Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz, gazetemizin yayınının ardından okulları uyardı:

“Öğrencilere kırtasiye ismi ve marka verilerek yönlendirme yapılmayacaktır”

Şehrimizdeki bazı okullarda öğretmenlerin öğrencilerin ellerine listeler vererek, çeşitli kırtasiyelere yönlendirmesine velilerin ve öğrencilerin gösterdiği tepkileri Cuma günü gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in gündeme getirmesinin ardından Kırşehir Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz, okul müdürlüklerine bir genelge göndererek uyardı ve öğrencilere kırtasiye ismi ve marka verilerek yönlendirilmelerin yapılamayacağını bildirdi.
Ancak anaokuluna giden, daha kalem tutmayı bile bilmeyen minik çocuklarımız ellerine öğretmenler tarafından listeler tutuşturuldu, ihtiyaç malzemeleri istendi. Yetmedi listelerin altına ihtiyaçlarını temin edecekleri kırtasiye isimleri de yazılmaya başlandı. Bu duruma veliler ve kırtasiye sahipleri tepki gösterdi.
Kırşehir’deki bazı anaokulları, ilk ve ortaokullarının bütün uyarılara rağmen, her yıl olduğu gibi bu yıl öğrencilerin ellerine listeler verdiği, hatta bu listelerde bulunan ürünleri de isimlerini yazdıkları kırtasiyelere yönlendirme şikayetlerinin artması üzerine gazetemiz şehrimizdeki bazı kırtasiyelerin velilerinin tepkilerini dile getirerek, yetkilileri uyarmıştı.
İşte bu uyarıları haklı olduğunu gören Kırşehir Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz, konuyla ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e bir açıklama yaptı.
Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Milli Eğitim Müdürü Karadeniz, 14 Eylül 2018 tarihinde anaokul, ilk ve ortaokul müdürlüklerine Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Rehberlik ve Denetim Başkanlığının genelgelerini hatırlattı ve okul idarecileri ile öğretmenlerin hiçbir öğrenci ya da veliye kırtasiye ismi vererek yönlenderilmeyeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Son dönemde öğrenci ve velilerimizden okul idareci ve öğretmenleriyle ilgili kırtasiye alımında belli yerlere yönlendirdiği, alınması gereken markaların yazıldığı, ya da alınmaması gereken markaların yazıldığı, velinin eline çok uzun bir ihtiyaç listesinin verildiği, okulun karşılamaması gereken malzemelerin de velilerden talep edildiği ile ilgili duyumlar alınmaktadır. Bu ve benzeri konuların hem hukuki açıdan, hem de ahlakı bakımdan yapanlar açısından sıkıntılı bir durum yaratacağı ortadadır.
“Bu nedenle öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki yardımcı materyaller öğrencilere zorla aldırılmayacak ve kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunmayarak velilere maddi sıkıntı yaşatacak her türlü uygulamalardan kaçınılacaktır.
“Öğrencilere kırtasiye ismi ve marka verilerek yönlendirme yapılmayacaktır.
“Yardımcı mateleryallerin reklam ve tanıtımı yapılmayacaktır.
“Okullarımıza kayıt için gelen velilerden aidat ve kurs adı altında hiçbir ücret talep edilmeyecektir.
“Konunun hassasiyeti ve önemi nedeni ile okul yöneticilerinin daha dikkatli davranmalarını ve öğretmenlerimizi konu hakkında uyarmaları hususunda gereğini önemli rica ederim.”
Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz’in 14 Eylül 2018 tarihinde anaokul, ilk ve ortaokul müdürlüklerine genelge göndererek, uyarılarına rağmen, hala çok sayıdaki okulda yine öğrencilere kırtasiye malzemeleri listelerinin verildiği, hatta temin edecekleri kırtasiyecilere yönlendirildikleri gözlemleniyor.
Veliler, kendilerine verilen listelerde kırtasiyeci firmalarının isimlerinin de yazıldığına tepki göstererek, “Öğretmenlerimizin çocuklarımızdan istediklerini anlıyoruz da, nerden alacağımıza karar vermelerine anlam veremiyoruz. Kırşehir’de sanki birkaç kırtasiye varmış gibi oraya yönlendirilmesini hem ticari olarak, hem de insanı olarak etik bulmuyoruz. Kırşehir’de bu işten ekmek yiyen kırtasiyecilerin ekmeğiyle oynamaya kimin ne hakkı var ki? Yazık değil mi bizlere? Bu konuda yetkililer neden sessiz ve çaresiz bırakılıyor. Başka illerden hiçbir kırtasiyeci okullardan içeriye giremezken, bizim Kırşehir’de eline çantayı alan kırtasiyeciler, pazarlamacılar, yayın evciler cirit atıyor. Zaten ekonomik sıkıntı içindeyiz. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için büyük sıkıntı çekerken, öğretmenlerimizin böyle yanlış yönlendirmeler yaparak daha fahiş fiyatla ürün almaya zorlamalarını da kabul edemiyoruz. Hala yönlendirmeler devam ediyor. Yani Milli Eğitim Müdürlüğü’nün genelgesini takan yok. Milli Eğitim Müdürümüzün artık bu konuda yasal olarak gereğini yapmasını istiyoruz” dediler. (HABER: SALİH GÜNER)