Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, “Yeni ekim sezonu öncesi gübre ve akaryakıtta en az yüzde 50 indirim yapılmalı”

KIRŞEHİR ÇİFTÇİSİ İNDİRİM BEKLİYOR!..

Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, bazı bölgelerde çiftçilerin kuraklık ve zamanında yağışların görülmemesi, ya da yeterli gübre ve ilaç kullanılmaması nedeniyle zarar ettiğini, bazı bölgelerde verimin beklenilenden az olması nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduğunu açıkladı.

Çiftçilerin geçen yıl mazotu 6-7 liradan, gübreyi  tonu 3-4 bin liradan alarak ekim yaptığı için bu yıl biraz para kazandığını, ancak yeni ekim sezonu öncesi gübre ve akaryakıt fiyatların yüksekliği nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, bol ekim ve verim isteniyorsa hükümetin çiftçiler için mutlaka gübre ve mazotta yüzde 50 indirim yapması gerektiğini söyledi.

Kırşehir ve yöresinde çiftçilerin sorunlarını sürekli takip eden ve çözümü için bütün gücünü harcayan Ziraat Odası Başkan Sinan Purcu, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçen yıl ekim sonunda malum akaryakıt ve gübre fiyatları bu kadar çok yüksek değildi. Geçen yıl çiftçilerimiz mazotun litresini 6-7 liraya alırken, bu yıl 23 liranın üzerinde. Yine geçen yıl tonu 3-4 bin lira olan gübrenin fiyatı bu yıl 18 bin 300 lira. Bu rakamlar çok uçuk. Geçen yıl gübre ve ilaç fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tarlasına gübre atamayan çiftçilerimiz büyük verim kaybı yaşadı. Masraflarını hemen hemen başa baş kurtarabildi. Hatta Irmak Bucağı olarak bilen yöremizde zamanında yağmayan ve kurak geçen mevsim nedeniyle ekili alanlarda çiftçimiz külliyen zarar etti. Çünkü beklenen ama geç gelen yağışların arpa ve buğdaya hiç faydası olması. Sadece kavun-karpuz, sebze ve ağaçlar, pancar, mısır, nohut, mercimek gibi ekili alanlara biraz faydası oldu. Bazı günlerde görülen şiddetli yağışlar mahsulü toprakla bir ederek o bölgelere de zarar verdi.  Verimi yüksek olan yörelerde ise biraz çiftçimiz para kazandı. Ama bu demek değil ki çok büyük para kazandı. Sadece zarar etmedi, bir yılık emeğinin karşılığını ancak alabildi. Ama yeni ekim sonu böyle olmayacak. Mazot, gübre, ilaç fiyatları çok büyük arttı. Tohum ve işçilik ve diğer masraflar büyük oranda arttı. Kırşehir çiftçisinin bu yüksek maliyetler nedeniyle oldukça sıkıntılı olduğunu herkes görüyor. Bizim hükümetten ve siyasilerden talebimiz herkesin daha çok tarlasının ekilmesi isteniyorsa mutlaka destek şart. Gübre ve mazot fiyatları en az yüzde 50 indirilmeli ya da bu oranda çiftçiye mazot ve gübre desteği verilmeli. Yoksa bu yüksek fiyatlarla çiftçinin mazot ve gübre alıp tarlasını ekmesi çok zor olur. Türkiye’de gıda fiyatlarının düşürülmesi isteniyorsa mutlaka üretime destek verilmeli, bütün alanların ekimi sağlanmalı. Çiftçi tarlasını ekip dikmezse yakın bir zamanda ülkemiz gıdada büyük sıkıntılar yaşar diye düşünüyorum. Bu nedenle hükümetimizin çiftçilerimizin bu beklentilerini yerine getirmeli.”(HABER: BEYHAN BALLI)