KIRŞEHİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir halkını alışverişe çıkmadan en az 4-5 marketten fiyatları karşılaştırmalarını ve buna göre bir alışveriş listesi hazırlamalarını istedi.
İhtiyaç listesi hazırlamadan market alışverişine çıkılmaması gerektiğini belirten ESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, “Ülkemizdeki tarım ürünlerinde tekelleşmeye bağlı olarak fiyat istikrarsızlığı var. Aynı ürünün fiyatı A markette ve B markette farklılık gösteriyor. Vatandaşlarımız alışveriş yaparken alternatif fiyatları öğrenmek için en az 4-5 market gezmeli. Piyasa araştırması ve ürün karşılaştırması çok iyi yapılmalı. Bilinçli tüketici olarak ihtiyaç listesi hazırlamadan çarşıya çıkılmamalı” dedi.
Gereksiz harcamaların önüne geçmek için alışverişte ihtiyaç listesinin temel alınması gerektiğini ifade eden Başkan Öztürk, piyasada doğru alışveriş teknikleri hakkında tüketicilere uyarılarda bulundu ve “Marketler eskiden semt pazarlarıyla rekabet etmek için fiyatları indirip müşteri çekiyordu. Şimdi pazarlarda tezgâhlar yarı yarıya azalınca rekabet edecek kimse kalmadı. Dolayısıyla arz talep dengesizliğine de bağlı olarak fiyat istikrarı bozuldu. Şu anda tezgahlarda sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Burada tüketicilere de büyük görev düşüyor. Evin hanımları ve ailenin reisleri eve en yakın marketten tüm alışverişini hızlıca yapıp kazançlı çıktığını sanmasın” diye konuştu.
Vatandaşların piyasadaki ürün fiyatlarına hakim olmadan alışveriş yaptığında zararlı çıktığını anlatan Öztürk, “Bugün patlıcan, biber gündemde yarın portakal, limon gündem konusu olur. Gündemde sebze meyve olunca vatandaş diğer ürünlerin fiyatına çok fazla dikkat edemiyor. Kasaya gelinceye kadar ki stantlarda fiyatların ne kadar değiştiğine hepimiz şahit oluyoruz. Akıllı tüketici, bundan zarar görmemek için alternatif yerlerden fiyat karşılaştırması yapmalı. Bir kg yerine 500 ya da 250 gram ürün almaktan çekinmemeli. Eğer her zaman dillendirdiğimiz perakende yasası tam olarak uygulanabilmiş olsaydı herkesin mahallesinde manavlar, bakkallar amcalar gibi küçük esnafımız olurdu. Şimdi bu manavlar yok, pazar esnafı da müstahsilden ürün alacak durumda olmadığı için tezgah açamıyor. Böyle bir ortamda arz talep dengesinin bozulması kaçınılmaz. Fiyat analizi yapmak zorlaşır. Ancak perakende yasası tam olarak uygulanırsa piyasa kendi kendini terbiye eder. Fiyat istikrarının sağlanması için geleneksel perakende sektörü canlı tutulmalı. Esnaf yok olmamalı ki rekabet edilebilsin, fiyatlar piyasaya hakim olan tekellerin kontrolünden çıksın” diye uyardı.
Öztürk’ün değinmiş olduğu bir diğer önemli konu ise içerisinde her esnaf kolundan mağaza bulunduran AVM'lerin açılış kapanış saatlerinin daraltılmasını isteyen ESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, “AVM ve Market zincirleri sayısı her geçen yıl artıyor. İçerisinde hemen hemen her esnaf kolundan mağaza var. Çevresindeki esnafın kazancını azaltan Market Zincirleri bayramlarda ve özel günlerde kapalı olmalı, açılış kapanış saatleri daraltılmalı” dedi.
AVM'lerin ve Market zincirlerinin açılış oranının esnaf açılış oranının 2 katından fazla olduğuna dikkati çeken Öztürk, 'Ülkemizde AVM'ler ve Marketlerin açılışları ve ciroları bazında her yıl yüksek artış oranlarına ulaşıyorlar. Bayramlar, özel günler gibi zamanlarda AVM'lerin kapalı olması gerekiyor. AVM'nin içerisinde süper market, hazır giyim, hediyelik eşya, berber, kuaför, terzi gibi neredeyse tüm esnaf kollarında iş yapan mağazalar var. Hatta kendi servis araçları ile taksici, dolmuşçu gibi şoför esnafımızın da ekmeğini bölen AVM'ler ve marketler var. Tüm esnafımızın ekmeğini bölen AVM'lerin ve marketlerin açılış kapanış saatleri daraltılarak tekrar düzenlenmeli ve kural haline getirilmeli. Bununla birlikte esnafın en çok iş yapması gereken bayramlar, özel günlerde de ziyaretçi akınına uğrayan yine AVM'ler ve marketler oluyor. Ankara ve Antalya büyükşehir belediyeleri geçtiğimiz yıl bayramda AVM'lerin kapalı olacağına dair karar almıştı. Bu kararın tüm belediyelere örnek olmasını istiyoruz. Uygulanabilir şekilde bayram, sevgililer günü, 23 Nisan gibi özel günlerde esnafımızın iş yapabilmesinin önü açılmalı' şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)