Trafikte otomatik egzoz emisyon denetimleri başladı. İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi 81 ilde hayata geçirildiğini açıkladı.
İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk’ün verdiği bilgiye göre, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak trafik akışını aksatmadan tespit edilebilmesi için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi’nin tüm aşamalarının tamamlanarak 81 ilde denetimlere başlanmıştır. Tespit edilen araçlara 2 bin 815 TL para cezası kesilecek.
Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların tespiti için EGEDES uygulamaya girdi. ASELSAN A.Ş. tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi. Söz konusu cihazlar, il müdürlüğü denetim araçlarına monte edilmiş olup, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte otomatik olarak akışı aksatmadan tespit ediliyor. Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar, sistem sayesinde birkaç saniyede tespit ediliyor.
CEZASI 2 BİN 815 TL
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem GENÇTÜRK açıklamasına şöyle devam etti:
Egzoz muayenesini yaptırmayanlar ceza ödeyecek. Vatandaşlarımızın egzoz ölçümlerini tamamlamadan trafiğe çıkmaması gerektiği, egzoz ölçümü yaptırılmamış araçlar hakkında sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturulacağı ve 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası olarak 2 bin 815 TL ceza uygulanacağı sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)