Şehrimizde son yıllarda yoğun bir konut üretimi yapılmasına rağmen fiyatların hala yükseklerde seyretmesi dikkat çekerken, son aylarda dövizle birlikte inşaat maliyetlerinin de yüzde 25 oranında arttığı bildiriliyor.
Kırşehir’de konut fiyatlarının yüksek olmasını arsa fiyatlarına bağlayan inşaat firmaları, buna son aylarda döviz ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte demir, çimento gibi önemli inşaat malzemelerinin de eklenmesi ile daha da arttığını söylediler.
Şehrimizde uzun yıllardır inşaat firmalarına hazır beton, demir, çimento, alçı, kiremit satışı sunan Dulkadiroğlu İnşaat Malzemeleri Ticaret Limited Şirketi sahiplerinden Ramazan Dulkadiroğlu, inşaat sektörünün zor günler yaşadığını, fiyatların sürekli arttığını, tahsilatta önemli sıkıntılar yaşandığını doğruladı.
Ramazan Dulkadiroğlu, ekonomik piyasaların zor günler yaşadığını, daralan piyasaların mutlaka açılması için hükümetin gereğini yapması gerektiğini belirterek, “Tüm piyasaların lokomotifi inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü ne kadar canlı olursa, tüm piyasalar bundan olumlu etkilenir ve herkesim iş yapar, üretim yapar. Ancak inşaat sektörünün durması demek, tüm sektörün durması, iş yapamaması anlamına gelir. Kırşehir’de son yıllarda konut üretim sayısının artması piyasalara olumlu etkileri oldu. Ancak ihtiyaçtan fazla konut olması da satışların durmasına neden oldu gibi gözüküyor” dedi.
Geçen yıl tonu bin 500 yüz 2 bin lira arasında dolan demirin fiyatının 2 bin 500 lirayı geçtiğini, buna çimento ve diğer inşaat ürünlerindeki artışı eklendiğini konut fiyatlarının yükseldiğini belirten Ramazan Dulkadiroğlu, fiyatların daha da yükselme sinyali içinde olduğuna dikkati çekti.
Konut piyasasındaki durgunluk, bina inşaat maliyetlerinin de yükselişinden kaynaklandığını ifade eden Ramazan Dulkadiroğlu, “Kırşehir’de konut fiyatları her geçen gün yükseliyor. Konut fiyatları şehrimizde semtlere ve mahallere göre değişiyor. Şehir merkezinde arsa kalmadığı için kenar mahallere doğru bir yönelme var. En ucuz yeni bir konutun fiyatı 220-250 bin liradan başlıyor, 400-500 bin liraya kadar çıkıyor. Tabi konut fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının ana nedeni arsa fiyatlarının yüzde 50’den aşağı olmamasından kaynaklanıyor. Bir dairenin maliyetinin 110-130 bin lira arasında olduğunu düşünürsek, arsayı da buna eklersek 220-260 bin lira ediyor. Buna bir de firma karını eklersek 300 bin lirayı buluyor. Bu rakam da konut almak isteyen dar gelirlilerin bütçelerini zorluyor. Bankalardaki konut kredi faizlerinin yükselmesi de satışları olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin 150 bin lira konut kredisi kullanacak kimse 10 yılda 100 bin liraya yakın bir faiz ödemek durumunda kalıyor. Tek maaşla ayda 2 bin 500 lira konut kredisi ödemeyi de herkes yapamaz. Tabi en büyük isteğimiz ve temennimiz konut fiyatlarının düşmesi ve herkesin başını sokacak bir evi olması. Ama bunun için önce Kırşehir’de arsa fiyatlarının düşmesi, sonra da inşaat maliyetlerinin aşağıya çekilmesi. Yoksa bu gidişle herkes konut alamayacak, yapılan konutlarda satılamayacak. Bu durum da tüm inşaat sektörüne büyük darbe vuracaktır” deyi konuştu.
Konut fiyatlarındaki artış piyasalarda enflasyonun altında kalırken, bina maliyet endeksindeki artış sektör temsilcileri arasında da tedirginlikle karşılanıyor.
Son aylanda Kırşehir’de konut satışında yaşanan düşüklük de dikkati çekiyor. Kırşehir’de konut fiyatlarının biraz düştüğü, maliyetlerin ise arttığı bildiriliyor. İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışın yüzde, işçilik artışının yüzde 15 oranında artış gösterirken, üç aydan üç aya maliyet artışları demir çelik malzemede yüzde 58.1, kalorifer malzemesinde yüzde 26.6, elektrik malzemesinde yüzde 25.4, sıhhi tesisatta yüzde 23.9, ahşap malzemede yüzde 23.9 oranında. İnşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki değişim sonucu inşaat malzemesi fiyatlarındaki artıştan ve de özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor.
Bu durumun devam etmesi halinde inşaat maliyetlerindeki artış sonunda yeni konut fiyatlarının yükselmesine yol açacak. Kırşehir’de çok sayıda yeni konut inşaatı var. Fakat satılmayı bekleyen eski maliyetlerle üretilen çok sayıda da konut var. Konut yapımcıları, henüz maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığını, yeni yılla birlikte konut fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu, “Bıçak kemiğe dayanmadı, kemiği de yaraladı” diyerek, maliyet artışlarının konut fiyatlarına yılın başında mutlaka yansıtacaklarını söylüyorlar. (HABER: SALİH GÜNER)