Vali Mete Buhara: “Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz”

Atamızın ilimize gelişinin 103. yıldönümü kutluyoruz

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişlerinin 103. Yıldönümü Cumartesi günü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Cumartesi günkü ilk tören Cacabey Meydanında Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı.  Törene Vali H. Mete Buhara, Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkan Vekili Osman Uçar, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün ile protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Vali Buhara ile Belediye Başkan vekili Osman Uçar’ın Atatürk Anıtı’na çelenkler sundu. Kılıçlı Köprüsünden başlayıp Atatürk'ün Kırşehir'de karşılandığı yer olan Gazi Parkına kadar devam eden kortej yürüyüşü düzenlendi.

Gazi Parkı’nda Zeybek ve Kırşehir Yöresi Halk Oyunları gösterisi ile başlayan program, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Kırşehirli Gençlerin Atatürk’e Cevabının okunmasının ardından Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde devam etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunduğu ve sinevizyon gösterisinin izlendiği programda konuşan Belediye Başkan Vekilimiz Osman Uçar, şunları ifade etti:

“Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyeti üyeleri, milli mücadele ruhunu tüm Anadolu'ya yaymak amacıyla Ankara'ya giderken, yol güzergâhı üzerinde olan illerde de temaslarını sürdürmüşler ve bu bağlamda 24 Aralık 1919 tarihinde de Kırşehir'e gelmişlerdir. Bundan 103 yıl önce, Atatürk ve arkadaşlarının Kırşehir'e geleceğini haber alan Kırşehirlilerin, onları coşku ile karşıladıkları tarih sayfalarında kayda geçmiştir.

Anadolu topraklarının emperyalistler tarafından işgal edilmesi sonucunda, çaresizlik duygusunun adeta bir karanlık gibi çöktüğü o zor şartlarda, Anadolu’ya bir güneş gibi doğan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkması sonucu başlayan bağımsızlık mücadelesi ile ardından yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar doğrultusunda, aralarında ilimiz Kırşehir’in de bulunduğu Anadolu halkı, Onun önderliğinde işgallere karşı onurlu direnişi desteklemiştir.

“Anadolu halkının birlik ve beraberlik ruhunu perçinleştirmek, direniş ve kurtuluş ruhunu tüm Anadolu’ya yaymak amacıyla, Kurtuluş Mücadelesine önderlik eden Heyet-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, kongreler sürecinin ardından Anadolu’da karargâh olarak seçtikleri Ankara’ya geçerken 24 Aralık 1919 tarihinde Kırşehir’e uğramışlardır.

“Soğuk bir kış günü Kırşehir’de Kılıçlı Köprüsü mevkiinde, çoğu gençlerden oluşan kararlı ve inançlı Kırşehir halkı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Heyet-i Temsiliye Üyelerini karşılayıp, Milli Mücadele kahramanlarını adeta bağırlarına basmış, Kurtuluş ve Kuruluş yolundan asla vazgeçmeyeceklerini bildirmişlerdir.

“Kırşehirliler olarak, o zor şartlar altında büyük bir kararlılık göstererek Anadolu Halkına önderlik eden, destan niteliğinde bir Kurtuluş Mücadelesi sonucunda ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu 103 yıldır yaşıyoruz.

“Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ve Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi, bundan tam 103 yıl önce Kılıçlı Köprüsü’nde bulunan gençlerin azim ve kararlılığıyla bir kez daha bildiriyor; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.”

Vali H. Mete Buhara, da Kırşehir’in bugün, Atatürk’ün İlimize teşriflerinin 103. Yıldönümünü kutlamanın onurunu ve gururunu yaşadığını söyledi.

Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını ifade eden Vali H. Mete Buhara, “Çok zor ve imkânların kısıtlı olduğu bir süreçte milli mücadelenin ön hazırlığı safhasında Atatürk, Sivas’tan çıkarak Ankara’ya kadar devam eden yolculuğunun yaklaşık 5 gününü Kırşehir’de geçirmiştir. Bu da milli mücadele döneminde Kırşehir’in önemini göstermektedir. Zor şartlar altında devam eden yolculuğu sırasında gerek Mucur’da, gerek Kırşehir’de, gerekse Kaman’da Kırşehirliler kendisine yakışanı yaparak Atatürk’ü en güzel şekilde karşılamıştır. Kırşehirliler yaşlısıyla, çocuğuyla, kadınıyla bir bütün olarak kendisini coşkuyla ve heyecanla karşılarken dolayısıyla milli uyanışın bilincindeydi. Atatürk, burada karşılaşmış olduğu vaziyetle Kırşehirlilerin desteğini takdirle ifade etmiştir. Soğuk kış günlerindeki zor şartlar altında yürütülen mücadeleyi ve fedakârlıkları kendimize örnek ve ilham alarak çalışacağız. Bu vesileyle, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadelemizin kahramanlarına bir kez daha rahmet diliyorum.” dedi.

Şiirlerin okunduğu program, Tarih Öğretmeni Temel Recai Yağmur tarafından verilen “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Milli Mücadeleye Katkısı” konulu konferans ile sona erdi.

Düzenlenen törenlere Vali H. Mete Buhara’n yanı sıra Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkan Vekili Osman Uçar, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün ile protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. (HABER MERKEZİ)