Cilalı İbo ünlü olmasını bir Kırşehir'liye borçlu. 

1957 yılında, Sadık Şendil’in senaryosunu yazdığı ve  Osman Seden’in yönettigi “Berduş” filminin “Boyacı İbrahim” rolüyle sinemaya başlar Feridun Karakaya.

Filmin başrolünde Zeki Müren vardır.  Elinde boya sandığı, yamalı pantolonu, üzerinde “Cilalı İbo” yazan şapkası ve “yavyummm,  aykadaşım”lı peltek konuşmasıyla kendisini ünlendiren Cilalı İbo karakteri doğar bu filmle.

Sonra devamı gelir Cilalı İbo'yu bütün ülke tanır. Ayakkabı boyarken görüntüde hep Nuri Leflef markalı boya ve cilası olur.

Peki kimdir Nuri Leflef?

Ayakkabısını boyatan çoğu kimsenin gözü aşinadır bu isme.

17 Temmuz 1977 ulusal gazetelerde “Kırşehir eşrafından Leflefzadeoğullarından merhum hoca Mehmet Efendi ve merhume Fatma Hanım’ın evladı, Hacı Hikmet Leflef’in eşi, Ayşe Ayten Leflef, Mehmet Hilmi Leflef, Nurten Ayık’ın babaları Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.” şeklinde bir taziye haberi var.

Mehmet Nuri Leflef, Kırşehir'den İstanbul'a çalışmaya giden hemşerimiz. Ulaştığım bilgilere göre sahibi gayri müslim bir boya firmasına işçi olarak giriyor. Zamanla işinde çok büyük bir usta oluyor.   

Kendi adını yani "Nuri Leflef"i ülkenin en büyük ayakkabı boyası ve cilası markası hâline getiriyor. Uzun Çarşıdan, İstanbul Tahtakale'ye giden bir yol. Rahmetli Prof.Dr Erol Güngör dahil bir çok Kırşehir'liyi sofrasında ağırlamış bir insan. Mekanı cennet olsun...

Nuri Leflef ayakkabı boya firması 1918 yılında merhum Nuri Leflef tarafından kurulmuş, aynı isim ve marka ile ayakkabı boyası ve cilası imalatına başlamış, uzun seneler Eminönü-Tahtakale bölgesinde faaliyetini sürdürmüştür. Tahtakale’de firmanın üretime ilk başladığı dükkan bugün halen nostaljik satış ofisimiz olarak hizmet veriyor.

***

KIRŞEHİR BASININDA 46 YIL…

Basın ve ifade özgürlüğü çok önemli, hele bunu yerelde yaşatmak çok daha zor. Kırşehir’de 46 yıldır bu değerleri yaşatan, eğilmeden ve bükülmeden doğruların yanında olan “Kırşehir Çiğdem” Gazetesini tebrik ediyor, nice yıllar diliyorum.