Kırşehir’de çeşitli yatırımları olan Yakup Türkal özellikle ayçiçeği yağı konusunda ülke olarak çok iddialı olduğumuzu, ithal ederken ihraç eder konuma geleceğimizi ileri sürüyor…

AKDENİZ LİMANLARININ ÖNEMİ DAHA DA ARTTI!..

Rus Ukrayna savaşı nedeniyle dünya bir gıda krizine doğru yol alırken Türkiye’nin girişimleri ile bu sorun şimdilik çözüldü. “Tahıl Koridoru” açıldı, yüklü gemiler demir alarak Karadeniz’den ayrılmaya başladı. Bu arada Karadeniz’in uluslararası ticari gemiler kapanması Akdeniz’deki limanları gündeme getirdi.

Kırşehirli iş insan Yakup Türkal Türkiye’nin konumu gereği krizi avantaja çevirmek konusunda çok avantajlı olduğu görüşünü savunuyor.

Kırşehir’de çeşitli yatırımları olan Yakup Türkal özellikle de ayçiçeği yağı konusunda ülke olarak çok iddialı olduğumuzu, ithal ederken ihraç eder konuma geleceğimizi ileri sürüyor.

Türkal, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü verilerine göre 2020-2021 sezonunda Ülkemiz geçen yıl ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6’sını Rusya’dan, yüzde 14,6’sını Ukrayna’dan gerçekleştirdi. Ancak Rus Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada tahıl ve ayçiçeği krizi yaşandı. Bu stoklarının küresel pazarlara ulaşması için Türkiye’nin duruma el koyması mümkün. Tahıl koridordan 30-35 milyon ton gıda çıkarılması hedefleniyor. Koridorlar sayesinde buradan çıkacak ürünlerin Türkiye'ye yüzde 25 daha ucuza satılması için günler sayılı. İkisi Ro-Ro olmak üzere 23 gemimiz yüklerini almış bir şekilde bekliyor. Bu gemilerden 7’si, toplam 30 bin ton ayçiçeği yağı taşıyor.

AKDENİZ LİMANLARI ÖNEM KAZANDI

Mersin Serbest Bölge’de tank terminali ve dolum tesisi olan Yakup Türkal, bu süreçte Akdeniz limanlarının önem kazanacağı konusunda iddialı. Bunu da şöyle açıklıyor:

“İlk olarak Ukrayna’daki gemilerin Karadeniz’den ayrılması ile birlikte bu gemilerin limanlara, dolum tesislerine ulaşması ile sektörde bir rahatlama olacak. Bu nedenle Akdeniz limanları önem kazanacak. Örneğin ayçiçek yağını ele aldığımızda Karadeniz’den gelen yağları ayrıştırıp, paketleyip Akdeniz çanağındaki ülkelere satmamızın önünü açılacak. Bu durunda alternatif olarak, soya, palm yağı, ayçiçeği, pamuk tohumu yağları gibi seçeneklerde öne çıkacak. Bu arada ithal ettiğimiz tahılları da Akdeniz ülkelerine ve AB ülkelerine satarak krizi fırsata çevirmiş olacağız.” (HABER MERKEZİ)