Kırşehir’de okulların başlamasına sayılı günler kala velileri okul alışverişi telaşı başladı.
18 Eylül’de başlayacak olan 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için veliler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak mağazalara yönelirken, esnafın da yüzü gülmeye başladı.
Kurban Bayramı’nın hemen ardından okul telaşı başlayan veliler, çocuklarını yanlarına alarak çarşı pazar gezerek fiyat ve kalite araştırması yaparak eksiklerini gidermek için alışveriş yapmayı başladı. Okul alışverişi hareketliliğinin başladığını belirten esnaflar, geçen sene ile bu sene arasında ürünlerde fazla bir farkın olmadığını belirtirlerken, çocuklarına kıyafet ve çanta alan aileler ise, fiyatların genel olarak uygun olduğunu ifade ettiler.
Kırşehir’de okul kıyafeti satan bazı mağazaların fiyatlarını çok yüksek bulan veliler, tekelleşme yaşanmaması için daha çok okul kıyafeti satan mağazaların olması gerektiğini belirtirlerken, şehrimizde 50 yıldır kırtasiyecilik yapan Alaattin Kırtasiye’nin sahiplerinden Ramazan Karabulut, kırtasiye sezonunun başladığını, çanta fiyatlarının ise 40-100 lira, beslenme çantasının 15-30 lira arasında değiştiğini, dolardaki artışın her sektörü olduğu gibi kırtasiye sektöründe de fiyatların artmasına neden olduğuna dikkati çekti.
YENİ BAŞLAYACAK BİR ÖĞRENCİNİN MASRAFI 300 TL İLE 500 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Yeni başlayacak bir öğrencinin ortalama masrafı ise 300 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Veliler fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olsa da okul kıyafeti satan mağazalar ve kırtasiyeciler fiyatların geçtiğimiz seneye göre fazla değişmediğini söylüyor.
Çocukları ile birlikte okul alışverişine çıkan veliler, bütçelerine uygun alışveriş yapmaya çalışıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala okul alışverişi telaşına düştüklerini belirten bir veli, yeni başlayacak çocukları için alışverişe çıktıklarını söyledi.
Çocuklarının okul kıyafeti, kırtasiye malzemeleri giderleri için ortalama 300-400 TL gibi bir masraf harcadıklarını belirten veli, daha eksiklerin olduğunu ve eksik malzemeleri gidermeye çalıştıklarını dile getirdi.
MAĞAZALARDA YOĞUNLUK YAŞANIYOR
Okul kıyafeti satan mağaza sahipleri ise satışlardan memnun. Okulların açılmasına 1 hafta kala yoğunluğun başladığını belirten çarşı esnafları, özellikle son günlerde yoğunluğun giderek arttığını söyledi.
Mağazalarında her okulun formasının bulunduğunu belirten esnafların fiyatların geçen seneye oranla değişmediğini belirterek; "Fiyatlar geçen seneye oranla değişmedi. 80 TL'ye de okul kıyafetimiz var 150 TL'ye de. Her okul açılış dönemi öncesi olduğu gibi bu senede yoğunluk yaşanıyor. Her bütçeye uygun okul kıyafetler var” dediler.
KIRTASİYE FİYATLARINDA FAZLA ARTIŞ YOK
Okul kıyafeti satan mağazaların yanı sıra kırtasiyelerde de yoğunluk başladı. Anasınıfı ve 1.sınıf öğrencilerinin Pazartesi günü okula başlaması nedeniyle çanta, defter, kalem ve silgi satışlarında artış yaşandı.
Gazete olarak kırtasiye fiyatlarını da inceledik. Geçtiğimiz seneye göre kırtasiye fiyatlarında fazla bir artış olmadığını belirten Alaattin Kırtasiye sahibi Ramazan Karabulut, toptancıların kırtasiye malzemelerine yüzde 20 zam yapmasına rağmen bunu fiyatlara yansıtmamak için her türlü fedakarlığı yaptıklarını söyledi.
Geçen sene ile hemen aynı fiyat tarifesini uyguladıklarını açıklayan Karabulut; "Okulların açılmasına sayılı günler kala bizde de hareketlilik başladı. Son günlerde biraz yoğunluk var. Her okul açılış dönemi öncesi bu yoğunluğu yaşıyoruz. Fiyatlarımız geçen seneye göre çok fazla değişmedi. Toptancılar yüzde 20 zam yapmasına rağmen biz bunu fiyatlara yansıtmamaya gayret ettik. İşlerimizde her bütçeye uygun çanta, defter, kalem, silgi ve her türlü kırtasiye ürünü bulunmaktadır. Çanta çeşitlerimiz 40 TL ile 75 TL, defterlerimiz en küçük 40 sayfalık 1 TL, büyük boyu ise 1.5 TL, kalemlerimiz 50 kuruş ile 1.5 TL, silgilerimizde 50 kuruş ile 2 TL arasında değişiyor." dedi.
Yeni eğitim ve öğretim yılında ders zili 17 Eylül Pazartesi günü çalacak. Veliler çocuklarının ihtiyaçları için alışverişe başladı. Türk Eğitim - Sen'in araştırmasına göre, bu yıl ilköğretime başlayan bir öğrenci için maliyet 484 YTL ile bin 585 YTL arasında değişiyor.
Araştırmaya göre, bir veli çocuğunu anasınıfına, ilköğretime ya da ortaöğretime başlatırken ortalama 40 ayrı kalemde masraf yapmayı göze almalı.
Masraf yapılacak ihtiyaç arasında servis ücretinden, okul kıyafetine, kalemden beslenme çantasına, fotokopi kağıdından sıvı sabuna, plastik fasulyeden, oyun hamuruna kadar çeşitli kalemler var.
Türk Eğitim - Sen'e göre, anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 402 YTL ile bin 14 YTL arasında değişiyor. İlköğretime kayıt yaptıracak aileler de ortalama 484 YTL harcama yapacak.
İlköğretim öğrencisinin okula eksiksiz gitmesinin maliyeti bin 585 YTL, ortaöğretim öğrencisinin ihtiyaçları ise 684 YTL ile 2 bin 104 YTL arasında değişiyor. Meslek liselerinde okula başlamanın asgari maliyeti 681 YTL, eksiksiz başlamanın maliyeti ise 2 bin 108 YTL. (HABER: BEYHAN BALLI)