Doğalgaz ve elektrik faturası çalışanların ve emeklilerin maaş zamlarını geri aldı

Vatandaşın derdi, geçim sıkıntısı…

İçinde bulunduğumuz kış mevsimi Kırşehir’de artan zamlarla birlikte oldukça zor ve ağır geçiyor.
Yeni yılla birlikte emeklilere ve çalışanlara verilen yüzde 6’lık zammın sadece doğal ve elektrik zamları ile birlikte eriyip gitmesi halkın alım gücünü de iyiden iyi düşürdü.
Kırşehir’de “Vatandaşa yansıyan Aralık ve Ocak ayı doğalgaz fatura bedelleri ortalama 500 liranın üzerinde oldu. Şubat ayı faturası kaç para gelecek, şimdi bunu kara kara düşünen vatandaş, geçim sıkıntısı yaşıyor.
Doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemekten başka bir şeye harcamaya para kalmadığını ifade eden vatandaşlar, “Yüzde 4,5 ve 6 oranındaki maaş zamları yaşanan enflasyonun oldukça gerisinde. Bir yandan bizleri yakından ilgilendiren tüketim maddelerine devasa zamlar diğer yandan emekçi ve emekliye verilen mini zam! Ne yapacağımızı şaşırıp kaldık. Enflasyonun yüzde 12’de olduğunun söylenmesine kimse inanmıyor. Gelsinler Kırşehir’deki şu marketlere de geçen yılla bu yılı kıyaslasınlar da gerçek enflasyon kaçmış görsünler. Aldığımız maaşların yarısı doğalgaz, elektrik ve telefon faturasına gidiyor. Allah kiracı olanlara



yardım etsin. Onların durumu daha vahim. Asgari ücretle geçinmek, ya da asgari ücret oranında emekli maaşıyla geçinmek zor, hem de çok zor. Çünkü son bir yılda her iki tüketim maddesine yüzde 50 ve üzerinde zam geldi. Buna karşılık, işçi, memur ve emeklinin maaşındaki artışlar bu zammın çok altında kaldı. Bu tablo karşısında vatandaş nasıl rahat geçinebilsin, zorlanmadan yaşamaya çalışsın? Asgari ücret yılbaşında yüzde 15.3 oranında zamla 2 bin 324 lira oldu. Ne var ki, aradan geçen bir ay gibi kısa sürede neredeyse açlık sınırının gerisinde kaldı. Çünkü çarşı pazar, ısınma ve aydınlatma ürünleri fahiş oranda arttı, artıyor. Doğal olarak ücret ve maaşlara yapılan son derece düşük, günün koşullarına uzak zamlar fiyatı her geçen gün artan temel tüketim maddelerine yetişemiyor. Bu şartlarda bizlerin ayı geçirmeleri mümkün değil” diye konuştular.
Piyasada yaşanan durgunluk nedeniyle aylardır doğru dürüst iş yapamayan Kırşehir’deki küçük esnaf ve sanatkarlar ise adeta kapılarına kilit vurmaya hazırlanıyor. Yanlarında çalıştırdıklarının sayısını azaltmaya gittiklerini, giderlerini düşürmeye çalışmalarına rağmen her gün zararla işyerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını belirten Kırşehir Ahi esnafları. Hükümetin piyasaları rahatlatması gerektiğini ifade ettiler. (HABER: BEYHAN BALLI)