Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, il genelinde yaşanan kuraklığın, çiftçiye büyük darbe vurduğunu açıkladı:

“DEVLETİMİZ, ÇİFTÇİMİZE MUTLAKA SAHİP ÇIKMALI”

    Kırşehir ve yöresinde Nisan ve Mayıs ayında beklenen yağmurun yağmaması sonucu görülen kuraklık çiftçilere büyük zarar verdi. Özellikle Irmak Bucağı olarak tabir edilen Kızılırmak kıyısındaki ekili alanların yandığı ve pek çok çiftçinin hayvanlarını otlatmak üzere tarlalara sürdüğü görülüyor.
    Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Şahin, TMO Müdürü ve Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü ile birlikte Irmak Bucağı köyleri ile Mucur’un bazı köylerine giderek ekili alanları yerinde incelediklerini, arpa ve nohut ekili alanların yüzde 90’ının kuruduğunu gözlemlediklerini ifade etti. 
    Ekili alanların kurumasıyla çiftçilerin bir yıllarının heba olduğunu ve büyük zarara uğradıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, konuyla ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada, devletin çiftçiye lafla değil, icraatla mutlaka ama mutlaka en kısa sürede destek vermesi gerektiğini söyledi.
    Kuraklıktan büyük çapta etkilenen çiftçilere zaman geçirilmeden devletin sahip çıkıp, gerekli desteği vermesi gerektiğine dikkati çeken Başkan Sinan Purcu şunları söyledi:
    “İlimiz genelinde yaşanan kuraklık ekili alanlara büyük darbe vurdu. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Şahin, TMO Müdürü ve Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü ile birlikte Irmak Bucağı köyleri ile Mucur’un bazı köylerine giderek ekili alanları yerinde inceledik. Arpa ve nohut ekili alanların yüzde 90’ının kuruduğunu gözlemledik. İnanın ekili alanlar tamamen kurumuş, bir çakmağı çaksak hepsi anında kül olup gidecek. Yazık oldu çiftçilerimize. Bir yıllık alın terlerinin karşılığını alamadıklarına mı yansınlar, yokluk ve sıkıntı içinde, borçlanarak ektikleri üründen büyük zarar ettiklerine mi yansınlar. Çok zor bir süreç. Zaten çiftçimiz yıllardır küresel ısınmadan dolayı yaşanan kuraklık dolaşışıyla istediği oranda verim alamıyorlardı. Ama yine de her türlü sıkıntılara göğüs gererek tarlalarını ektiler. Bu yıl da kuraklıktan büyük darbe yediler. Bazı köylerde çiftçilerimizin ektikleri arpa ve nohutların kuruması nedeniyle buralara hayvanlarını sürmeye başladıklarını görünce vicdanımız sızladı. Çiftçilerimize ya Allah verecek, ya da devletimiz verecek. Cenabı Allah bu yıl yağmur vermeyince kuraklık yaşandı, o zaman devletimiz verecek. Bunu da lafta değil, icraatta gösterecek. Ben bunları muhalefet olmak için söylemiyorum. Devletimiz çiftçilerimize tohum, gübre, ilaç ve mazot desteği vermeli. Versin ki çiftçimiz yeni yıla hazırlık yapabilsin. Yoksa tarlasını ekecek durumu yok. Geçmiş yıllarda çiftçiye elektrik kullanımında yüzde 50 indirim uygulanıyordu, şimdi uygulanmadığı için Irmak Bucağı köylerimiz kuraklık nedeniyle ekili alanlarını sulayamıyor. Çünkü elektrik çok pahalı. Çiftçimize elektrik desteği de verilmeli. Herkesin malumu artık dünyada küresel ısınma dolayısıyla bir kuraklık yaşanıyor. Kuraklığı ancak sulu tarımla atlatabiliriz. Yoksa çiftçimiz bundan sonraki yıllarda göz göre göre zarar edeceğini bile bile tarlasını ekip dikemez. Bu nedenle devletimiz kuraklıktan büyük çapta etkilenen çiftçimize sahip çıkıp, gerekli desteği biran önce vermeli. Yoksa çiftçimizin hali harap.”
Bu arada Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifi, Toprak Mahsuller Ofisi yetkilileri kuraklıktan etkilenen ekili alanlarda tespit ve incelemelerini sürdürüyor. 
Kırşehir’de yaşanan tarımsal kuraklık nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan komisyon üyeleri köy köy, ilçe ilçe gezerek şehirdeki tarlalarda tespit çalışmaları yürütüyor.
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık konusunda açıklama yapan İl Müdürü Kenan Şahin, iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin sıkça görüldüğünü ve ekili alanların büyük zarar gördüğünü ifade etti. 
Kenan Şahin, bayramdan önce ve sonrasında ilçe müdürlerinin, şube müdürleri ve teknik personelleri ile birlikte Kırşehir'i karış karış gezerek arazilerin durumunu kontrol ettiklerini, üreticilerin afetlerden korunabilmesi ve bir yıllık emeklerinin heba olmaması için devlet destekli tarım sigortası yaptırarak doğal afetlerle oluşabilecek ekonomik kayıplara karşı kendilerini korumalarını önerdi. (HABER: BEYHAN BALLI)