CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Tarım Bakanı’na soru önergesi verdi:

“Aşıkpaşa Tabiat Parkı’nı neden Kırşehir Belediyesi’ne vermediniz?”

Kırşehir-Kayseri Karayolu üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaklaşık 10 milyon lira harcanarak yapılan Aşıkpaşa Tabiat Parkı’nın önce Kırşehir Belediyesi’ne devir edilmesine rağmen, bundan vazgeçilerek Ankara’da pastane işleten bir firmaya verilmesinin yankıları devam ederken, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, bu konuda bir soru önergesi hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırılması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Milletvekili Metin İlhan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’e üç soru yöneltti ve bu soruların yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.
Milletvekili İlhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Bakanlığınızın resmi sosyal medya hesabından da paylaşıldığı üzere ‘Aşıkpaşa Tabiat Parkı'nı Kırşehir Belediye Başkanlığımıza emanet ediyor, işletmecilik hakkını devrediyoruz’ şeklinde de duyurulan Kırşehir Belediyesi ile anlaşılması sonucu devri yapılması beklenen Tabiat Parkı hiçbir gerekçe gösterilmeden ve Kırşehir Belediyesi tarafından anlaşma gereği bedelin ilk taksiti olan 17 bin liranın ödenmesine rağmen iptal edilmişti. Kırşehirliler, Bakanlığınızın vermiş olduğu bu talihsiz karardan dönmesini beklerken Tabiat Parkının ihale yoluyla yapılan Ankaralı bir işletmeye devredildiğini öğrendiler. Bu bağlamda;
“1. Kırşehir Belediyesi'ne Bakanlıkça devri beklenirken tek taraflı olarak Bakanlığınızca feshedilmesinin sebebini kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
“2. Bakanlık politikalarının temel amacı kamu yararı gözetmektir. Ancak Kırşehir özelindeki bu durum ile Bakanlığınız neyi hedeflemektedir?
“3. Tabiat parkının 2 yıldır boş kalması sonucu kamu zararı oluşmasına yol açan ilgililerce gerekli iş ve işlemler Bakanlığınızca yapılacak mıdır?”
Bilindiği üzere Kırşehir’de, 8 Ocak 2010 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilen bin 300 dekarlık alana AK Parti'li Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'nin girişimleriyle tenis kortları, basketbol sahası, oturma alanları, kır lokantası, gözetleme kulesi ve çeşitli tesisler yapılmıştı.
4 Şubat 2019'da ise bakanlığın resmi sosyal medya hesabından “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz tarafından projelendirilen Aşıkpaşa Tabiat Parkı'nı Kırşehir Belediye Başkanlığı'mıza emanet ediyor ve işletmecilik hakkını devrediyoruz” paylaşımı yapılmıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde , yani seçimden bir ay önce 4 Şubat 2019 tarihinde yaptığı paylaşımda Tabiat Parkı’nın Kırşehir Belediyesi’ne devrettiğini duyurmuştu. Seçimleri AK Parti kaybedip, CHP kazanınca Tarım ve Orman Bakanlığı bu kararından vazgeçmiş, bunun üzerine Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, bir açıklama yaparak, bakanlık ve belediye arasında yapılan anlaşma gereği ilk taksit olan 17 bin TL'yi yatırdıklarını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi yazı göndererek sözleşmeyi feshettiğini duyurmuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırşehir Belediyesine devretmediği Aşıkpaşa Tabiat Parkı'nın işletme devri için 30 Eylül 2019'da ihale yapmış ve Aşıkpaşa Tabiat Parkı'nın işletme hakkı yıllığı yaklaşık 260 bin TL'ye Ankara’da faaliyet gösteren ve sermayesinin 20 bin lira olduğu iddia edilen Selvi Pasta Cafe Unlu Mamülleri'ne devredildiği açıklanmıştı. (HABER: BEYHAN BALLI)