Kırşehir’de mecbur olmadıkça sokağa çıkmayıp, evde oturun, alınan kurallara uyun!..

KORONA YAYILIYOR, ÖNLEMLER ARTIYOR

Ülkemizde koranavirüs salgınının engellenmesi için alınan yasak ve tedbirler artarak devam ediyor.
Ülke genelinde alınan yasak ve tedbirler Kırşehir’de de kısa sürede yürürlüğe konuluyor. Bu kapsamda, berberler kapatıldı. Lokantalar ve restoranlarda masa ve sandalyeler kaldırıldı. 65 yaş üzeri ve kronik hasta olanlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Asker uğurlama törenleri yasaklandı.
Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin büyük kısmının yaşlılardan oluşması sonucu virüsten ön çok 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların etkilendiklerinin belirlenmesinin ardından alınan sokağa çıkma yasağı ile birlikte Kırşehir Belediyesi de sık sık Belediye hoparlöründen duyurular yaparak 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmamaları konusunda sık sık uyarılar yapması dikkat çekiyor.
Cumartesi akşamı alınan ve Pazar günü yürürlüğe giren 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmama kararına uyan Kırşehir’deki vatandaşlara çocukları ve yakınlarının da destek verdiği, onların evdeki ihtiyaçlarını giderdikleri gözlemlendi.
İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ikametlerinden dışarıya çıkmalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kapsamda, 65 yaş üstü için Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak, 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecekler.
Genelgede 65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlar bugün saat 24.00’dan ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklandı.
TEK YAŞAYAN YAŞLILAR İÇİN VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU OLUŞTURULDU
İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali/kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak.
YAŞLILARIN TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK
İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecek.
PARKLAR VE MEYDANLAR BOŞ KALDI
Dünyayı etkisi altına alan salgının Türkiye’de de görülmesi ardından önlemler artırıldı. Koronavirüs tehdidi nedeniyle Kırşehir’de meydanlar ve caddeler boş kaldı. Kentin en işlek yerlerinden Cacabey Meydanı başta olmak üzere birçok park ve sokaklar sessizliğe bürünürken, parklardaki bankların çevresi güvenlik şeridi içine alındı.
LOKANTALARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI
İçişleri Bakanlığının yayınladığı ek genelgeyle tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerleri sadece "paket servis" ve "gel-al" benzeri şeklinde müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek.
OTURMA ALANLARI KALDIRILDI
Koronavirüsü önlemeleri kapsamında lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerlerinin oturma alanları kaldırıldı.
BERBERLER KAPANDI
İçişleri Bakanlığı, koronavirüsü önlemleri kapsamında berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetlerini geçici süreliğine durdurdu.
Bakanlık yayımladığı genelge ile valiliklerden, vatandaşların bir arada bulunmaları ve yapılan işlem sırasında birçok kez fiziksel temasın olması nedeniyle virüsün yayılımını artırarak vatandaşlar açısında riskli olabilecek; berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. işyerlerin faaliyetlerinin 21 Mart 2020 saat 18:00’den itibaren geçici süreliğine durdurulmasını talep etti.
Kırşehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Oğuz Maraş, konuyla ilgili olarak üyelerine yaptığı açıklamada, “İnsan sağlığını tehdit eden Koronavirüsü hızla yayılmaktadır. Siz değerli esnaflarımızın istekleri doğrultusunda icra ettiğimiz mesleğin tehlikeli sınıfta olması, virüsten korunmak için müşteri ile birebir temas içerisinde olmasından ve istenilen sosyal mesafe ortamları koruyamadığımızdan dolayı odamızca yetkili makamlara yapılan başvurumuz kabul edilerek İçişleri Bakanlığımızca alınan karar doğrultusunda 21 Mart Cumartesi günü saat 18.00’den itibaren erkek kuaförü, bayan kuaförü, güzellik salonu vb. işyerlerinin geçici bir süre kapatılması uygun görülmüştür. Hepinize sağlıklı günler dileriz” dedi.
ASKER UĞURLAMA TÖRENLERİ DE DURDURULDU
Kırşehir Valiliğinden yapılan açıklamada ise berber, güzellik salonu vb. işyerleri faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilirken tedbirlere ilave olarak asker uğurlama törenlerinin de durdurulduğu açıkladı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Askere alma süreci kapsamında, askere gidecek olan vatandaşlarımız için toplu olarak askere uğurlama törenlerini düzenlendiği, bu durumun ise salgın riskini artıracağı değerlendirildiğinden, bu tür faaliyetlerin durdurulmasına, karar verilmiştir.”
BANKALAR, 12:00'DEN SONRA ÇALIŞMA KARARI ALDI
Türkiye Bankalar Birliği, bankaların çalışma saatlerinde Koronavirüs salgını nedeniyle değişikliğe gitti. Türkiye Bankalar Birliği'nin aldığı karara göre banka şubeleri artık öğlen 12:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında hizmet verecek.
HİZMET SAATLERİNİ KISALTTILAR
Turkcell, Vadofone ve Türk Telekom Koronavirüs salgını nedeniyle alışveriş merkezlerindeki mağazalarını kapatırken diğer mağazalarının çalışma saatlerini azalttı. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un AVM dışındaki mağazaları 12.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek.
İCRA VE İFLAS TAKİPLERİ DURDURULDU
Nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, tüm icra ve iflas takiplerinin 30 Nisan'a kadar durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete';de yayımlanan karara göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takipleri 30 Nisan tarihine kadar durduruldu. Ayrıca bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verildi.
KENDİNİZİ DÜŞÜNMÜYORSANIZ TORUNLARINIZI DÜŞÜNÜN!
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler artarak devam ederken, sokağa çıkma yasağına uymayanlara para cezası uygulanmaya başlandı. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağını ihlal etmeleri halinde 3 bin 150 lira para cezası veriliyor.
Kırşehir Valisi İbrahim Akın, sokağa çıkma yasağına karşı uygulanacak olan para cezasını sosyal medya hesabından paylaşırken, kimsesi bulunmayan ve evden çıkması yasak olan yaşlıların temel ihtiyaçları da "Vefa İletişim Merkezleri"nce takip edilerek, ihtiyaçlar giderilecek.
YAŞLILARA DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETİ
Yaşlıların evlerine girmemesi üzerine ülke genelinde bazı belediyeler önce 65 yaş ve üzeri vatandaşların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması uygulamasını geçici olarak askıya aldığını bildirdi.
Kırşenir Belediyesi ekipleri kentte koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için tedbir aldı. Ekipler, halkın en çok kullandığı toplu yaşam alanlarını dezenfekte etti ve vatandaşları evlerinden dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı. Tüm uyarılara rağmen vatandaşların banklarda oturduğu bilgisine ulaşan ekipler, harekete geçti ve oturma banklarının çevresine güvenlik şeridine aldı.
MARKET VE OTOBÜSLERE YENİ TEDBİRLER
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, il ve ilçelerdeki küçük, büyük tüm marketler en fazla 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verebilecek. İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçları yolcu taşıma kapasitelerinin yüzde 50'si kadar yolcu taşıyacak.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise, içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak.
Genelgeye göre, market içindeki en fazla müşteri sayısı, müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak.
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi.
BAŞKAN EKİCİOĞLU: “BU ZOR GÜNLERİ HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ”
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, koronavirüse karşı Belediyenin aldığı kararlara herkesin uymasını isteyerek, “Dünyamız ve Ülkemiz son günlerde koronavirüs tehlikesi ile karşı karşıya Biz de Kırşehir Belediyesi olarak, korona virüse karşı mücadelemize gece gündüz demeden devam ediyor, tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz. Bu virüs birçok sağlık otoritesinin ve konu ile ilgili yetkililerin bildirdiği üzere en çok 65 yaş üstü kıymetli büyüklerimizi tehdit etmektedir. Bu konuda, biz de Kırşehir Belediyesi olarak İçişleri ve Sağlık Bakanlığımızın tedbirleri kapsamı doğrultusunda 65 yaş üstü hemşerilerimizin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanma uygulamasını geçici olarak durdurduk. Ayrıca yetkililer tarafından 65 yaş ve üstü büyüklerimizin sokağa çıkmasına kısıtlama getirilmesine rağmen ilimizde havaların da güzel seyretmesi nedeniyle risk grubundaki büyüklerimizin ne yazık ki parklar ve meydanlardaki banklara ve kamelyalara yan yana oturduklarını gözlemleyerek, Onların sağlığını düşünerek, önlem amacıyla bank ve kamelyalara şerit çektik. Bu zor günleri hep birlikte aşacak, sağlıklı günlere kavuşacağız…” (HABER: SALİH GÜNER)