Kırşehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı  Bahamettin Öztürk,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Projesi Tanıtım Toplantısında “Türk uzay yolcularına Türkçe isim bulalım" çağrısına Cacabey ismini öneren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye destek verdi.
Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kırşehir'imizin en önemli değerlerinden birisi olan Cacabey Gök Bilim Medresesi'ni gündeme getirip, ülkemiz için tarihi bir projeye Cacabey ismini önermesinin kendileri son derece mutlu ettiğini açıkladı.
Başkan Bahamettin Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Selçuklu döneminde 1240 Yılında Kırşehir'de dünyaya gelen Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey'in Kırşehir'e önemli hizmetleri bulunan büyük ve önemli bir şahsiyet olduğunu belirten başkan Öztürk, Cacabey'in Türkçe konuştuğunu, emirlerini ve yazılarını Türkçe olarak yazdığını, başarıları sebebiyle kısa sürede adının büyükler ile birlikte anıldığı ve Mevlana'nın övgü dolu mektubu ile bunun tescillendiğini ifade etmiştir.
“Kırşehir’deki en önemli tarihî yapılardan biri olan Cacabey Gökbilim Medresesinin 1272 yılında Cacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen bir medrese olarak yaptırılmıştır. Eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunceleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile dikkatleri çeken Cacabey Gökbilim Medresesi, astronomi eğitimi veren ilk merkezlerden biri ve belki de en önemlisidir. Günümüzde cami olarak kullanılan medresenin üç ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunceleri, roketin ateşleme ve fırlatma hâlini gösterdiğine inanılmakta ve yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılmaktadır.
“Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatı’nın en güzel örneklerinden birisi olan ve ustanın âdeta ruhunu işlediği, sırrını verdiği, çift renkli Taç Kapısı, yapının bir diğer dikkat çeken unsurudur. Taç Kapı’nın üzerine işlenen bazı şekiller, bugün tartışma konusu olmuştur. Özellikle Taç Kapı’nın girişindeki sütuncelerin başlıklarından sarkıtılan kürelerin, ay’ı ve güneşi sembolize ettiği, ayrıca alınlığın sağ ve sol alt köşesinde yer alan dairesel şekillerin ekvator çizgisini ve eksen eğikliğini gösterdiği üzerine yapılan yorumlar, tartışmaları doruk noktasına çıkarmıştır. Kuran-ı Kerim’den ayetlerin de yer aldığı Taç Kapı’nın üzerinde ve türbe penceresinde bulunan süslemelerin, usta eller tarafından büyük bir itinayla işlendiği de gözden kaçmamaktadır.
“İç mekânda, avlunun ortasında gökbilim incelemelerinin yapıldığı rasat kuyusu ile hemen üzerinde aydınlık feneri yer almaktadır. Ayrıca, eğitim amaçlı yapılmış 8 adet öğrenci odası bulunmaktadır. Aynı zamanda koni ve kürelerin üst üste bindirilmesiyle oluşmuş ana eyvanın köşelerinde yer alan sütuncelerin, güneş sistemindeki gezegenleri sembolize ettiği düşüncesi oldukça yaygındır. Ayrıca, bugün bütün ihtişamı ve gizemi ile ayakta duran ve atalarımızdan mukaddes bir emanet olarak bizlere miras kalan Cacabey Gökbilim Medresesi, 2014 yılında UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Kırşehir’e büyük eserler bırakan ve bilime böylesine değer veren Cacabey’in türbesinin de bulunduğu medrese, bugün birçok ziyaretçinin ilgi odağı olmuştur.
“Kırşehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Projesi Tanıtım Toplantısında ".... gelin Türk uzay yolcularına Türkçe isim bulalım" çağrısına Cacabey ismini öneren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye destek vererek, UNESCO Geçici Dünya Miras Listesine alınan Cacabey Gökbilim Medresesinin yapımına ve tarihte önemli bir yeri olan bu eserin Türk Devletine kazandırılmasına vesile olan Cacabey'in isminin uzaya gönderilecek olan astronota Türkçe bir isim olarak verilmesini canı istiyor ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'yi bu düşüncelerinden dolayı destekliyoruz" dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)