UNESCO'nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” müzik dalında tescillenen Kırşehir’de emekli Halk Eğitim Öğretmeni Ayşe Tekin (65) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kadın halk ozanı seçildi.
Bozlak ustası, “Bozkır’ın Tezenesi” Neşet Ertaş’ın memleketi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından tescillenen Kırşehir’de Kültür Bakanlığı tarafından ilk defa bir kadın halk ozanı seçildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Tespit ve Değerlendirme Kurulu tarafından 4-5 Kasım tarihlerinde belirlenen mülakat sonucu Kırşehir’de 65 yaşındaki Ayşe Tekin Halk Ozanı olma unvanına hak kazandı. Kültür ve
Kırşehir Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nden emekli Trikotaj (Çözgü örgüsü) Öğretmen Ayşe Tekin, “UNESCO’nun Yaratıcı Şehir Ağı müzik dalında tescillenen Kırşehir’de ilk kadın halk ozanı olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Müziğe olan ilgisinin 5 yaşında başladığını belirten Ayşe Tekin, yaptığı açıklamada, “Müziğe merakın çocukluk yıllarına kadar dayanır. 5 yaşında başladım. Müziğe merakım olduğunu o yaşta hissettim. Durmadan, oturmadan hep bir şeyler mırıldanırdım. Yıllar geçtikten sonra besteler de yapmaya başladım. Çalarım, söylerim, 50’nin üzerinde bestelerim var. Şiirler yazarım. Daha sonra saz çalmaya merak sardım. Eşim çalardı ben söylerdim. Daha sonra saza olan merakım başladı” diye konuştu.
“KIRŞEHİR MÜZİK ŞEHRİ DEMEK”
Kırşehir’in bir müzik şehri olduğunu söyleyen Tekin, “UNESCO’nun Kırşehir’i müzik şehri seçmesi beni son derece mutlu etti. Kırşehir demek müzik şehri demek. Biz onlarla iç içe yaşadık. Aynı kültürün insanlarıyız. Aynı mahallede yetiştik. Ben onların eğlencelerinde her zaman bulundum” ifadelerini kullandı.
İl Kültür Müdürü’nün desteğiyle yarışmaya başvuru yapan Ayşe Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
“Bestelerimin duyurulmasını istedim. İl Kültür Müdürümüz bana bu belgeyi neden almıyorsun dediler. Ben de böyle bir şeyden haberim yoktu dedim. Sana belge alalım bunu tescillendir dediler. Ben de onların yardımıyla başvuru yaptım. Başvuru işleminden sonra bana haber geldi. Seni mülakata çağıracağız. 4 Kasım tarihinde beni mülakata çağırdılar. 2 gün önce sonuçlar açıklandı. Listede sıralamaya girmişim. Şimdi Halk Ozanı kartımı almayı bekliyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)