AVUSTRALYA VATANDAŞLARININ EKSİK ÖDEDİĞİ VİZE HARÇLARININ YANLIŞLIĞINI KİM VEYA KİMLER YAPTI?

Başta AB ülke vatandaşları olmak üzere pek-çok ülke vatandaşları vize almaksızın sadece kimlik kartlarıyla ülkemizi ziyaret edebilmektedirler.

Oysa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bırakın yabancı ülke temsilciliklerinden vize almayı, vize müşavirlik ofislerine müracaat dahi edememektedirler.

Vize müşavirlik ofisleri vatandaşlarımıza randevu vermemek konusunda her türlü güçlüğü çıkarmaktadır.

Nerede kaldı mütekabiliyet esası?

Bu vesileyle Dışişleri Bakanlığı süresince ABD vatandaşlarına vize mecburiyeti getiren adam gibi adam merhum Prof.Dr. Mümtaz Soysal’ı rahmet ve minnetle anıyorum.

Ruhu şad, cennet mekânı olsun!

1 Ağustos 2009 tarihinde Melburn Başkonsolosluğumuzda göreve başladım.

Avustralya’daki görevim toplam 52 ay sürdü.Yani Avustralya’da 4 yıl 4 ay görev yaptım.

İlk gittiğim günlerde dikkatimi çeken bir hususu yüksek bilgilerinize sunmak istiyorum.

Hiç bir Avustralya vatandaşı Melburn Başkonsolosluğumuza gelerek veya posta ile vize müracaatında bulunmuyordu.

Sebebini vize işlerinden sorumlu ODTÜ Matematik Bölümü mezunu İsmail Kalınkara’ya sorduğumda aldığım cevap beni şoke etti.

Avustralya vatandaşları Konsolosluklarımıza müracaat ettiklerinde 105 dolar harç alarak vize veriyormuşuz.

Eğer İstanbul’daki Havalimanlarımızdan vize alırlarsa sadece 20 dolar vize ücreti ödüyorlarmış. Avustralya Türkiye’den 10 misli daha büyük bir kıta ülkesi ve mesafeler çok uzak.

Konsolosluklarımıza bizzat gelerek veya posta ile müracaatta bulunmaları sıkıntılı ve zahmetli bir iş olduğundan dolayı; Avustralya vatandaşları da kişisel menfaatlerini da ön plana çıkardıklarından dolayı vizelerini İstanbul Havalimanlarından almayı tercih ediyorlarmış. Yani işin içyüzü bürokratik bir hatadan kaynaklanıyor.

Zamanında Dışişleri ve Maliye Bakanlığı’nın bürokratları vize harçlarını yanlış hesaplamış olabilirler diye düşünüyorum. Bu vahim maddi hatayı ülkemin yüksek menfaatlerini düşünerek Dışişleri Bakanlığı’nın iç haberleşme sisteminden Bakanlığımızın ilgili birimine özel bir mesajla ilettim.

Dışişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkilileri yaptıkları bir toplantı sonucunda, Avustralya vatandaşlarının yurtdışı temsilciliklerimizde veya havalimanlarımızda 60 dolar karşılığında vize alabileceklerine karar verdi.

Böylece hazineyi maddi bakımdan zarara sokan yanlış bir uygulamaya ufak bir dikkatim sayesinde son verilmiş oldu.

Bugün her Avustralya vatandaşı benim sayemde 20 dolar yerine 60 dolar vize harcı ödeyerek ülkemize giriş yapabilmektedirler.

Mesela: 2022 yılında Türkiye’ye giriş yapan Avustralya vatandaşlarının sayısını bilmiyorum.Bir ara 250.000 Avustralya vatandaşının turistik, iş veya ANZAK törenleri için ülkemizi ziyaret ettiklerini bir yerde okumuştum.

Vize harcı olarak 20 dolar yerine 60 dolar ödendiği dikkate alınırsa ortalama ülkeme her yıl 10.000.000 dolar kazandırdığımı memnuniyetle ve rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu yapmış olduğum hizmetten dolayı hiç bir kimse bana teşekkür dahi etmedi.

Ben sadece vicdanımın sesine kulak verdim.

Hatta bir Büyükelçi Abimiz “Hüsnü Özyeğin’in yanında çalışmış olsaydın Seni maddi olarak ödüllendirebilirdi” diye bir şaka da yapmıştı.

Ben tabii görevimi yaptım.

Ülkeme helal hoş olsun!

Ben Dışişleri Bakanlığındaki görevim esnasında çocuklarımı dünyanın en prestijli okullarında okutabildiysem;merhume eşimin tedavisini Amerika’da yaptırabildiysem;

ve40 yıl iyi bir standartta insan gibi yaşayabildiysem bunu Bakanlığımızın, Aziz ve Muhterem milletimizin nimetlerine borçlu olduğumu ifade etmek istiyorum.

DÜNYA’DA EN FAZLA HAİNİ SİNESİNDE BARINDIRAN ÜLKENİN GÜZEL ÜLKEMİZ TÜRKİYE OLDUĞUNU BİLMEM HATIRLATMAĞA GEREK VAR MI?

NOT: Yukarıda yazmış olduğum konunun doğru olup olmadığını T.C.Melburn Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri İsmail KALINKARA veya (E) Büyükelçi Ali Naci Koru’dan öğrenebilmenizin mümkün olduğunu teyiden yüksek bilgilerinize saygılarımla sunuyorum.

NEREDEN NEREYE?