Kırşehir’de caddeler boş, esnaf deyim yerinde ise sinek avlıyor!

AHİ ESNAFI’NIN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ

KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk: “Bıçak kemiğe dayandı. Borcu borçla kapatan esnaf nereye kadar dayanacak?”

Geçen yıl Ağustos ayında döviz kurunun artışıyla birlikte başlayan ve bir yıldır devam eden ekonomik sıkıntı her kesi olumsuz yönde etkiliyor. Her şeyin fiyatının hemen hemen iki katına çıkması, halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle doğru dürüst iş yapamayan Kırşehir’deki Ahi esnafı, artık durgunluğun ortadan kalkarak piyasaların açılmasını beklemeye başladı.
Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta faizleri indirmesinin piyasalara olumlu etkilerinin olmasını dileyen Kırşehir esnafları, satışların yarıya indiğini, birçok esnafın evine ekmek götüremediklerini, dövizdeki yükselişin de sattıkları birçok ürünün fiyatını ikiye katladığından dert yandı.
Her yılın bir önceki yılı arattığını, işlerin çok durduğunu ifade eden Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, aylardır doğru dürüst iş yapamadığı için borcu borçla kapatan esnafın banka kredilerinin yüksek olmasına rağmen mecbur almak zorunda kaldığını, ancak ödeyemedikleri için iflasın eşiğine geldiğine dikkat çekti.
Piyasalarda yaşanan büyük durgunluğun Kırşehir’deki küçük esnaf ve sanatkârı vurduğunu belirten Başkan Öztürk “Maalesef Kırşehir’de her beş esnaftan dördü borcunu ödeyemiyor. Orta direk, ekonomideki daralmaya yenik düştü. Kırşehir’de pek çok esnaf, dükkânına kilit vurdu. İşlerdeki durgunluğun yanı sıra vergi, sigorta primleri ve işyeri kiraları kötü gidişte önemli rol oynuyor. Boşta kalan esnaf, ya maaşlı olarak çalışmaya başlıyor ya da işsizler kervanına katılıyor. Esnaf ve sanatkârımız Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak verdiğimiz kredilerini bile ödeyemiyor Hükümetin esnaf ve sanatkarın kullanması için verdiği KOSGEB kredilerinden bir çok esnaf ve sanatkarımız bankaların tutumu nedeniyle yararlanamadı. Borcu borçla kapatmanın sonu yok. İnsanlar alışveriş yapacak, para harcayacak ki piyasalar canlanacak. Esnaf aldığı malı satacak ki ayakta duracak. Esnaf getirdiği malı satamayınca çekini ve senedini ödeyemiyor ve bu nedenle büyük çıkmaz içine gidiyor. Tezgâhta ürünün bulunmasının esnafa faydası yok. Esnafımızın pek çoğu bu nedenle büyük darboğaz içinde bulunuyor” dedi.
Ülkemizde her seçimler yapıldığını, hükümetin de seçimler nedeniyle gerçek gündemden uzak kaldığı için sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Başkan Öztürk, şöyle devam etti:
“Ülkemiz geçen yıl milletvekili, bu yıl da yerel seçimler nedeniyle uzun bir süre ekonomi piyasalarında büyük beklendi ve sıkıntı yaşandı. Kırşehirimizde aylarca piyasalar seçime kilitlendi. Seçimler sürecinde esnaf ve sanatkârımızı rahatlatma adına bir takım destekler verilmeye çalışıldı. SGK ödemeleri ve vergi ödemeleri ötelendi. Ancak bunlar hiç çare olmadı. Tam tersine borçlar birikti de birikti. Şimdi esnaf ve sanatkârlarımız ötelenen ya da yapılandırılan vergi ve SGK primlerini nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı. Durgun ekonomi patlarsa, bunun altından kimse kalkamaz. Her geçen artan işsizlik pek çok sorunu da beraberinde getirecektir. Hükümetimizin artık piyasaları canlanması adına bir takım kararlar almasını ve ekonomide istikrarın sağlanması için her türlü adımı atmasını bekliyoruz. Geçen hafta Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi yerinde bir karar oldu. Ancak bu faiz indiriminin konut faiz oranlarında, tüketici kredilerinde, esnaf ve sanatkârlara verilen kredilerde de indirilmelidir. Yoksa yüksek faizler devam ettiği sürece bu sıkıntıdan çıkmamız beklenemez. Yoksa Kırşehir’de pek çok esnaf ve sanatkârımız işyerlerinin kapısına kilit vurup, işsizler ordusuna katılacaktır. Çünkü borcu borçla kapatan esnaf nereye kadar dayanacak. Bıçak kemiğe dayandı, artık piyasaların canlandırılması için hükümetimiz gerekli radikal kararları hayata geçirmeli.”
Kırşehir’de görüşlerine başvurduğumuz pek çok esnaf da piyasalarda yaşanan durgunluktan şikâyetçiler.
İsimlerini vermek istemediğimiz esnaflar “Piyasada talep yok, insanlar alışveriş yapmıyor, ya da yapamıyor. Vatandaş borç batağında, harcayacak parası yok.” diyor.
Kırşehir’de çarşıların boş olduğunu, halkın alışveriş yapmadığını herkesin görebileceğini, sabah 7’de işyerini açan esnafın saat 17.00-18.00’de iş yapamadığı için kapatıp evine gitmek zorunda kaldığını belirten esnaflardan birisi “Şu Temmuz ayında, düğünlerin yapıldığı, gurbetçilerin geldiği bir dönemde iş yapamazsak ne zaman iş yapacağız? Pek çok esnaf arkadaşımız kriz sebebiyle kapısına kilit vurdu. Varlığını sürdüren esnaflar da zor günler geçiriyor. Ekonomik daralmayı en çok hisseden kesimin başında küçük esnaf geliyor. Ayakta kalamayan berber, manav ya da bakkal kepenk indiriyor. Ekonomide büyüme söylemlerine karşın esnafın kepenk indirmesi, sadece belli meslek kollarıyla ilgili değil. Her iş kolunda esnaf sayısı, alışveriş merkezleri karşısında tutunamayarak yok oluyor. Esnafların kan kaybında, sosyal güvenlik primlerinin yüksekliği ve vergiler önemli rol oynuyor. Kazandığıyla vergi ve primini ödeyemeyen esnaf, kurtuluşu kepenk indirmekte buluyor. Kırşehir’de iş yapamadığı için kapısına kilit vuran esnaf sayısı her geçen gün artırırken, varlıklarını sürdürenler de zor günler geçiriyor. Borcu bulunan esnaf sayısı hızla artıyor. Her beş esnaftan dördü borcunu ödeyemiyor. Karşılıksız çek sayısı her geçen gün artıyor. Hükümetimiz vergi SGK borçlarını ya yapılandırdı ya da öteledi. Şimdi pek çok esnaf arkadaşımız bu borcunu nasıl ödeyeceğni kara kara düşünmeye başladı. İnşallah referandum da bittiğine göre, şimdi hükümet ekonomik piyasaları canlandırma adına bir şeyler yapar da bizler bu durgunluktan kurtuluruz. Yoksa halimiz harap” dediler.
ESNAF SİNEK AVLIYOR!
Kırşehir’in Yeni Çarşısı’nda caddelerin bomboş olması da esnafın iş yapamadığının bir göstergesi oldu. Çarşı esnafı caddeye alışveriş için gelen müşteri sayısının düştüğünü, iş yapamadıkları için adeta sinek avladıklarını söylediler. (HABER: SALİH GÜNER)