Muhsin Durucan, Ata Türk, Abdurrahman Şen, Hasan Papur, Salih Aydoğdu-Ece Aydoğdu, Nihayet Ağçay ve İbrahim Güleç…

Etkinliğe katılan kimi tanıyanları Aşık Veysel dostu güzel insan Sivaslı Hüseyin Yıldırım’ı sordular. Her yıl anmaya katılımda bulunan Yıldırım’ı bu yıl seven gözler aradı. Ozan İsa Koç okuduğu şiirinde selam bile yolladı…

20. Yüzyılın büyük ozanı Âşık Veysel’i yalnız sevenleri değil, bütün dünya unutmadı. Şunu da unutmadı: Görmeyen ama duyan gönlün derinliğini…

Sevgisi içimde yaşayıp duran

Nazlı güzellerin şirin İstanbul

Hayali kafamda hükümdar süren

Görmez gözlerime görün İstanbul.- Aşık Veysel

UNESCO tarafından ilan edilen “Aşık Veysel Yılı” anmaları, Sivas ve İstanbul’da düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirilirdi.

*