Geçtiğimiz Haziran ayında Kırşehir'de sadece 331 konut satıldı…
Kırşehir’de konut satışları düşüşe geçti

Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray ve Niğde'de geçen ay 2 bin 404 konut satıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğünün faaliyet alanında bulunan Orta Anadolu'daki 5 ilde haziran ayında en çok konut satışı 717 konut ile Niğde'de, en az satış ise 267 konut ile Nevşehir'de gerçekleşti. Kırşehir’de ise 331 konut satıldı.
Haziran ayında, Kırıkkale'de 611, Aksaray'da 478, Niğde'de 717, Nevşehir'de 267, Kırşehir'de ise 331 konut satıldı.
Son verilere göre, 2018 yılı ocak-haziran döneminde, Niğde'de 3 bin 70, Kırıkkale'de 2 bin 963, Aksaray'da 2 bin 673, Kırşehir'de bin 839, Nevşehir'de ise bin 309 konut satıldı.
Dövizdeki yükselişle birlikte inşaat malzemelerinde artış konut fiyatlarını da arttırdı. Kırşehir’de geçen yıl 120 metrekarelik bir konutun maliyeti 100 bin, arsa payı ile birlikte 200 bin lira civarında iken, bu yıl maliyetlerin yüzde 30’dan fazla arttığını ve bununla birlikte konut maliyetlerinin de arsa payıyla birlikte 260 bin lirayı geçtiğini, buna müteahhitlerin karlarını de eklemesiyle 300 bin liraya ulaştığı bildiriliyor.
300 bin liralık normal bir konutu kredi ile almak isteyenlerin, faizlerdeki yükselişle birlikte en az 400 bin lirayı bulacağını belirten vatandaşlar, bu rakamlarla ve faizlerle konut alacak durumları olmadığını bildirirken, Kırşehir’de konut üreten firmalar ise, hükümetin konutlarda KDV, tapu ve harçlardaki indirimler nedeniyle biraz konut satabildiklerini, bu indirimlerin sona ermesinin ardından satışların daha da aşağıya düşeceğini düşündüklerini, bu nedenle Kırşehir’de çoğu müteahhit firmanın yeni konut yapımına başlayıp, başlamama konusunda kararsız kaldıklarını söylediler.
SATIŞLAR KONUTUNU SATAN VE DAHA İYİ KONUTA GEÇENLERİN RAKAMI
Türkiye’deki konut satışlarının “durdu” denilecek seviyeye yaklaşmasının temel sebeplerinden birinin de önüne gelenin müteahhit olmaya kalkmasından kaynaklandığı belirtilirken, Kırşehir Amcaoğlu Emlak sahibi Nuri Amcaoğlu, “Türkiye’de gayrimenkul sektörünün bir balon olduğu iddialarının temel sebebi, milli gelirde kayda değer bir artış olmamasına rağmen gayrimenkul fiyatlarının hızla artması. Yani biz zenginleşmiyoruz, ama ev fiyatlar artıyor. Peki artan fiyatlara rağmen bu konutlar nasıl satılıyor? Elinde bir kaç gayrimenkul olanın birikim yapma imkanı çok daha fazla oluyor. Bu kişiler kısa sürede elindeki gayrimenkul sayısını artırıyor. Şirketlerin bir kısmı da birikimlerini gayrimenkulle değerlendiriyor. Paradan para kazananlar, yine paradan para kazabilecekleri bir yatırım aracı arıyor. Bu noktada son 6 yılda yüzde 100’den fazla değerlenen gayrimenkuller cazip bir seçenek olarak duruyor. Ayrıca aylık kira getirisi de yatırımcının cebinde kalıyor. Konut satış rakamlarında en büyük pay ise mevcut konutunu satıp daha iyi bir konuta geçenlerde. Bu alışveriş konut alım-satım rakamlarını yükseltirken gayrimenkul sektörüne doğrudan büyük bir etki yapmıyor. Konut sahiplerinin artmamasında da en büyük pay bu grubun. Alım-satım işlemi yapıldığından gayrimenkul sektöründe bir hareketlilik yaratsa da aslında sektöre ek bir girdi sağlamıyor” değerlendirmesinde bulundu. (HABER: BEYHAN BALLI)