Bilimsel çalışmalarda uluslararası etkileşimin önemsendiği ve amaçlandığı Ahi Evran Üniversitesi’nde uluslararası bir konferans daha gerçekleşti.
“International Conference On Operators In Morrey-Type Spaces And Applications, OMTSA 2017” adlı Matematik Sempozyumu, 10 Temmuz 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda başladı.
Sempozyumun açılışına Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, ulusal ve uluslararası alandan çok sayıda akademisyen katıldı. 2011 yılında “OMTSA 2011” olarak ilki düzenlenen sempozyum ile Avrupa Birliği Erasmus çerçevesinde üniversiteler arasında ikili işbirlikleri kurularak Türkiye’de ve yurtdışında birçok üniversitenin birlikte gerçekleştirdiği çok sayıda proje sonuçlandırılmıştı.
Bu yıl düzenlenen “OMTSA 2017”den de benzer faydaların sağlanması beklenirken sempozyuma yaklaşık 19 ülkeden 84 bilim insanı katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını organize komitesi adına Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şerbetçi yaptı. OMTSA 2017 Sempozyumunun önemine değinen Şerbetçi, bu tür çalışmaların özellikle genç araştırmacılar için faydalı olacağını belirtti.
“OMTSA 2011” sempozyumunu Prof. V.I. Burenkov’un 70. doğum yılı anısına yine üniversitemizde gerçekleştirdiklerini söyleyen Şerbetçi, “OMTSA 2017” olarak adlandırılan sempozyumu da Prof. Dr. Vagif Guliyev’in doğumunun 60. yıldönümü anısına düzenlediklerini ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından Prof. V.I. Burenkov söz alarak Prof. Dr. Vagif Guliyev’in özgeçmişi hakkında bilgi verdi.
REKTÖR KARAKAYA: “KIRŞEHİR TARİH BOYUNCA YAŞAYAN BİRÇOK MEDENİYETİN İZLERİNİ TAŞIMAKTADIR”
Sempozyumda son olarak Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya, sempozyum katılımcılarına teşekkür ederek Kırşehir ve üniversitemiz hakkında bilgi verdi.
Kırşehir’in, tarih boyunca yaşayan Hitit, Frig, Lydia, Kapadokya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıdığını belirten Rektör Karakaya, Kırşehir’in kültürüne katkıda bulunan birçok önemli şahsiyetlerden; medresede bir kuyunun suyuna yansıyan yıldızları inceleyen Cacabey’i, tüccar ve zanaatkârları organize eden Ahi Evran-ı Veli’yi, Edebiyat ve kültüre katkıda bulunan Ahmet Gülşehri, Süleyman Türkmani, Şeyh Edabali, Mesut Gülşehri ve Yunus Emre’yi saygıyla andı.
Kırşehir hakkında verdiği bilgilerin ardından Ahi Evran Üniversitesi’nin genel durumuna ilişkin de notlar aktaran Rektör Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi’nin 2006 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin merkezinde yer aldığını belirtti.
Yaklaşık 20 bin öğrenci ve 700'den fazla akademisyen ile genç ve dinamik bir üniversite olduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi’nde 8 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 12 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitime devam edildiğini söyledi.
8 farklı kampüsü bulunan Ahi Evran Üniversitesi’nde toplam 35 akademik birime sahip olduğunu belirten Rektör Karakaya, “Bilimsel proje ve çalışmalarıyla öne çıkan üniversitemiz, tarım ve jeotermal alanındaki iki farklı projeyle, Türkiye'de 40 üniversite içinden 5 pilot üniversite arasına seçilmiştir.” dedi.
REKTÖR KARAKAYA: “GERÇEK HAYATIN PROBLEMLERİ MATEMATİKSEL MODELLERLE İFADE EDİLEBİLİR”
Sempozyumun amacına da değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, OMTSA 2017 sempozyumunda ele alacakları “Morey Mekanı ve Sabit Nokta Teorisi” gibi matematiğin önemli konularını tartışacaklarını belirtti.
Sempozyumun 13 Temmuz 2017 tarihine kadar devam edeceğini vurgulayan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti:
“Üç gün boyunca değerli düşünceler katılımcılar tarafından paylaşılacak. Bu sürecin sonunda tüm katılımcıların kendi çalışma alanlarında yeni bir fikir ve yeni bir ufuk sahibi olacağına inanıyorum. Günümüzde, matematiksel düşünme gerçek hayattan uzak, sosyal yaşam olabilir. Gerçek hayatın problemlerinin matematiksel modellerle ifade edilebileceğini biliyoruz. Örneğin, gerçek dünyanın ölçülebilir biçimde değişimi Türev ile ifade edilebilir. Bence muhtemelen her zaman mümkün değildir, ancak bazen konunun gerçek hayatıyla olan ilişkisini ifade edebiliriz. Özellikle genç araştırmacılar bu sorunu düşünmek zorundalar.”
OMTSA 2017’nin çok faydalı bir sempozyum olacağına inandığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumun organizasyon komitesine, bilim komitesine, seçkin akademisyenlere ve tüm konuklara teşekkür etti.
Açılış programının sonunda Prof. V.I. Burenkov, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya armağan verirken Rektör Karakaya da Prof. Dr. Vagif Guliyev’e konferansın anısına hediye verdi.
Sempozyum konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çekildi. Sempozyum 4 gün boyunca kendi alanlarında öne çıkan bilim insanlarının yapacağı sunumlarla devam edecek. (HABER MERKEZİ)